Hotel Søpark Maribo golfophold
KLASSEFEST PÅ GOLFBANEN

KLASSEFEST PÅ GOLFBANEN

Af Kim Henningsen.

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus betegner golf som en bacille og bruger bl.a. sporten til at komme ned i tempo.

Det er som taget ud af en scene fra de danske filmsuccesser Klassefesten: Niller – alias Nicolaj Kopernikus – er selvfølgelig blevet forsinket af et møde i banken og kommer halsende med golfudstyret i den ene hånd og telefonen holdt mod øret med den anden hånd bare fem minutter før, der skal tee’s ud. Ud af mundvigen kommer det ”Vi tager bare en mulligan, ikk?”, mens han drøner ind i klubhuset for at udskrive sit scorekort.

En typisk ”evigt uheldige Niller-bold” er landet i sivene ved en af de få søer på Søllerød Golfklub. Efter nogen tids overvejelse undlader Nicolaj Kopernikus at spille den og dropper fri.

Men det er ikke film, det er virkeligheden den formiddag, Golfavisen har en aftale med Nicolaj Kopernikus om en runde i Søllerød Golfklub. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis de to andre følsomme, evigt uheldige umuliusser fra ”Klassefest”-komedierne, Troels Lyby og Anders W. Berthelsen, også skulle have været med…

Der blev dog ikke brug for en mulligan. Nicolaj Kopernikus kom godt fra start og spillede en særdeles fornuftig runde med flere drømmeslag. Det er nærmest uvirkeligt, at han først begyndte at spille for tre år siden og allerede er nede i handicap 23,9.

Golf som bacille
-Golf er som en bacille. Jeg blev fuldstændig grebet af det, da Morten Staugaard (operasanger på Det kgl. Teater, red.) lokkede mig med ud. Det første år spillede jeg næsten hver dag, også i vintersæsonen, og jeg drønede ned i handicap. Sidste år blev det ikke til så meget, og i år har jeg desværre heller ikke haft så meget fritid, at jeg har kunnet komme på golfbanen så meget, som jeg egentlig gerne ville, fortæller Nicolaj Kopernikus.

Som mange andre golfere har han en fortid som tennisspiller, men golfsporten har grebet ham på en helt anden måde.

-Tænk at jeg kan spille mod verdens bedste professionelle golfspiller og endda vinde. Og dagen efter tabe til en nybegynder takket være handicapsystemet. Det er da fascinerende, lyder det fra den kendte skuespiller.

Nej, den gik ikke i. Men så er det bare op på hesten igen. Lige som på scenen, hvor man heller ikke kan bruge tid på at ærgre sig over en forkert replik.

Han trækker gerne en parallel fra skuespillerjobbet til golfsporten: Det gælder om lynhurtigt at komme videre og tænke positivt efter et dårligt slag.

-Du kan jo heller ikke stå på en scene og ærgre dig over en glemt replik. Det er op på hesten igen, ellers går det da helt galt. Jeg bruger golfen til at komme ned i tempo og ikke være på farten hele tiden. Hvis man ikke koncentrerer sig om slaget og slapper af, kan man ikke slå ordentligt. Man kan ikke presse i golf. Det synes jeg, man direkte kan overføre til arbejdet som skuespiller, hvor det også bliver bedre af ikke at presse, siger Nicolaj Kopernikus.

Stadig fordomme
Den 50-årige skuespiller har til sin store overraskelse mødt en del fordomme om golfsporten, efter at han selv er begyndt at spille.

-Mange tror desværre, at golf stadig er noget, som spilles af rige, gamle mænd i ternede nylonbukser. For pokker. I dag er det jo heldigvis en folkesport, hvor alle kan være med, men jeg er blevet noget overrasket over alle de myter, der er omkring golf – også i min egen omgangskreds.

Selv oplever Nicolaj Kopernikus golf som en rummelig sport, hvor det er let at komme i kontakt med andre, og han mener, det sociale element er underspillet, når der skal trækkes nye golfspillere til.

-De danske elitespillere både på herre- og damesiden er sportens bedste ambassadører. De gør det rigtig godt, både med deres spil, deres opførsel og deres fremtoning i medierne, men det kan alligevel være svært at forklare en 16-årig med festblod i årerne, at de skal satse på golfsporten. Børn tænker måske golf som en lidt for anderledes og avanceret sportsgren, der er meget tidkrævende, og derfor hellere vil gå til de mere velkendte sportsgrene. Men de skylder sig selv at prøve det, fordi det er meget andet end fem timer i pastelfarver. For motionsgolfere er det vigtigt at understrege det sociale samvær og så få hamret en pæl gennem myten om, at det er dyrt at spille golf. Mange andre sportsgrene koster langt mere, siger Nicolaj Kopernikus.

Gerne velgørenhed
Netop den sociale indstilling er medvirkende til, at han gerne stiller op til golfarrangementer for velgørenhed.

Sådan kender det meste af Danmark Nicolaj Kopernikus: Som en del af trekløveret sammen med Troels Lyby og Anders W. Berthelsen i de populære ”Klassefest”-komedier. Foto: Nordisk Film

-Jeg er stolt over at få lov til at være med til f.eks. KidsAid, som gør et kæmpe stykke arbejde for syge og udviklingshæmmede børn. Der vil jeg gerne yde mit beskedne bidrag for at børn med specielle behov kan få det bedre.

-Lige til sidst det helt store spørgsmål: Kommer der en ”Klassefesten 4 – golf”?

-Nu er det jo efterhånden et par år siden, 3’eren havde premiere, så hvem ved? Vi har i hvert fald ikke truffet nogen beslutning om, at der ikke kommer en mere i serien, lyder det med et skævt smil fra Nicolaj Kopernikus.

……………………………..

FEM HURTIGE

Yndlingsbane i Danmark? Rø på Bornholm på grund af den fantastiske natur. Af samme grund er jeg også vild med min hjemmebane, Søllerød.

Yndlingsbane i udlandet? Jeg er så ny, at jeg kun har spillet i Sverige. PGA National ved Malmö er en dejlig bane. Jeg drømmer om at få tid til at spille i f.eks. Portugal.

Mit livs slag? Det har du set i dag: 121 meter til pinden, som stod lige bag en bunker. Jeg havde to-tre meter at lande den på, og det lykkedes perfekt med mit 8-jern. Det var vildt at se, hvordan den døde pin-high.

Mit golfidol? Jeg synes, Thorbjørn Olesen er en fantastisk spiller. Han er ren rock’n’roll og supercool. Og så har jeg en svaghed for Colin Montgomery.

Hvem vil du gerne spille en runde golf med (også selv om han/hun ikke spiller golf)? Den pakistanske kvinderetsforkæmper og Nobelprisvinder Malala Yousafzai. Hun er bare sej. Og så Elon Musk. Han er en fantast, men virker som en spændende person.

Nicolaj Kopernikus:
Alder: 50 år.
Uddannelse: Odense Teater i 1994. Kendt fra TV-serier som ”Charlot og Charlotte” og ”Forbrydelsen” samt filmene ”Bænken”, ”Let’s get lost” og ikke mindst som Niller i de tre Klassefest-komedier.
Golfhandicap: 23,9. Hjemmeklub: Søllerød Golfklub.

Related posts

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra golfens verden, nye konkurrencer og meget mere - og vi lover at 

Tak for din tilmelding!

X