PING
OAHU – EN GOLFØ I VERDENSKLASSE

OAHU – EN GOLFØ I VERDENSKLASSE

Fremragende golfbaner kendetegner Hawaii-øen Oahu sammen med fremragende surfingstrande

Hawaii-øerne midt Stillehavet mellem Californien og New Zealand har  masser af fremragende golfbaner, fordi øgruppens tropiske klima byder på ideelle vækstbetingelser for greens, fairways og teesteder året rundt og derfor tillader golfspil fra morgen til aften alle 365 dage.

I alt 70 golfbaner rummer seks af de otte Hawaii-øer – med Oahu som topscorer med hele 26 baner. Big Island har 16 baner, Maui 15, Kauai 9, Lanai 3 og Molokai 1.

Det er først og fremmest Oahu, der tiltrækker golfturister, og derfor portrætterer GOLFavisen i denne udgave de fire bedste og mest populære baner på øen, som er verdensberømt for sine fremragende surfingstrande med meterhøje bølger. Det gælder først og fremmest på Sunset Beach på North Shore, hvor verdens bedste og mest frygtløse windsurfere hver december og januar mødes til World Cup-stævnet Vans Triple Crowne of Surfing, Pipe Masters og en afdeling på World Surf League.

I vores september-udgave præsenterer vi favoritbanerne på Big Island. I oktober-udgaven fokuserer vi på Mauis bedste baner, inden vi i november-udgaven ser på de bedste Kauai-, Lanai- og Molokai-baner. De to eneste golfbaneløse Hawaii-øer hedder i øvrigt Niihau og Kahoolawe, og sidstnævnte er ubeboet.

Store havskildpadder

På North Shore ligger også to verdensberømte golfbaner, Palmer Course og Fazio Course, i Turtle Bay Resort – side om side med strandene med de gigantiske havskildpadder, der giver navn til bugten. Det er især de grønne havskildpadder, der holder til i Turtle Bay, hvor de tilsyneladende nu trives i bedste velgående efter nogle år med en langvarig virus, der decimerede bestanden kraftigt.

Helt nøjagtig ligger det 4-stjernede Turtle Bay Resort på  Kamehameha Highroad en halv snes kilometer vest for byen Kahuku – så afsides, at der faktisk tilbydes helikopterservice til og fra resortet, der udover de to golfbaner også har overnatningsmuligheder i enten hotelværelser, strandhytter eller villaer med havudsigt. Formedelst 25 dollars tilbyder resortet også shuttlebus-service fra den berømte Waikiki Beach i Honolulu – en køretur på halvanden time udenfor myldretiden.

Åndeløst sceneri

Det er primært Palmer Course, golfturisterne strømmer til, fordi banen – med legenden Arnold Palmer som arkitekt – har haft et fornemt renomé, siden den blev åbnet i 1992. Den stadig rangerer blandt de 100 bedste baner i USA, dels fordi den ligger på blød mosejord med allélignende fairways uden vindfølsomhed, og dels fordi den  byder på nogle fascinerende havudsigter. Højdepunktet i sidste henseende indtræffer på signaturhullet, 17., par 4, som går vinkelret på kystlinien – fra tee til green. Man får nærmest åndenød over windersurfer-bølgerne for enden af 17. green!Surfing

Fazio Course er efterhånden 40 år gammel og opkaldt efter en anden golflegende, George Fazio, hvis nevø, Tom Fazio, i øvrigt blev endnu mere anerkendt som banearkitekt. George Fazios oprindelige lay out mellem traditionelle Hawaii-palmer og med flere huller på langs ad stranden holder faktisk endnu. Det bevises af, at LPGA Tour fra 2005 til 2009 spillede Hawaiian Open på Fazio Course, som også i 1988 lagde græs til et Skin Game på Senior Tour mellem koryfæerne Arnold Palmer, Sam Snead, Gary Player og Chi Chi Rodriquez. Banen er i øvrigt den eneste, George Fazio har designet på Hawaii.

Vandfald og springvand

Oahus vel nok mest eksklusive golfresort i dag, Ko Olina, på den sydlige del af vestkysten (Leeward Coast) kun 25 minutters kørsel vest for Honolulu International Airport har de seneste fire år huset en anden turnering på LPGA Tour, Lotte Championship, der samler  verdens bedste spillere og bl.a. har haft  den lokale stjerne Michelle Wie blandt vinderne – i 2014. I april i år vandt sydkoreanske Sei Young Kim, da hun på det  første omspilshul mod verdens nr. tre, Inbee Park, holede sit andetslag fra 140 meters afstand for en eagle! Inbee Park vandt turneringen i 2012, mens norske Suzann Pettersen vandt i 2013.

Det er i år 25 år siden, at Ko Olina-golfbanen blev åbnet design af  Ted Robinson, en amerikansk banearkitekt, der altid har kreeret specielle vandhazarder. Brusende vandfald mellem klippeformationer og elegante springvand i søer dominerer derfor Ko Olina-banen, og disse  iøjnefaldende ingredienser gør flere af hullerne særdeles spektakulære.

Hawaiis bedste bane

Banens absolutte signaturhul både spille- og udformningsmæssigt er 12.  hul, par 3, 150 meter for herrer og 108 meter for damer. Man kører under et kaskade-vandfald i klipperne på vej fra 11. green til 12. teested, og man hører det rislende vand, både mens man gør sig klar på teestedet og sender bolden af sted mod greenen. Der er næsten altid modvind på hullet, så man som regel slag slå et længere jern, end man umiddelbart tror. Greenen hælder mod forkanten, og det betyder, at bolden helst skal placeres under flaget til et uphill-putt – en svær mission, fordi en stor tværgående bunker garderer den mest af greenforkanten.

Runden slutter med banens andet signaturhul, 18. hul, par 4, 360 meter for herrer og 290 meter for damer. Der er en vandhazard i spil både i drivet og i andetslaget – med fare for at ødelægge scoren, hvis ét af rundens sidste slag mislykkes.

Ko Olina-banen blev både i 2013 og 2014 kåret til Hawaiis bedste og rangeres i øvrigt blandt de 75 bedste resortbaner i hele USA. Til banen hører den eksklusive restaurant »Roy’s« – med et menukort, som den verdensberømte chefkok Roy Yamaguchi har udtænkt.

Blændende hvidt sandKo Olina

Tæt ved Ewa Beach mellem Ko Olina Resort og den historiske flådebase Pearl Habour ligger Hawaii Prince Golf Club med et fascinerende og dramatisk 27 hullers anlæg, skabt af Arnold Palmer og Ed Seay og åbnet i 1992.

I en tidligere sukkerrørsplantage er opgravet 10 store og strategisk velplacerede søer, som er resulteret i tre særdeles udfordrende 9 hullers-sløjfer, A, B og C. Vandhazarderne er så store, at de alle er i spil på flere forskellige  huller. I alt er er 16 »vandhuller.« Dertil kommer 90 bunkers med sand så hvidt, at det næsten blænder synet! Omgivelserne falder også i øjnene – med udsigt til to forskellige og dramatiske bjergkæder, Waianaes og Koolaus.

Sukkerrørsplantagen blev i sin tid etableret på stedet, fordi det har  Oahus bedste klima – med flest solskinstimer udenfor regntiden, der med en gennemsnitstemperatur på 26 grader starter i slutningen af november og varer til slutningen af april.

Fire signaturhuller

Mange gæster spiller alle 27 huller på Hawaii Prince-banen på én og samme dag og støder så ind i alle anlæggets fire signaturhuller.  Det er 7. hul på A-sløjfen, 9. hul på B-sløjfen samt 2. og 7. hul på C-sløjfen. A-hullet, par 4, spilles med en sø til højre for fairway fra tee til green, B9-hullet, ligeledes par 4, byder på en sø til venstre for fairway i drivet og på en anden sø til højre for green i andetslaget. C2-hullet, igen et par 4, knækker mod venstre i drivelængde – med en sø i det »indvendige« knæk, mens udfordringen på C7-hullet, par 3, ligger i, at der er vand til højre for fairway fra tee til green.Prince

Da Arnold Palmer og Ed Seay deltog i åbningen af banen i 1992, spåede Seay, at banen – på grund af de ideelle klimaforhold – ville blive bedre for hvert år, der gik. Tiden viste, at hans spådom heldigvis kom til at holde stik. Det er vitterligt en udsøgt fornøjelse at spille Hawaii Prince-banen – uanset den kan koste nogle bolde, der  forsvinder i søerne, når de ikke lige flyver, som man har tænkt sig. Man glemmer i øvrigt eventuelle fortrædeligheder på banen ret så hurtigt, hvis man efterfølgende frekventerer banens restaurant, The Bird of Paradise, med udsigt til banen og et menukort med både hawaiianske og japanske delikatesser.

Jo, der er ikke kun surfere, der strømmer til Oahu fra hele verden. Det samme gør golfspillere, der også vil opleve forhold i verdensklasse.

FAKTA

Oahus 26 baner

Oahu er er separeret i fem geografiske hovedområder, North Shore, Windward Coast, Central Oahu, Leeward Cost og Honolulu. Øens 26 golfbaner er fordelt såldes:

North Shore:

Kahuku Golf Course

Turtle Bay – Arnold Palmer Course

Turtle Bay – George Fazio Course

Windward Coast:

Bay View Golf Park

Koolau Golf Club

Royal Hawaiian Country Club

Olomana Golf Links

Pali Golf Course

Central Oahu:

Hawaii Country Club

Mililani Golf Course

Pearl Country Club

Royal Kunia Country Club

Ted Makalena Golf Course

Waikele Country Club

Leeward Coast:

Coral Creek Golf Course

Ewa Beach Golf Club

Ewa Villages Golf Course

Hawaii Prince Golf Club

Kapolei Golf Course

Ko Olina Golf Club

Makaha Valley Country Club

West Loch Golf Course

Honolulu:

Ala Wai Golf Club

Hawaii Kai Championship Course

Hawaii Kai Executive Course

Moanalua Golf Club

 

Related posts

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra golfens verden, nye konkurrencer og meget mere - og vi lover at 

Tak for din tilmelding!

X