DEN HVIDE HEST OG TO GOLFOPLEVELSER

DEN HVIDE HEST OG TO GOLFOPLEVELSER

Sommer i Tyrol-hotellet i St. Wolfgang i Østrig er et godt udgangspunkt for en kør-selv-golfferie

Mange ældre danskere husker feriebyen Sankt Wolfgang og søen Wolfgangsee i det østrigske område Salzkammergut. Det skyldes en succesfuld dansk film fra 1964, Sommer i Tyrol, med Erik Balling som instruktør for en stjernerække af danske skuespillere som f.eks. Susse Wold, Lone Hertz, Dirch Passer, Ove Sprogøe, Karl Stegger og Peter Malberg.

Filmen udspillede sig dels på hotellet Den Hvide Hest, damptoget Strafenbergbahn og hjuldamperen Kejser Joseph, og da både hotel, tog og damper stadig fungerer upåklageligt, vender en del nostalgiske danskere hver sommer tilbage til Sankt Wolfgang på sommerferie for at genopleve den hyggelige stemning på hotel Weissen Rössl – Den Hvide Hest. Hotellet, hvis historie går helt tilbage til 1600-tallet, blev Østrigs mest berømte, fordi det lagde navn til den navnkundige østrigske oprette fra 1930, Im Weissen Rössl, af Ralph Benatzky og Erik Charell.

Sommer i Tyrol, der simpelthen var en dansk filmversion af Im Weissen Rössl, blev faktisk én af 1960’ernes største danske filmsuccesser, selvom der var tale om en voldsom ambitiøs økonomisk satsning på grund af, at det varede det meste af en sommer at optage filmen i St. Wolfgang og omegn.

Pudsig oprindelse

I de senere år har også danske golfturister har fundet vej til Den Hvide Hest, fordi de med det charmerende, gamle hotel som udgangspunkt har vidt to forskellige golfoplevelser indenfor rimelig kørselsmæssig rækkevidde, Golfclub am Mondsee og Golfclub Saltzkammergut.

Golfclub am Mondsee, der havde 25 års jubilæum i sidste år og er beliggende ved St. Lorenz ca. 30 km vest for Sankt Wolfgang, opstod pudsigt nok som en følge af eksplosionen i atomkraftværket i Chernobyl i Ukraine i maj 1986.Mondsee

Den lokale greve, Peter af Almeida, brugte indtil da sin jord omkring Drachensee og på bredden af Mondsee til at drive kvægbrug, men da kødpriserne faldt drastisk efter den kemiske katastrofe, solgte han alle sine dyr for i stedet at anlægge en golfbane. Ideen om en sådan fostrede han, fordi hans svigerforældre allerede på dét tidspunkt havde introduceret ham til golfspillet.

»Vandhuller« til sidst

Så meget vidste greven faktisk om golfbaner, at han kasserede layout-skitser fra så kendte banearkitekter som Donald Harradine og Kurt Rossknecht, inden han tilfældigt lærte den daværende præsident for Gasteiner Golfclub, golfbanearkitekten Max Graf Lamberg, at kende. Denne besigtigede arealet og udfærdigede sammen med Østrigs bedste golfspiller på dét tidspunkt, Stephan Varga, en skitse, som levede op til grev Peters forventninger.

Anlægsarbejdet blev indledt i efteråret 1986, men det blev siden forsinket flere gange af dårlige vejrperioder, så banen først stod færdig til indvielse i maj 1989. Max Graf Lamberg redesignede i øvrigt banen i 1999/2000, og han har efterhånden tegnet en lang række af Østrigs bedste golfbaner.

Mondsee-hullerne ligger på et fladt areal – med saftige fairways og frodige trægrupper, fordi grundvandet står højt som følge af nærheden til Drachensee og Mondsee. Dét medfører mange vandhazarder, udover Drachensee. 9. hul, par 5, løber langs med Drachensee, og det samme gælder de sidste fire huller, som udgør en farefyldt afslutning. Her gælder det virkelig om at holde tungen lige i munden og bolden i spil. Specielt 15. hul, par 3, med handicapnøgle 2, virker frygtindgydende, fordi der kun er vand mellem tee og green.

Lykkes det ikke scoremæssigt at slippe helskindet gennem de sidste fire »vandhuller,« kan man trøste sig på terrassen ved det smagfulde klubhus på kanten af Drachensee.

Kongelige gæster

Lige så eksklusive forhold finder man i Golfclub Salzkammergut i – syv kilometer øst for St. Wolfgang og 13 km fra »kejserbyen« Bad Ischl. Her er tale om én af Østrigs ældste golfklubber, som blev stiftet helt tilbage i 1933 og således havde 80 års jubilæum i 2013.

Mellem de to verdenskrige var banen ét af de få samlingspunkter i Mellemeuropa for kongelige højheder. F. eks. spillede hertugen af Windsor en runde på banen kort før sin tronbestigelse som King Edward VIII i 1936. Prinsesser og prinser var regelmæssige gæster, ligesom den amerikanske præsident Franklin Roosevelt aflagde en visit og spillede en runde. Han var en dedikeret golfspiller, der bl.a. opnåede at blive klubmester i Campobello Golf Club, New Brunswick, inden han blev ramt af polio.

Professionelle stjernespillere som Severiano Ballesteros, Jose Maria Olazabal, Mark McNulty og Gordon Brand har nydt en ferierunde på den kuperede og træindrammede Salzkammergut-bane, der længdemæssigt ikke afskrækker på scorekortet med ca. 5700 meter fra herrebacktee og ca. 5000 meter fra damebacktee. Kuperingerne og nogle smalle fairways mellem høje træer gør imidlertid banen til en både teknisk og taktisk udfordring, som de fleste ikke mestrer i første forsøg. På et tidspunkt går det så stejlt opad, at der faktisk er etableret eldreven stålwire med håndtag, som trækker spillerne op

To »nøglehuller«

1. hul, par 5, kræver faktisk et vigtigt køllevalg på teestedet, idet en grøft krydser fairway i drivelængde. Langtslående damer og herrer har ingen problemer med at slå bolden i carry forbi grøften, men dét har til gengæld kortslående, som dermed må spille kort af grøften.

Banens sværeste hul i følge handicapnøglen ligger allerede som det tredje, par 4 – med et vandløb langs hele højre side og aflang sø langs med  højre side af den aflange green. Ikke underligt, at hullet har handicapnøgle 1.

Også den skovomkransede green på 4. hul, par 3, garderes af en sø i højre side og udgør sammen med 3. hul to deciderede »nøglehuller«i træk. Det næste par 3. hul, 7., har et tværgående vandløb foran og en sø bag greenen, og det er også vandløb og søer, der udgør de største forhindringer på de sidste ni huller. F.eks. skal man holde sig fri at vandhazarder langs hele venstre side af 10. hul, par 5, mens 14. hul, ligeledes par 5, byder på en sø venstre om greenen. Dertil kommer out of bounds-pæle langs skovkanterne på otte af de sidste ni huller. Forløber runden ikke tilfredsstillende, kan man altid nyde de bogstaveligt talt bjergtagende omgivelser.

I bil er der ca. 1000 km fra Padborg til Sankt Wolfgang, og det samme gælder strækningen Rostock-Sankt Wolfgang, hvis man krydser Østersøen med Scandlines-færgen fra Gedser.St. Wolfgang

FAKTA

Hotel Den Hvide Hest/Weissen Rössl ligger centralt i den smukke og historiske by Sankt Wolfgang – direkte ned til Wolfgangsee. Det har 94 værelser og suiter, flere restauranter, et wellnesscenter på 1500  kvadratmeter med spa, sauna, solarium, dampbad, lysterapi, massage og skønhedsbehandlinger – samt en opvarmet pool i Wolfgangsee.

www.weissesroessl.at

Golfclub am Mondsee

www.golfclubmondsee.at

St. Lorenz 400

5310 St. Lorenz

Østrig

18 huller, par 72:

Hvid tee: 6248 meter

Gul tee: 5952 meter

Blå tee: 5452 meter

Rød tee: 5115 meter

Greenfee:

Mandag-fredag: 80 Euro

Lørdag-søndag: 90 Euro

Golfclub Salzkammergut

www.salzkammergut-golf.at

Wirling 36

5360 Salzkammergut

Østrig

 

Related posts

X