LIVSFORLÆNGENDE KONDITIONSTEST

LIVSFORLÆNGENDE KONDITIONSTEST

Af Jens Christensen.

Det går op og ned på 60 års-jubilaren Randers Golf Klubs bane, selvom den ligger i Fladbro.

Det er både et geografisk og navnemæssigt paradoks, at Randers Golf Klub ligger i forstaden med navnet Fladbro, for det er absolut ikke flade huller, der kendetegner klubbens 18 hullers-bane. Her går det nemlig så meget opad og nedad, at banen må betegnes som en krævende – men samtidig også en livsforlængende – konditionstest. Internt i klubben joker man således med, at pensionister, der spiller golf i de smukke kronjyske bakker i Fladbro Skov, holder sig i live syv år længere end pensionister, der ikke spiller golf samme sted! Dét harmonerer meget godt med, at gennemsnitsalderen i den ene af klubbens to store, interne pensionistklubber ligger på 82 år! Med få undtagelser spiller

16. hul, par 5, kandiderer stærkt til at være banens bedste, fordi greenen ligger som en halvø ud i en sø.

pensionisterne banen til fods. Et kendt navn i klubben for mange år siden, godsejer Per Hansen fra Demstrup Gods, spillede f.eks. til kort før sin 100 års fødselsdag. Han havde faktisk inviteret til sin 100 års fødselsdagsmatch, men var så uheldig, at en carportdør på godset brød sammen og faldt ned over ham, så han brækkede hoftebenet. Uheldet tog så hårdt på hans livskraft, at han døde på hospitalet en uge senere. Èt af de forlængst nedlagte huller på banen gik så stejlt op ad bakke, at det blev kaldt »pensionistdræberen« – til trods for, at ingen mistede livet fra teestedet til greenen. Til gengæld mistede alle pusten.

Falbe-Hansens bane
Randers Golf Klub fejrer 60 års jubilæum i denne sæson, idet klubben helt nøjagtigt blev stiftet den 6. januar 1958 som den kun 12. klub under Dansk Golf Union. Det skete på initiativ af tre direktører fra det kendte herrekonfektionsfirma G. Falbe-Hansen, Just Falbe-Hansen, hans nevø Ejnar Falbe-Hansen og Henry Tinglev-Hansen. De to sidstnævnte rejste meget sammen som opkøbere af stoffer til firmaets herrehabitter og stiftede bekendtskab med golfspillet under en rejse i Skotland. Sammen drog de på studiebesøg til Eremitagen og Fanø, Danmarks to ældste golfbane, inden de forelagde ideen om en golfbane i Randers for deres administrerende direktør, Just Falbe-Hansen, der puttede de første 30.000 kroner i Randers Golfbane A/S. Just Falbe-Hansen døde desværre inden baneåbningen i august 1958, og i stedet blev Ejnar Falbe-Hansen i mange år en markant forgrundsfigur som formand for både klubben og aktieselskabet, så markant, at man lokalt snakkede om Ejnar Falbe-Hansens bane.

Kun ét hul tilbage
Denne forkerte opfattelse af »ejerskabet« og en første klub- og A/S- bestyrelse bestående fortrinsvis af medlemmer af Randers Vestre Rotary Club betød, at kun det bedre, begrænsede borgerskab i Randers fandt vej til Fladbro-banen, som derfor i 20 år havde nok i en 9 hullers-bane – håndtegnet af en skotsk banearkitekt, Henry Cotton. Kun ét af hans ni huller eksisterer stadig – som 2. hul (par 3) på den nuværende 18 hullers-bane. Denne er langtfra identisk med 18 hullers-banen, som blev indviet i 1978 – med et lokalt medlem, stadsarkitekt Mogens Harboe som banearkitekt. Harboe brugte delvis et forslag til udvidelsen til 18 huller, som den svensk banearkitekt Jan Sederholm havde skitseret, men som bestyrelsen forkastede, fordi det opererede med en udvidelse i et for åbent terræn. Det var Mogens Harboe, der tegnede

Til de bedste huller hører også 15. hul, par 5, hvor drivet skal krydse en sø og ramme en smal fairway.

»pensionistdræberen – 4. hul, par 4, som eksisterede indtil 2010, hvor den danske banearkitekt Michael Traasdahl-Møller omdesignede næsten halvdelen af hullerne med mere vand i spil end tidligere. Det gjalt især foran greenen på 16. hul, par 5, hvor andet- eller tredjeslaget skal krydse diagonalt over banens største sø til en tværgående, smal green, hvis venstre side rager ud i søen som en halvø. Her er tale om banens absolut bedste hul – uden bakker eller dale.

Finurligt 14. hul
Adskillige andre steder på banen skaber de terrænmæssige op- og nedture til gengæld finurlige huller, som de færreste greenfeespillere mestrer i første forsøg, selvom de fleste af disse huller absolut ikke afskrækker længdemæssigt. Det gælder først og fremmest 14. hul, par 4, som kun måler 215 meter fra dameklub og 245 fra herreklubteer. Man slår drivet fra et højtliggende teested, og der er lavet hole-in-ones af både damer og herrer, fordi det er muligt at slå bolden direkte efter den usynlige green over en æbleplantage. Fairway knækker vinkelret 50 meter før greenen og dermed afkorter et direkte drive hullers længde med ca. 50 meter. Ikke underligt, at hullet har handicapnøgle 18, selvom et kikset, direkte drive som oftest medfører en katastrofescore på hullet. Finurligt er også 6. hul, par 5, der, i bananform, svinger mod venstre, men hvor fairway hælder mod højre midt i bananbuen. 7. hul, par 4, svinger i en bananbue mod højre – og midtvejs falder fairway også til højre. Èt af de sværeste drive står man overfor på 13. hul, par 4, stejlt op ad bakke. Når drivet ikke op på toppen af bakken, står man med et totalt blindt andetslag. Derfor findes ved 13. green en messingklokke, man altid skal slå på, når man har puttet færdigt. Nævnes skal også 18. hul, et svært par 3 på 197/165 meter fra knold til knold – op mod klubhuset, der i maj flankeres af store, smukke rhododendronbuske.

Tungen lige i munden
Udover det allerede nævnte 16. hul hører også 15. hul, par 5, til banens bedste, fordi drivet skal krydse en større sø og ramme en forholdsvis smal fairway. Et vandløb langs hele venstre side forbinder søen foran teeststederne med en sø til venstre for greenen, så med tætstående

Et så smukt syn møder man efter 18. hul, når rhododendronbuskene blomstrer foran klubhusterrassen.

træer langs hele højre side gælder det om at holde tungen lige i munden og bolden på fairway hele vejen. Totallængerne fra de fire forskellige teesteder indgyder umiddelbart ikke den store frygt, men alligevel skorter det ikke på tekniske og taktiske udfordringer, fordi man nogle steder spiller fra lavtliggende teesteder til højtliggende greens og andre steder fra højtliggende teesteder til lavtliggende greens. Dertil kommer, at de fleste huller ligger i skovterræn og har mere eller mindre dogleg-karakter, som kræver præcise drives både længde- og placeringsmæssigt.

Greenfee: 60 kroner
Selvom 60 års-jubilæet blev markeret med en reception den 6. januar, fortsætter jubilæumsaktiviteterne gennem sæsonen. Størst opmærksom fra greenfeespillere vil uge 29 (16.-22. juni) sikkert opnå, idet klubben hele ugen tilbyder greenfee for kun 60 kroner, ligesom Restaurant M i klubhuset serverer dagens ret for 60 kroner. Klubbens officielle jubilæumsmatch finder først sted en gang i løbet af efteråret. To nye, moderne tiltag i jubilæumssæsonen er allerede sket, nemlig at klubben har udskiftet de forskellige teestedfarver med distancer, ligesom den på driving rangen har indviet Region Midtjyllands største overdækkede udslagshus med 11 projektørbelyste slagbokse – en investering på 1,3 millioner kroner, som vidner om, at den 12. ældste golfklub i Danmark lever i bedste velgående – ligesom klubbens mange pensionister og resten af de 1150 medlemmer gør det, fordi de konditionstester sig selv, hver gang de spiller i bakkerne i Fladbro.

Randers Golf Klub
Himmelbovej 22 Fladbro 8920 Randers NV
www.randersgolf.dk

18 huller, par 72
57: 5711 meter 54: 5424 meter
51: 5119 meter 47: 4677 meter

Greenfee, voksne: 400 kr.
Greenfee, juniorer: 200 kr.
Greenfee, Uge 29: 60 kr.

Par 3-bane, 9 huller
Længde: 661 meter
Greenfee, voksne: 100 kr.
Greenfee, juniorer: 50 kr.

Foto: Det går stejlt opad på 13. hul på Randers-banen. Drivet skal helst lande på toppen af bakken.

Related posts

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra golfens verden, nye konkurrencer og meget mere - og vi lover at 

Tak for din tilmelding!

X