Haven
FRA JAGTSAVANNE TIL DRAMATISK GOLFBANE

FRA JAGTSAVANNE TIL DRAMATISK GOLFBANE

Af Jens Christensen

Nogle af de smukkeste strande i østaten Mauritus i Det Indiske Ocean findes på sydvestkysten, og det samme gør to af de smukkeste golfbaner, Tamarina Golf og Paradis Golf, som kun ligger en halv times kørsel fra hinanden. Da det som regel blæser fra nordøst, ligger strandene og golfbanerne i læ for vinden på sydvestkysten.

Tamarina-banen tæt på Tamarin-bugten og lidt syd for turiststedet Flic En Flac Beach blev åbnet i 2006 med amerikaneren Rodney Wright som banearkitekt, en erfaren herre, der helt tilbage i 1974 blev bachelor i landskabsarkitektur og kom i lære som golfbanedesigner hos golfbanearkitekterne Dennis Griffiths og Ron Kirby. Sidstnævnte har i øvrigt designet en dansk golfbane – i Royal Club på Amager.

– Golfbanen løber gennem et dramatisk terræn mellem det ikoniske Mount Rempart og Tamarin Bay. Navnet Tamarina kommer helt nøjagtigt fra frugttræet Tamarind, der oprindelig stammer fra tropiske egne i Afrika.

Rodney Wright stammer oprindelig fra Atlanta i Georgia, men flyttede i 1987 til Hawaii, hvor han slog sig sammen med en anden amerikansk banearkitekt, Robin Nelson, og stiftede Nelson & Wright Golf Course Architects, som designede fem baner på Hawaii, Mountain Course i Kona Golf Club, West Loch Municipal Course, Kahili Golf Course samt North og South Course i Mauna Lani Resort.

I 1996 gik Rodney Wright solo og åbnede sit eget selvstændige firma, Wright Golf Design, der har designet to nye baner på Hawaii – Waikapu og Sandalwood, men som i de senere år ellers mest har nydesignet baner i Thailand (bl.a. Royal Hills) og i Malaysia (bl.a. Lake, Meadow og Woodland Course i Tiara Melaka Golf & Country Club, East og West Course i TPC Kuala Lumpur).

Blandt de bedste
I et frodigt land, hvor gode golfbaner på grund af en fascinerende natur og et varmt, subtropisk klima året rundt ligger på stribe langs kysterne, rangerer Tamarina-banen blandt de bedste, fordi hullerne byder på mange vidt forskellige udfordringer. Således har banen udover 50 sandbunkers også 28 græsbunkers, som det faktisk tager tid at vænne sig til. Det skyldes, at græsset som regel vikler sig omkring køllehovedet i tilslaget og lukker det efter træføjeblikket, så bolden kommer fladt og hooket ud, hvis man ikke tager højde for det både stance- og svingmæssigt.

Dertil kommer, at Tamarina-banen er den længste på Mauritius med 6886 meter fra Professional tees. Heldigvis er der også fire andre teesteder, Competition, Members, Seniors og Ladies, som gør banen noget lettere for ikke-elitespillere.

Banens greens måler i gennemsnit 750 kvadratmeter, så i den henseende venter der ganske pæne udfordringer med putteren. Fairwaybredden varierer fra 50 til 70 meter, og i hvert fald de smalleste kræver både præcision og omtanke.

Tidligere jagtområde
Golfbanen ligger i et større resort, Tamarina Golf Estate, med masser af private villaer og det 4-stjernede Tamarina Golf & Spa Boutique Hotel. Der er tale om et naturskønt, frodigt område, hvor golfbanen løber gennem et dramatisk terræn mellem det ikoniske Mount Rempart og Tamarin Bay, ja, så omskifteligt et terræn, at man anbefales at køre i buggy fremfor at forcere banen til fods. Den er faktisk bygget til buggybrug – med seks kilometer betonstier.

En flod, Rempart River, krydser golfbanen og bidrager til den terrænmæssige dramatik med nogle strategisk velbeliggende og dermed spillemæssigt meget udfordrende vandhazarder.

Inden golfbanen blev etableret, blev arealet brugt til jagt, fordi det mindede om en afrikansk savanne med masser af dyreliv. Savannepræget med tætte, høje græsarter er bevaret udenfor fairways, og det betyder, at bolden med stor sandsynlighed forsvinder, hvis den havner i savanneområderne. Finder man bolden stik mod al forventning, kan den næsten med sikkerhed ikke spilles og må derfor droppes med straffeslag til følge.

Det lykkelige sted
Signaturhullet over alle er 5. hul, par 5, hvor man slår drivet gennem en smal passage med træer i begge sider og over Rempart River. Derefter løber fairway ned i en dal med en abekoloni, inden hullet slutter med en stærkt bunkersbeskyttet green. »Yemen« – der kan oversættes som »det lykkelige sted« – hedder hullet.

Et andet par-5, 11. hul, kræver er ligeledes knald-eller-fald, fordi man kan afkorte hullet ved at slå et langt drive over to fairwaysbunkers. Hvis dét lykkes, er der gode muligheder for en birdie. »Snake Eyes« lyder hullets navn ganske passende, fordi hullet er så smalt, at en enkelt skævert kan medføre en katastrofe på scorekortet.

Generelt dominerer udsigten til Mount Rempart på hullerne 3, 4, 6 og 7. Rempart River stjæler også sin del af f opmærksomheden på hul 6 – samt på hullerne 5 og 18. Man spiller på disse henholdsvis tværs over floden, langs med og med en flodarm på hver sin side af fairway.

Hul 13 er uden sammenligning banens bedste og smukkeste par 3 med en højdeforskel på 25 meter fra tee til green og med Rempart Rivers munding langs venstre side af fairway.

Banen er anlagt efter amerikanske USGA-normer. Det betyder f.eks., at teesteder og fairways er tilsået med sorten Tif Green 328 Bermuda, mens greens er anlagt med Ultradwarf Bermuda, også kaldet »Champion« – ligesom over 700 baner i USA i et tilsvarende subtropisk klima.

Mange nationaliteter
Bag Tamarina-resortet står Medine Sugar Estate, ét af Mauritius’ største selskaber, der avler sukkerrør til produktion af rom. Tamarina var faktisk det første resort på Mauritius, hvor udlændinge fik lov til at købe fast ejendom, og det betyder, at man møder mange forskellige nationaliteter på golfbanen. Det gør man i øvrigt også i Tamarin-bugten, som nemlig i mange år har været et populær sted at surfe. Navnet Tamarina kommer helt nøjagtigt fra frugttræet Tamarind, der oprindelig stammer fra tropiske egne i Afrika, men som også trives særdeles godt på Mauritius’ sydvestkyst. Saften fra Tamarind-frugterne anvendes i kulinariske specialiteter over store dele af verden, men også til fremstilling af traditionel medicin!

Præsidenten for Mauritius Golf Tourist Accociation, Alain Lenoir, fungerer som golfdirektør i Tamarina Golf Club. Han er indfødt og tillægges hovedæren for, at Mauritius i løbet af de seneste 10 år er nået op to håndfulde 18 hullers-baner af international klasse – fra kun at have tre 9 hullers-baner. Og de 10 klassebaner rækker ikke, mener Alain Lenior, når Mauritius efterhånden tiltrækker to millioner turister om året, heraf stadig flere golfspillere, der hører godt om og derfor søger til den charmerende ø langt ude i Det Indiske Ocean.

Fakta
Tamarina Golf Club
Tamarin Bay
Mauritius
golf.tamarina.mu

18 huller, par 72
Professional tee: 6886 meter
Tournament tee: 6522 meter
Members tees: 6077 meter
Seniors tee: 5624 meter
Ladies tee: 5178 meter

Greenfee: Ca. 700 danske kr.

Related posts

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra golfens verden, nye konkurrencer og meget mere - og vi lover at 

Tak for din tilmelding!

X