Santander
header abonnemnt teaser
GOLFENS HUMØRBOMBE

GOLFENS HUMØRBOMBE

Af Kim Henningsen.

Den tidligere FCK-fodboldstjerne Martin Johansen dyrker nu sin sublime teknik på golfbanen.

-Nej, Martin Johansen er ikke kommet endnu. Det ville jeg tydeligt kunne høre!

I bunkeren trives den tidligere fodboldstjerne som de professionelle golfspillere: Sikkert op på greenen til et et-put.

Den venlige, unge mand i receptionen på Royal Golf Club forklarer med et lille smil, at Golfavisens spilmakker denne torsdag i september er en person, man på den gode måde ikke kan undgå at lægge mærke til.

Intet er altså ændret, siden Martin Johansen for 15 år siden stoppede sin karriere som professionel fodboldspiller på topplan. Gennem en halv snes år drev han gæk med modstanderne med sin tvillingebror Michael ved sin side i først B1903 og senere FCK. Temperamentsfuld på banen men altid med en kæk, positiv og højlydt kommentar til både publikum og medierne.

Det røde hår er falmet en anelse og er lidt tyndere i dag, hvor Martin Johansen er blevet 46 år, stadig spiller sekundafodbold og ellers hygger sig på golfbanen, når jobbet som salgschef og rollen som familiefar til to store teenagebørn tillader det.

Det siges ellers, at iltert temperament og golf er et dårligt match, men sådan ser Martin Johansen ikke på det.

Temperamentet tøjlet
-Jeg begyndte at spille for 28 år siden sammen med min bror på Passebækgaard (pay- and playbane i Nordsjælland, red.). Vi var 18 år og semi-professionelle på det tidspunkt og havde masser af tid. Jeg tror, at netop golfspillet har hjulpet mig med at tøjle mit temperament. I golf er der jo kun én, du kan bebrejde, hvis det får galt, og det er dig selv. I modsætning til fodbold, hvor man jo altid kan skyde skylden på medspillere eller dommeren, griner Martin Johansen.

Med de korte jern er Martin Johansen suveræn – han har altid været en fremragende tekniker.

På fodboldbanen var Martin Johansen dribleren og teknikeren med blik for de sublime pasninger, men man så ham sjældent knalde hårdt til bolden. Sådan er det også på golfbanen. Han slår ikke særligt langt med hverken driver eller jern i forhold til sit handicap på 13,8, men på og omkring green kommer hans teknik ham til gode. Bunkerslag, indspil og de fleste putts sidder lige i skabet.

-Jeg må erkende, at jeg aldrig vinder længste drive-konkurrencen, men min warbird 3-kølle, som har fulgt mig gennem 20 år, hjælper mig frem ad fairway i nogenlunde sikker stil. Jeg elsker det korte spil, og jeg er ret god til at læse puttelinjer, så det kan godt være, at jeg var 50 meter bagud efter teeslaget, men alligevel vinder hullet, lyder det fra Martin Johansen – igen med et smil på læben.

Vild med udfordringer
Martin Johansen har i løbet af de 26 år som golfspiller været medlem af mange baner i hovedstadsområdet, men nu er han – i øvrigt sammen med bror Michael – faldet til ro på Royal Golf Club på Amager.

-Det er en vanvittig god bane. Du bliver konstant udfordret, her er ingen nemme slag, og du kan ikke bare regne med et to-put og så videre til næste hul, når du er på green. Jeg er vild med de udfordringer – og så kan jeg godt lide miljøet her i klubben. Jeg ved godt, at mange har fordommene om, at dette er et sted for rige forretningsfolk, der bare smutter hjem efter en runde, men sådan er det slet ikke. Der er en fantastisk stemning fuld af lir på den gode måde, siger Martin Johansen.

De fleste spillere, han møder, hilser og vil gerne snakke. Mange af dem kender han slet ikke. Men det har sin helt naturlige forklaring. Noget, som har fulgt de to tvillinger siden de var stjerner på fodboldbanen:

Svært at se forskel
-De kan ikke se forskel på min bror og mig. Mange af dem, der hilser, tror jeg er min bror, som har et meget lavere handicap og spiller turneringsgolf. Det griner jeg sgu meget af, siger Martin Johansen og slår en høj latter op.

Sådan kender mange fodboldfans Martin Johansen: Han tryller med en fodbold – her i trøjen for Farum Boldklub, som vi i dag kender som FC Nordsjælland.

Han har rejst meget med golf og har spillet nogle af verdens bedste baner. Men når han skal beskrive sin største oplevelse med golf, er det hverken runden på Valderrama eller på rigmandsbanen Shadow Creek i Las Vegas.

-Mine største golfoplevelser er ubetinget at få lov til at være med til Kids Aid-turneringen hvert år. Her mødes jeg under hyggelige former med en stribe andre såkaldte kendisser, og så samler vi penge ind til kræftramte børn, så de sammen med deres familier kan få nogle positive oplevelser i en problemfyldt tid. Det er mit lille bidrag til, at nogle hårdt trængende kan få det lidt bedre, og jeg stiller med fornøjelse op ved hvert eneste arrangement, siger Martin Johansen.

Humørsprederen
På grund af en operation har han ikke fået spillet så meget i år, som han gerne ville, men senere på året går turen til hans elskede Malaga, hvor han har spillet et hav af baner gennem de 26 år. Med på turen denne gang er far Leif og brormand Michael. I Spanien kan de formentlig heller ikke kende forskel på tvillingerne, men de kommer med garanti til at høre Martins befriende latter. Han kan bare ikke lade være med at sprede godt humør på sin vej.

Martin Johansen:
Alder: 46 år.

Tidligere professionel fodboldspiller i KB, B 1903, FC København, Coventry, Lyngby og Farum. Opnåede en kamp på det danske A-landshold og har spillet på old boys-landsholdet.

Hjemmeklub: Royal Golf Club. Handicap 13,8.

Salgschef hos Holger Danske Flytteforretning.

Foto: Måske kunne Martin Johansen sparke bolden længere fra teestedet end med sin driver, for det er ikke der, hans store styrke ligger.

Relaterede artikler

X
---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Retargeting" ----------------------------------------------------------------------------------------------