FALDOS MONSTER

FALDOS MONSTER

Af Kim Henningsen.

Ledreborg Palace Golf på Midtsjælland er den eneste Sir Nick Faldo-bane i Skandinavien, og den byder på vilde udfordringer, blinde huller og stærkt kuperede greens.

-Sir Nick Faldo har skabt et sandt monster!

-Du får tæsk af banen!

-Hvis du ikke har spillet banen før, er 25 point en rigtig god score!

Ledreborg Palace Golfs klubkoordinator Claus Rasmussen lægger ikke fingrene imellem, når han skal fortælle, hvad der venter Golfavisens udsendte denne halvskyede torsdag i slutningen af september. Ikke noget med at tale banen ned for at please en golfreporter, som har fået lov til at spille med i herreklubbens ugentlige match.

Hul 12 betegnes af de fleste som Ledreborgs signaturhul. Det er det eneste sted, hvor vand for alvor er i spil.

Så lad os begynde med kommentarerne til klubkoordinatorens advarsler straks efter runden:

Ja, Sir Nick Faldo har skabt et golfmonster – men kun et halvt et. På for-9 havde jeg flere gange lyst til at skifte golfsporten ud med peddigrørsfletning, for de 3.195 meter fra tee 60, svarende til gul klubtee, var ved at knække halsen på mig. Begge par 5-huller var over 500 meter, og alle par 4-huller ligger på mellem 360 og 382 meter, og med et drive på ca. 175 meter er der langt til green i andetslaget. Meget langt! Og især når garantien for et stensikkert to-put på disse greens er lige så sjælden som isbjørne i Sahara.

Revanche for tæsk
Ja, jeg fik tæsk af banen på for-9. Men jeg fik revanche og gav banen tæsk på de mere normale 2.805 meter på bag-9, som i design fuldstændig ligner de første ni, men små 400 meter betyder enormt for spillere, der ikke driver +220 meter.

Og ja, jeg fik over 25 point. Faktisk 30, men jeg må også tilstå, at jeg har spillet banen et par gange før for syv-otte år siden, selv om det ikke havde den store betydning, for jeg havde glemt de fleste af hullerne.

Er jeg så begejstret over Faldos monster? Det må blive et betinget ja!

Forbeholdet skyldes ikke, at banen er svær, for jeg elsker udfordringer på en golfbane – ellers kunne jeg lige så godt spille minigolf på campingpladsen i mit nabolag. Men Ledreborg Palace Golf har en kæmpe udfordring: Mange af hullerne er blinde fra teestedet og selv med en i øvrigt rimelig okay baneguide i hånden, vil man blive straffet urimeligt, hvis man ikke kender banen rigtig godt. Det, der ligner et perfekt drive, vil ofte være svært at komme videre på, fordi rough og semirough skærer de bugtede fairways mange steder.

Hjælpsomme herrer
Jeg havde det privilegium at spille med tre muntre og hjælpsomme herrer, der kender banen som deres egen bukselomme, og jeg var flere gange et måbende spørgsmålstegn, når jeg fik angivet spilleretningen – som så alligevel viste sig ikke at være helt korrekt, fordi mine medspillere ikke var fortrolige med længden på mine slag. Men når den del er på plads, er den midtsjællandske bane en sand perle for raske mænd og kvinder.

Klubhuset bag 18. green er imponerende. Det er dog ikke det, der har lagt navn til banen, men derimod det nærliggende Ledreborg Slot, som har lagt jord til banen.

Det er ikke tilfældigt, at jeg bruger udtrykket ”raske”, for Ledreborg Palace Golf er også et monster, når det handler om længde mellem hullerne. Det 165 hektar store areal, banen er anlagt på, giver så god plads, at der ofte er et pænt stykke at gå fra green til næste tee. Alene fra klubhuset til 1. tee er der små 800 meter, men så kan man tage en pause undervejs på de tre indspils- og puttinggreens, man møder halvvejs.

Claus Rasmussen anslår, at man går 11-13 km under en runde, og det er pænt over gennemsnittet på danske golfbaner for 18 huller.

Udfordrende længde
-Vi er klar over, at det kan være en udfordring. Derfor kan medlemmer over 60 år også leje en buggy for 100 kr. for en runde mod normalprisen på 300 kr. for gæster. Vi har en del medlemmer, som har været med i klubbens med- og modgang siden begyndelsen i 2007, og dem ønsker vi at forkæle, så de stadig kan spille her, selv om de er kommet op i årene, siger Claus Rasmussen.

Der er yderligere tre ting, som kendetegner Ledreborg: Stilhed i en fantastisk natur, højtliggende greens, som det kendes fra andre Faldo-baner, og antallet af bunkere. Golfavisens udsendte holdt op med at tælle, da jeg nåede til 75, men lokale medlemmer, som kan den store tabel, opgør tallet til 118. Men hvis man ser bort fra greenbunkers, som der er på samtlige 18 huller, er rigtig mange bunkers placeret, så mellemhandicappere ikke lander i dem: Man kan ikke nå dem i drivet, og så kan man spille over dem i andetslaget. På det felt er banen virkelig lagt op til elitespillere og andre longhittere.

Man behøver faktisk kun i detaljer at beskrive et enkelt eller tre huller, så har alle en fornemmelse af, hvad der venter på banen i Lejre kommune.

Hul 1: Et 510 meter langt par 5-hul dogleg svagt højre, hvor man skal drive små 200 meter for at kunne se bolden lande, hvis man bare er et par grader for langt i venstre side. Undervejs mod den højt hævede green bugter fairway og semirough sig lystigt, og ikke færre end ni større eller mindre bunkere er i spil, inden man når den kuperede green. En par er urealistisk – eller vildt heldigt – for spillere over handicap 10, og alle bør være lykkelige for at gå derfra med en bogey på trods af, at hullet kun har nøgle 9! Og alligevel er min konklusion: Et fantastisk golfhul.

Banens sværeste hul
Det samme er banens sværeste hul, det 382 meter lange hul 3. Et plant par 4-hul, hvor det hele er til at overskue, indtil man når greenen. Den forholdsvis lille green ligger så højt, at man i boldflugt godt kan lægge 20 meter til hullets længde, men spiller man det klogt med driver, otte-jern og wedge, er en bogey inden for rækkevidde for mellemhandicappere.

En runde på Ledreborg Palace Golf er en ren naturoplevelse, hvor man bl.a. kan komme i nærkontakt med disse levende røde bøffer.

Ledreborgs fem par 3-huller hører generelt også til i den sværere ende men med det rigtige valg af jern fra tee, er de faktisk til at have med at gøre. Et eksempel er hul 11 på 130 meter til en green omgivet af tre bunkere men med relativt god plads i begge sider. Men igen: En drilsk green, hvor der skal kæmpes for to-puttet.

Matchen mellem Ledreborg Palace Golf og Golfavisens udsendte endte uafgjort. Jeg vender gerne tilbage – også hvis banen på et tidspunkt skulle danne ramme om Made in Denmark, for så vil jeg nyde at se pro’erne forsøge at give hele banen tæsk!

PS: Skulle ledelsen af Ledreborg have lyst til at ændre banen efter denne artikel eller efter klager fra andre spillere, kan de godt glemme det! På et tidspunkt ville man gerne sløjfe et par bunkere, men det kom Sir Nick Faldos firma for øre, og så fik Ledreborg pænt, men bestemt at vide, at der var en grund til, at banen var designet, som den var, og at hvis man ville ændre det mindste, skulle det ske efter konsultation med Faldo.

Ledreborg Palace Golf Club:
Hjemmeside: www.lpcg.dk_
Adresse: Skottehusvej 12, 4320 Lejre (men stil din GPS på Ledreborg Allé 2A, hvis du skal besøge banen).

Banearkitekt: Sir Nick Faldo. Åbnet i 2007.

Længde: 65: 6.534 meter, 60: 6.000 meter, 56: 5.603 meter, 53: 5.338 meter, 49: 4.964 meter, 45: 4.538 meter.

Kontingent: Senior: 8.600 kr.

Greenfee: Hverdage: 450 kr. Weekend: 550 kr.

Øvrige faciliteter: Drivingrange, flere putting- og indspilsgreens, par 3-bane, restaurant.

Foto: Masser af kurver, bunkere – og masser af plads. Dette vue ud over banen med 5. green i forgrunden giver et glimrende indtryk af, hvad der venter på Ledreborg.

Related posts

X