BACKTEE Ladies Golf
KAUAI – HAVEØEN MED GOLFMESTERVÆRKER

KAUAI – HAVEØEN MED GOLFMESTERVÆRKER

Mesterarkitekterne Robert Trent Jones Jr. og Jack Nicklaus har designet de bedste golfbaner på frodige Kauai

Den ældste af Hawaii-øerne, Kauai, menes at være seks millioner år gammel og blev ligesom de øvrige øer skabt en vulkankæde, der senere blev navngivet Hawaii Hotspot. »Haveøen« kaldes Kauai populært, og det skyldtes blandt andet, at masser af floder og vandfald fra øens to højeste bjerge, Mount Kawaikini og Mount Wai’ale’ale, gør den til én stor tropisk have. Èt af verdens mest våde steder findes faktisk på østsiden af Mount Wai’ale’ale, hvor der falder næsten 1200 centimeter regn om året!

Heldigvis betyder regnen også, at øen har nogle særdeles lækre,  spektakulære golfbaner – ja, regulære mesterværker – mellem de mange vulkanske områder, som kendetegner Kauai, og som i øvrigt kulminerer i Waimea Canyon State Park. Her løber 1000 meter dybe raviner gennem forrevne klippeformationer, og derfor lyder parken tilnavnet »Stillehavets Grand Canyon.«

Det er dog ikke kun golfspillere, der strømmer til Kauai, men også brudepar, der vies på stranden, nyder den smukke natur og ikke mindst den stilhed, som kun 70.000 indbyggere på den 1500 kvadratkilometer store ø garanterer.

Første solo-design

Den amerikanske banearkitekt Robert Trent Jones Jr. – kendt i Danmark for 36 huller i Scandinavian Golf Club i Farum, 27 huller i Lübker Golf Resort på Djursland og 18 huller i Skjoldenæsholm Golf Center ved Jyderup – har designet ikke færre end 81 huller på Kauai. De første 27 huller tegnede han i Makai Golf Club i den smukke Hanelai Bay på nordkysten som de første, og det var samtidig hans første solo-design – uden tilknytning til faderen Robert Trent Jones Sr.

Oprindelig var det tre ligeværdige 9 hullers-sløjfer, Ocean, Lakes og Woods, som åbnede i 1971, men i 2010 blev alle tre sløjfer redesignet,  Ocean og Lakes slået sammen til en permanent 18 hullers-bane og Woods omdannet til en separat 9 hullers-bane.

Ocean-hullerne løber gennem et bølgende terræn langs med og højt over Stillehavet, så man på én gang omfatter natursceneriet som både majestætisk, betagende og surrealistisk!Poipu

To af Ocean-hullerne tager næsten pusten fra én, nemlig 3. og 7. hul, begge par 3 med brusende Stillehavsbølger i spil omkring greenen. Lakes-hullerne domineres, som navnet antyder, af søer, menstræer karakteriserer Woods-hullerne.

Helt tilbage i 1978 lagde Makai-banen græs til World Cup of Golf and i årene 1986-1990 til Women’s Kemper Open på LPGA Tour. Datidens store amerikanske stjerner Betsy King (to gange), Beth Daniel, Jane Geddes og Juli Inkster vandt de fem udgaver af Women’s Kemper Open, mens John Mahaffey & Andy North vandt World Cup of Golf.

59’er af Phil Mickelson

Robert Trent Jones Jr. har også slået også stregerne til den lige så populære og spektakulære Poipu Bay Golf Course, der ligger på Kauias solbeskinnede sydkyst – grænsende op til Grand Hyatt Resort and Spa og til Stillehavet.

Der er ikke for meget sagt, at Mor Natur serverer den ene vilde distraktion efter den anden i løbet af runden. Det gælder f.eks. udsigten til gæs, munksæler, havskildpadder og pukkelhvaler, mens man spiller hullerne nærmest havet – med det smagradgrønne Mount Ha`upu som baggrundskulisse. Dertil kommer håndbyggede stengærder, der daterer sig over 500 år tilbage, og som indrammer bevaringsværdige, historiske steder, såkaldte heiau, som i gamle dage mentes at have spirituel kraft. Disse  områder må simpelthent ikke betrædes.

Hullerne løber gennem et højtliggende klippeplateau ud til Stillehavet på hele 210 hektarer, hvor 85 bunkers, fem vandhazarder og den konstante passatvind stiller store krav til både teknisk og taktisk kunne. 30 hektarer er beplantet med tropiske buske og blomster, som er en sand fryd for øjet.

I årene 1994-2006 var Poipu Bay rammen om PGA Gram Slam of Golf, en turnering kun for vinderne af årets fire major-turneringer. Phil Mickelson præsterede intet mindre end et mirakel, da han vandt turneringen i 2004. Èn af hans runder lød på 59 slag – 13 under par!

Nyt bane- og resortnavn

En anden mesterlig banearkitekt, Jack Nicklaus, har udformet 27 huller i Hokuala Resort, der ligger i udkanten af Kauias vigtigste by, Lihue, på sydøstkysten, tæt på både Lihue Airport og Nawiliwilli Harbor. Sidstnævnte kan f.eks. tage imod de største krydstogtskibe, der sejler rundt mellem Hawaii-øerne.

Siden åbningen i 1988 har de 27 huller fået flere ansigtsløftninger end aldrende Hollywood-stjerner. Den vigtigste blev foretaget i 2010, hvor en håndfuld nye huller kom til på den mest kystnære sløjfe, Moana, og de betød, at banen fik den længste samlede strækning på Hawaii-øerne med fortløbende huller direkte på kystlinien – ca. 900 meter med Stillehavs-udsigter, der absolut må fotograferes, men som også koster bolde, hvis man mister koncentrationen – og dét gør man let med disse omgivelser. Mauka-sløjfen udgør de øvrige ni huller på 18 hullers-banen, mens Waikahe-sløjfen er en selvstændig 9 hullers-bane.Puakea

Oprindelig hed banen Kiele Course, men navnet er nu, meget passende, ændret til Ocean Course. Tidligere hed resortet Kauia Lagoons, men navnet blev ændret til Hokuala, da hele resortet tidligere i år skiftede ejer – fra Marriott Vacations til Timbers Resorts of Colorado. 60 millioner dollars kostede det Timbers, som vil poste hele 800 millioner dollars i at færdiggøre resortet med 500 villaer, rækkehuse og lejligheder. Færdiggørelsen – som Marriott Vacacion opgav – inkluderer bl.a. endnu en 18 hullers golfbane i Jack Nicklaus-design, en signaturbane af mesteren selv, ligesom Ocean Course.

10 hullers-bane i fem år

En fjerde golfmæssig lækkerbidsken finder man nogle få kilometer  vest for Lihue i form af 18 hullers-banen i Puakea Golf Club – som startede med 10 huller! Det skyldtes, at orkanen Iniki ramte Kauai i 1992 og stoppede anlægsarbejdet, da 10 huller var anlagt.

Først fem år senere kunne banearkitekten, Robin Nelson, vende tilbage fra det amerikanske fastland og lede færdiggørelsen af de sidste otte  huller, som var de mest sceneriske og sværeste at anlægge. Med den markante bjergkæde Haupa Ridge som baggrundskulisse blev slutresultatet så fascinerende, at man nærmest føler sig hensat til Jurassic Park! Måske dét er grunden til, at Puakea anses for at være den spillemæssigt sjoveste golfbane på Hawaii-øerne.

Naturen veksler dramatisk, idet banen både har uphill-huller, downhill-huller og huller, der snor sig omkring dybe raviner eller brede vandløb. Der findes ikke to ens huller, hvorfor man hele tiden møder nye, interessante udfordringer. Dertil kommer uforglemmelige udsigter til Stillehavet fra seks af de 18 huller.

Den vel nok mest berømte og sværeste golfbane på Kuaui, Prince Golf Course ved Princeville, er lukket i øjeblikket for renovering og vil ikke være åben for offentligheden, når den genåbner i det nye år.

Opdagelsesøen over alle kaldes hawaiianerne selv Kauai, der også

vil være en oplevelse for enhver golfspiller, der opdager haveøens golfmesterværker.

FAKTA

Ni baner på Kauai

North Shore:

Makai Golf Course

Makai Woods Course

Prince Golf Course

East Side:

Wailua Golf Course

South Shore:

Kiahuna Golf Club

Kukuiolono Golf Course

Poipu Bay Golf Course

Lihue:

Kauai Lagoons Golf Club

Puakea Golf Course

Related posts

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra golfens verden, nye konkurrencer og meget mere - og vi lover at 

Tak for din tilmelding!

X