Nordic Golfers
Primo Tours
Golfhæftet
Sportspark Blaavandshuk
Vilcon
Santander
Bolig udland
header abonnemnt teaser
GOLF ON THE ROCKS

GOLF ON THE ROCKS

Af Kim Henningsen.

GOLFavisens udsendte har været på afveje på Gran Canaria og fundet to vidt forskellige golfanlæg lidt væk fra de traditionelle danskersteder. Snyd ikke jer selv for Salobre og El Cortijo.

Hvad gør man, hvis man har et kæmpe område langt fra alfar vej udelukkende fyldt med klipper, sten og dybe kløfter – og ikke skyggen af et græsstrå i nærheden?

Det ubetingede signaturhul på El Corjito: Et par 3-hul med teestedet højt, højt hævet over den green, der set fra udslagsstedet har størrelse med et frimærke.

Man anlægger naturligvis ikke bare én men hele to golfbaner!

Det har man i hvert fald gjort på det sydlige Gran Canaria efter idé fra – en svensker. Resultatet er blevet to fantastiske baner, og i hvert fald en af dem, New Course, kan uden overdrivelse betegnes som en af de mest spektakulære baner i Europa: Over stok og sten, kæmpe niveauforskelle, kløfter der ligner Grand Canyon i USA – men med den saftigste, grønne fairway og lynhurtige, kuperede greens.

Hvordan de har fået skabt og er i stand til at vedligeholde dette monster af en bane, er mig en gåde. Det tog da også hele fem år, fra projektet begyndte, til de første 18 huller kunne åbne i 1999, og i 2008 kom yderligere 18 huller til. Men det har været den lange anlægstid værd, for Salobre, som anlægget hedder og er opkaldt efter den eneste flække i miles omkreds, fremstår på samme tid både frodig og barsk.

Samtidig er der en ro, en afslappet stemning og god tid mellem de enkelte flights – i skærende kontrast til golfturistfælden i Maspalomas, hvor man har på fornemmelsen, at det bare gælder om at presse så mange spillere ud på banen som muligt. Og så ligegyldigt, at runder hér kan tage både fem og seks timer alt afhængig af hvor mange tyske højhandicappere, man har foran sig.

Dét sker ikke på Salobre. Her er der styr på tingene. Den eneste ulempe, jeg fandt, var, at man godt kan fare vild i jagten på et herretoilet i det imposante hotelkompleks, proshop og sekretariat er en del af…..

Lad det være sagt med det samme: New Course på Salobre er ikke for tøsedrenge og ditto piger! Selv om banen totalt set ikke er specielt lang, er længde, primært i drives, og præcision i indspil altafgørende for en god oplevelse. Med risiko for at blive uvenner med baneejerne er mit råd, at med et handicap på over 24 skal man holde sig væk fra dén bane. Til gengæld er Old Course for alle, og den rummer nøjagtig de samme elementer bare i en lidt ”venligere” form. Jeg har selv handicap 14 og foretrækker faktisk Old Course.

Fra flere huller på El Corjito er der en forrygende udsigt ud over Atlanterhavet. Man glemmer helt, at tilkørselsvejen til banen går gennem et trøstesløst industrikvarter.

Selv om banen er anlagt i en stenørken, er fairways ikke smallere end det, man kender fra andre baner. Den store forskel er, at når bolden er lidt skæv i forhold til semirough, er den væk – som i VÆK! Med mindre man altså er så svineheldig, at den rammer en klippe og springer tilbage i spil, men det er jo også en del af charmen.

Signaturhullerne står nærmest i kø for at komme til for en fra flade Danmark, men når jeg nu kun må vælge et hul fra hver bane, får disse to huller æren:

Old Course: Hul 8 – 96/71 meter par 3: Det er altså vildt fascinerende, at der i denne stenørken pludselig dukker en sø op. Naturligvis direkte foran greenen på et ellers uskyldigt og meget kort par 3-hul. Med en ondskabsfuldt kuperet green er det absolut ikke en sikker par.

New Course: Hul 3 – 419/389 meter par 5, svagt dogleg højre i drivet: Man kan gå herfra med en givet birdie – eller en syvdobbelt streg. Hvis man skærer klippe-hjørnet det rigtige sted i teeslaget, kan bolden trille så langt ned ad den kuperede fairway, at man kun har et 9-jern over en dyb kløft ind til en lille green. Hvis man slicer bare en lille smule i drivet, havner man i dybet, skal droppe og spille kort af næste kløft. Jeg gik derfra med den syvdobbelte streg og to mistede bolde, så nu er vejen banet for birdien til alle andre…..

Hygge på ret køl
En helt anderledes men meget charmerende bane med et fantastisk design finder man godt gemt væk bag et industrikvarter ved hovedvejen mellem Las Palmas og lufthavnen. El Cortijo hedder den, og den har levet en omtumlet tilværelse, siden den i 2002 lagde bane til Spanish Masters på Europa Tour’en.

Kvinderne slipper heller ikke for at skulle over dybe kløfter på Salobre. Det er en af de baner med de mest ensartede teestedsforhindringer for mænd og kvinder, jeg længe har set.

For bare et par år siden fik El Cortijo på TripAdvisor fx bedømmelsen ”Værste bane, jeg nogensinde har spillet”, fra en greenfee-spiller, men det er fortid. Banen – og den tilhørende countryclub – er efter interne stridigheder i ejerfamilien blevet overtaget af den del af familien, der satser på udvikling og kvalitet. Med ansættelsen af Carlos de Aviles, der har styret flere andre golfbaner på De kanariske Øer, som direktør er de 18 huller ved at nærme sig den standard, en så forrygende bane fortjener. Med forrygende mener jeg primært designet: Ikke to huller er i nærheden af at ligne hinanden i udformning, og selv om jeg ellers efterhånden er svær at imponere, undslap der mig flere gange et ”Wauw”, når jeg sammen med mine to norske medspillere drejede rundt om et klippehjørne og nåede næste teested.

For selv om selve banen ikke er blevet passet og plejet, som den burde, i mange år, kan det heldigvis ikke ødelægge et imponerende layout. Nu – hvor der er kommet penge i kassen, indkøbt det nødvendige greenkeeperudstyr og fast ledelse – er det en fornøjelse at spille banen.

Det siger sig selv, at det ikke er en let bane, når den har lagt græs til Europa Touren, men så er den heller ikke sværere! De fleste middel- og højhandicappere vil også få en dejlig oplevelse i total ro og med en flot udsigt ud over Atlanterhavet fra nogle højtliggende huller.

Der er en dejlig variation imellem korte og lange huller i forhold til pars – om end man får en monsterstart på bag-ni med par 5 på 504 meter og par 4 på 388, men så er der til gengæld god plads, så man kan hive de tunge våben frem. Til gengæld venter belønningen på hul 13: Et par 3-hul på 177/132 meter med en niveauforskel, der siger spar2 til alt, jeg tidligere har mødt. Når benovelsen over udsigten fra teestedet og ud over tre-fire huller har lagt sig, kan man med gelé i knæene sende bolden ned mod den aflange green, følge den i flugten – og juble, når den lander på greenen. Det var i hvert fald, hvad jeg gjorde. Og så pyt-pyt med, at benene fortsat rystede så meget, at det blev et tre-put…..

Det, jeg glæder mig mest over, er dog, at de atter har fået styr på banen, og som direktør Carlos de Aviles skrev til mig kort før deadline: We have new machinery (greens, rough, and fairway) to help us to get a better manicured course. All members and visitors are so happy with course condition and we are working hard to have a better course every day. I am sure that your readers will enjoy El Cortijo.”

Blev jeg tvunget til at vælge mellem luksuriøse Salobre og en smule mere beskedne El Cortijo, ville jeg foretrække sidstnævnte. Også med den ekstra køretid, der er fra den sydlige del af øen, hvor langt de fleste turister bor. Men jeg er jo også bare en ydmyg herre fra Udkantsdanmark….

Fakta om Salobre:

Beliggenhed: Ca 10 km fra Maspalomas-stranden. Fra Las Palmas og lufthavnen: Tag motor- og hovedvejen mod syd, drej af ved afkørsel 53 og følg skiltene ca 2,5 km til hotelreception og proshop.

2×18 huller: Old Course: 5.338 meter fra gul tee, 4.502 fra rød. New Course: 5.014 meter fra gul tee, 4.368 fra rød.

Greenfee: Old Course: 120 euro, New Course 105 euro. Rabat hvis man spiller begge baner og yderligere rabat, hvis man bor på Sheraton-hotellet, som ejer banen.

I øvrigt: Velassorteret proshop, drivingrange, puttinggreens, eksklusiv men hyggelig inden- og udendørs restaurant med mulighed for gourmetmad.

Hjemmeside: www.salobregolfresort.com/en/golf

———-

Fakta om El Cortijo:

Beliggenhed: Mellem Las Palmas og lufthavnen. Tag den tydeligt markerede afkørsel fra Autopista Sur GC-1 og følg skiltene ca fem km.

18 huller: 5.785 meter fra gul tee, 4.607 fra rød

Greenfee: 1/5-30/9: 55 euro. Resten af året 100 euro

I øvrigt: Velassorteret proshop, drivingrange, puttinggreen, hyggelig inden- og udendørs restaurant med mulighed for fremragende mad.

Hjemmeside: www.elcortijo.es/en/

Foto: Tungen lige i munden – der er 175 meter carry over en Grand Canyon-lignende kløft fra gul tee på dette hul på Salobre New Course. Jan fra Slovakiet klarede det – og det gjorde GOLFavisens udsendte også og gik derfra med en sikker par.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

X