BACKTEE Ladies Golf
EN DAG SOM PGA-PRO

EN DAG SOM PGA-PRO

Af Søren Amstrup

Hvis turen går til USA kan man for rimelige penge gå i stjernernes fodspor og spille på nogle af PGA Tourens baner. Tag med Golfavisen på landet i USA og læs om oplevelsen på TPC Deere Run

Jeg følte mig som PGA Tour-spiller, da jeg i sensommeren fik muligheden for at spille på hjemmebanen for John Deere Classic – TPC Deere Run.

Det er en turnering, der er kendt for at være en fast bestanddel af PGA Tourens kalender, og det var blandt andet her, Jordan Spieth fik sit helt store gennembrud, da han i 2013 vandt John Deere Classic, hans første sejr som professionel.

TPC-netværket

I 1980 indgik PGA Touren i et samarbejde omkring anlægningen af den første og formentlig allermest kendte TPC-bane – TPC Sawgrass. Ideen var at anlægge en såkaldt stadium course, som skulle være publikumsvenlig, udfordrende for spillerne, tilgængelig for amatørgolfspillere og have et såkaldt signatur-hul, som banen skulle kunne genkendes på.

I dag kender alle inkarnerede golffans det legendariske 17. hul med ø-greenen på TPC Sawgrass ved Jacksonville i Florida. Siden 1982 har banen været hjemmebane for The Players Championship, den såkaldt femte major i herrernes golfkalender.

Efter åbningen af TPC Sawgrass gik det slag i slag for samarbejdet mellem PGA Touren og TPC (Tournament Players Club), og i dag er netværket udvidet til at indeholde tæt på 40 baner fordelt på fire lande. Langt de fleste af banerne ligger i USA, og godt og vel halvdelen kan man som almindelig dødelig golfspiller komme til at spille mod en greenfee i varierende niveauer. Resten af banerne er private og tager derfor ikke mod gæster.

TPC Deere Run

TPC Deere Run er ikke en privat klub, og greenfees er helt menneskelige. Godt 250 km vest for Chicagos centrum, tæt på grænsen til delstaten Iowa, ligger banen ud til en af Mississippi-flodens bifloder, Rock River. Banen blev anlagt i 2000, og samme år flyttede John Deere Classic ind på anlægget og har siden da haft fast hjemmebane her.

John Deere Classic er kendt for at være turneringen, der ligger ugen før The Open Championship, og for at tiltrække spillere, der også skal spille The Open, tilbyder John Deere Classic at flyve vinderen samt andre The Open-deltagere til Storbritannien umiddelbart efter afslutningen af John Deere Classic søndag eftermiddag i privatfly.

I 2013, 14 dage før sin 20 års fødselsdag, var Jordan Spieth helt med fremme søndag eftermiddag. Han slog i greenside bunkeren med sit andet slag på 18., og med kravet om en birdie for at komme i omspil, var presset på den unge amerikaner. Han holede som bekendt sit bunkerslag, fik sin birdie, vandt omspillet og dermed sin første sejr som professionel, og resten er historie. Med sejren blev Spieth den yngste vinder på PGA Touren siden 1934. Han har siden sejren vundet 10 gange yderligere incl. tre majors.

Min dag som PGA-spiller

Som fast golfskribent, der har fulgt PGA Touren for golfavisen.dk gennem en årrække med en forkærlighed for USA og flotte golfbaner, var det med en del sommerfugle i maven, at jeg lørdag morgen bevægede mig mod anlægget.

Min teetime var kl. 9, og mit hotel lå godt et kvarters kørsel fra TPC-banen. Jeg kunne alligevel ikke nære mig for at stå op før solen og begive mig mod Deere Run lidt i 7.

Allerede ved ankomsten til anlægget fornemmede man historien og PGA Tourens fingeraftryk.

Touren driver anlægget, og der manglede ikke noget nogen steder. Klubhuset mindede allermest om et luksushotel, og foran indgangen blev jeg mødt af Katy, der bød velkommen og insisterede på at tage min bag og installere den på en buggy. Efter at have parkeret og checket ind, gik jeg i restauranten, hvor jeg kunne bestille lidt morgenmad inden jeg gik på træningsbanen. Min bag var klar på buggyen, og jeg kørte den korte tur til udslagsstederne. Her var præpareret til godt og vel 25 spillere på hver side af driving rangen, men der var ikke mange på det tidspunkt. Til gengæld stod der en kæmpe sponsoreret beholder klar med godt 300 bolde ved hvert udslagssted, så jeg kunne bare gå i krig.

I bold med familie

Efter de sædvanlige hel- og halvkiksere og en håndfuld godkendte slag gik jeg en tur på putting greenen før min ankomst til første tee. Her mødte jeg den familie, jeg var blevet sat sammen med – mor, far og søn på 24 fra Michigan. Sønnike havde fået praktikplads på John Deere, områdets ubetinget største arbejdsgiver, og mor og far kom på besøg pga. den forlængede Labor Day-weekend. Alle tre havde spillet golf i adskillige år, og især far og søn kunne flytte bolden, skulle det senere vise sig.

Inden vi fik lov til at stille os på første tee og nyde udsigten til den flotte fairway, fik vi en grundig og hyggelig introduktion af starteren, Judy, der var nyligt pensioneret fra personaleafdelingen hos John Deere.

Judy forklarede alt om pin-placeringer, de drilske par tre huller, den modbydelige rough (If you’re off, it’s gone) lød det opmuntrende om de lange par fire huller, 9. og 18., og hvor vigtigt det var at holde tempoet og gruppen foran indenfor øjenvidde.

Emsige marshalls

Efter Judy venligt havde tilbud at tage et gruppebillede med flere kameraer på første tee, var vi allerede fem minutter forsinket, og det skulle vi komme til at høre for adskillige gange undervejs. Skulle man sætte en finger på oplevelsen, så var det de emsige marshalls, der konstant patruljerede og skældte ud. Det var faktisk ret anstrengende, især fordi vi ikke havde nogen ventende bag os.

Men marshalls skulle ikke få lov til at ødelægge oplevelsen. Vi havde trods alt betalt for at spille der. At spille en af PGA Tourens faste baner var en stor fornøjelse og en drøm af en golfoplevelse. Efter et drive midt i fairway og et otte-jern fra 128 meter til ca. fire meter fra pinden på første hul var det svært at bevare pessimismen. Det blev til en par for denne skribent, og da sønnike, der kunne drive op mod 300 meter, gik derfra med en dobbelt bogey, så kunne det kun blive en dejlig runde!

Det blev til en bogey på andet hul, et flot og meget langt par fem hul, der ligger ud til Rock River, og derefter forsvinder en stor del af runden i glemslens tåger. Sådan er det jo ofte med os golfspillere, når spillet ikke helt kører! Det står dog helt klart, at det på 16. hul, banens signaturhul – et par 3 hul på godt 140 meter – blev til en birdie. Den yngste af mine spillemakkere rullede en fænomenal eagle i på 17., et meget langt par fem hul, og på den måde gjorde han årets vinder af John Deere Classic, Bryson DeChambeau, kunsten efter på netop dette hul. Duften af PGA Touren havde igen indfundet sig.

Historiens vingesus

Nu resterede kun banens frygtindgydende 18. hul, et dogleg højre par 4 hul på knap 400 meter. Både farmand og undertegnede tabte vore drives i skoven i højre, men andet forsøg lå midt i fairway. Indspillet til green på 18. er særdeles kompliceret. En smal men dyb green omgives af vand til venstre og bunkers i højre. Jeg havde 200 meter ind til pinden, og det lykkedes for mig at undgå vandet, men jeg undgik ikke sandet i venstre. Herfra brugte jeg yderligere fire slag på at komme ind og i, men intet skulle få lov til at ødelægge oplevelsen. Med mit handicap på 21,0 havde jeg alligevel brugt alle mine ekstra slag!

At mærke historiens vingesus, at forestille sig stjernernes dilemmaer, regnestykker, fiaskoer og triumfer er en helt speciel følelse. TPC-netværket har ramt en perfekt kombination af flotte og veldrevne anlæg med service i højsædet og verdensberømte baner, som du og jeg kan komme til at spille for rimelige penge.

Greenfees på TPC Deere Run starter omkring 79 Dollars (ca. 500 danske kroner). Andre TPC-baner kræver, at man bor på det tilhørende hotel eller at man booker flere runder, men det er altså muligt for helt almindelige golfspillere at komme til på f.eks. TPC Sawgrass i Florida, TPC Scottsdale i Arizona eller TPC Deere Run et par timer vest for Chicago.

FAKTABOKS
TPC DEERE RUN, Silvis, Illinois:

Anlagt: 2000. Designer: D.A. Weibring, vinder af John Deere Classic og forløberne tre gange

Længde: 6.636 meter, 6.461 m., 5.945 m., 5.732 m. Par 71

Banerekord: 59 – Paul Goydos (2010 John Deere Classic)

Greenfee: Fra USD 57 (ca. DKK 360)

Web: tpc.com/deererun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra golfens verden, nye konkurrencer og meget mere - og vi lover at 

Tak for din tilmelding!

X