KVINDELIG KOPI AF SØREN KJELDSEN?

KVINDELIG KOPI AF SØREN KJELDSEN?

17-årige Puk Lyng Thomsen fra Frederikshavn har vist international klasse som amatør og fået +4,9 i handicap

Èn af European Tours mindste spillere hedder Søren Kjeldsen, der måler 170 centimeter og vejer 65 kilo, men som ikke desto mindre klarer sig fremragende. En endnu mindre dansker gør måske Søren Kjeldsen kunsten efter i løbet af nogle få på Ladies European Tour.

Det gælder Puk Lyng Thomsen, som kun måler 163 centimer og vejen 60 kilo, men som i en alder af bare 17 år har spillet en så fremragende amatørsæson på internationalt plan, at hun spås en stor, professionel karriere.

Rent faktisk er der mange lighedspunkter mellem Søren Kjeldsen og Puk Lyng Thomsen. De stammer begge fra Nordjylland, henholdsvis Brønderslev og Frederikshavn, og er begge træningsnarkomaner, der i gennemsnit bruger mindst tre timer på træningsbanen – hver dag. Desuden slår de mere lige med driveren og chipper bedre end de fleste – to egenskaber, der sjældent følges ad, men som i fællesskab genererer gode scores og mange topplaceringer.Puk-2

F.eks. har Puk Lyng Thomsen i internationale amatørturneringer i denne sæson spillet så godt, at hun slutter sæsonen med et handicap på + 4,9!! Det vil sige,  at hun helst skal spille sin svære hjemmebane i Frederikshavn Golf Klub i tre slag under par! Hun havde allerede +3,9, inden 2015-sæsonen begyndte.

Animerende far

– Jeg var kun seks år, da jeg slog mine første slag med en forkortet golfkølle hjem i vores have i landsbyen Elling lidt nord for Frederikshavn, og  som 7-årig blev jeg indlemmet i juniortræningen, fortæller Puk Lyng Thomsen. Hendes far, Anders Thomsen, spillede dengang på klubbens elitehold, og han animerede hende så meget, at hun i sit første år med banetilladelse – 2007 som 9-årig – spillede sig ned i handicap 33. Fra 11 års-alderen blev hun undervist på Dansk Junior Golf Akademi i Aalborg af sin senere klubtræner i Frederikshavn, Phillip Larsen, og derfra gik det så forrygende stærkt fremad, at hun som 12-årig havde 4,6, som 13-årig 2,9 og som 14-årig 0,6.

– Min far trænede meget sammen de første år, og det gjorde, at jeg i en meget tidlig alder blev glad for at træne, forklarer Puk Lyng Thomsen, der som 15-årig havde +3,0 og som 16-årig +3,9.  Hun vandt allerede det danske mesterskab for juniorpiger som 13-årig og gentog denne bedrift som 15-årig, fordi hun meget tidligt indså, at dem, der træner mest, også præsterer bedst.

Et foreløbigt højdepunkt på dansk grund blev nået i august i år, da hun suverænt vandt det danske mesterskab i slagspil for damer på Struer Golfklubs bane med en finalerunde på otte under par. Alene de første ni huller spillede hun i utrolige 29 slag – seks under par – og hun sluttede hele otte slag foran nærmeste konkurrent.

Solheim Cup-oplevelse

Det er dog på den internationale scene, Puk Lyng Thomsen har gjort sig mest bemærket. Som medlem af juniorlandsholdstruppen har hun i år spillet så mange, store internationale amatørturneringer, at hun kun fik tid til en enkelt dansk turnering. I to af de største  internationale juniorturneringer, German Girls Open i Tyskland og Annika Europe Invitational i Sverige, sluttede hun som nr. fire og fem og kvalificerede sig automatisk til det europæiske Junior Solheim Cup-hold, der i september mødte USA i Tyskland, og som i øvrigt havde Danmarks største kvindelige spiller gennem tiderne, Iben Tinning, som holdkaptajn.Puk-3

– Det var en fantastisk oplevelse at spille Junior Solheim Cup, selvom jeg ikke vandt nogle af mine matcher. Jeg kom både i fourballs, foursomes og single op mod nogle af verdens bedste spillere og lærte, at mit spil skal hæves til et endnu højere niveau, hvis jeg skal klare mig mod de allerbedste, lød det fra Puk Lyng Thomsen, selvom hun ellers har hævet sit niveau så betragteligt i den forløbne sæson, at hun er forfremmet til A-landsholdet i den kommende sæson, uanset hun stadig kun er juniorspiller.

Hun sluttede i øvrigt denne sæson med at være en tredjedel af et stort dansk holdresultat, idet hun sammen med Cecilie Bofill, Silkeborg, og Line Toft Hansen, Gilleleje, umiddelbart efter Junior Solheim Cup vandt sølvmedaljer ved World Junior Girls Championship i Canada. Puk Lyng Thomsen blev personligt nr. otte i VM-feltet i tre slag over par efter fire runder.

College-overvejelser

Selvom golftræningen fylder meget i Puk Lyng Thomsens hverdag, studerer hun på andet år økonomi på handelsskolen i Frederikshavn. Her har hun to et halvt år tilbage, medmindre hun vælger at tage på (golf)college i USA.

– Jeg overvejer jævnligt den mulighed, men jeg føler faktisk ikke, at jeg har brug for det i øjeblikket, hvor jeg både er tilfreds med min udvikling og mine trænere, Thomas Poulsen og Jan Frej Pedersen, forklarer Puk Lyng Thomsen, som navnlig har haft gavn af, at Thomas Poulsen, landstræner for juniorpigelandsholdet, har ansporet hende til systematisk at analyse hver turnering slag for slag – som Søren Kjeldsen i øvrigt har gjort i årevis.

De udførlige statistikker, som Puk Lyng Thomsen efter hver turnering, lagrer hun i systemet ShotsToHole, har gjort hende i stand til at finde nye fokusområder rent træningsmæssigt, og det har stabiliseret alle dele af hendes spil. F.eks. har kun i den forløbne sæson ramt 93 procent af alle fairways – et uhørt højt tal selv for verdens bedste professionelle spillere. Og professionel vil Puk Lyng Thomsen være.

– Tidspunktet for, hvornår jeg bliver professionel, kender jeg ikke, men det har altid været målet for mig som golfspiller, lyder det fra Puk Lyng Thomsen.Puk-4

– Jeg keder mig aldrig, når jeg træner – hverken sammen med andre eller for mig selv. Efterhånden kender jeg mit sving så godt, at jeg selv kan rette eventuelle småfejl, når jeg ikke lige har en træner i nærheden. Desuden har jeg med alderen lært at tøjle mit temperament, som var lidt mere iltert, da jeg var yngre. Jeg tror derfor, at jeg både teknisk og mentalt vil stå godt rustet til en professionel karriere, når den tid kommer.

Landstræner Thomas Poulsen tror også på Puk Lyng Thomsen som professionel:

– Jo, for hun er den seje, flittige type, der arbejder stenhårdt med detaljerne, inden hun stiller både sig selv og sin træner tilfreds. Hun har nu spillet tre gode sæsoner i træk, hvor hun hele tiden har forbedret sit spil – små meget, at det faktisk har overrasket mig, hvor gode resultater hun allerede har opnået i den forløbne sæson. På grund af sine lille statur mangler hun lidt længde med driveren, så dét skal hun fokusere på i næste sæson. Det kræver en del vægttræning i et fitness-center i vinterhalvåret, men dét får hun sikkert også styr på – ligesom det golftekniske og det mentale.

10.000 legat-kroner

Ikke ret mange – bortset fra ham selv – troede på Søren Kjeldsen, da han for 20 år siden blev professionel. Han var for lille og slog derfor ikke langt nok, mente kritikerne, som Søren Kjeldsen siden har gjort godt og grundigt til grin.

I øjeblikket er Søren Kjeldsen som bekendt Danmarks klart bedste mandlige professionelle golfspiller, idet han ligger nr. 9 på European Tour-pengelisten for 2015. Sammenlagt han efterhånden indtjent 12 millioner Euros – eller  90 millioner kroner – der placerer ham som nr. 26 på All Time-pengelisten.

Så selvom Puk Lyng Thomsen har store Thomas Bjørn som sit danske idol, vil hun sikkert være tilfreds med at gøre det lige så godt som professionel som lille Søren Kjeldsen.

Golfen har dog allerede Puk Lyng Thomsen med lidt penge, idet

hendes store 2015-sæson i september blev belønnet med halvdelen af Dansk Golf Unions årlige damelegat på 20.000 kroner. Dem delte hun med Caroline Nistrup, Dragør, som går på (golf)college i USA, hvor hun har  opnået store resultater og er rangeret som nr. 28 Amateur World Golf Ranking for damer.

FAKTA

Puk Lyng Thomsens flotte og stabile 2005-sæson kan direkte aflæses af to ranglisten i Dansk Golf Unions regi, henholdsvis Titleist Ranglisten for danske damer,og AON Junior Ranglisten for danske juniorer. Hun ligger nr. to på dameranglisten efter Caroline Nistrup og nr. 1 på juniorranglisten. Trods sin junioralder rangerer hun som nr. 128 på World Amateur Golf Ranking for damer.

Related posts

X