Haven
SPANSK NEDTUR STOPPET

SPANSK NEDTUR STOPPET

Af Frits Christensen.

Internt i Spanien er faldet i medlemstallet stagnerende, mens golfturismen igen er i fremgang og bidrager med mange milliarder til bruttonationalproduktet.

Der er sket en del på golffronten i Spanien, siden sporten blev introduceret til landet i 1891 gennem en lille gruppe briter bosiddende på Gran Canaria, hvor de dannede Real Club de Golf Las Palmas i et bjerglandskab uden for byen.

På 127 år er Spanien golfmæssigt vokset til en betydende spiller i Europa – og ikke mindst på det europæiske fastland, hvor det gode klima året igennem er motiverende for sporten, men også virker som en magnet på golfturister fra hele verden.

PGA Catalunya-banen er flere gange valgt til Spaniens bedste bane på et af Spaniens bedste golfresorts.

Spanien er i dag et land med 349 golfklubber og 270.463 registrerede spillere – ifølge den seneste rapport kaldet country snapshot, der er udarbejdet af KPMG med udgangspunkt i en opgørelse fra 2017 baseret på tal fra det nationale golfforbund.

Fald fra 2010
Men Spanien slap ikke helskindet igennem den økonomiske krise, der satte ind i Europa i 2008 og fik alvorlig betydning for golsporten og golfindustrien verden over.

KPMG-rapporten viser, at antallet af registrerede golfspillere i Spanien faldt med 61.070 i perioden fra 2010 til 2017. Et fald på 18 pct., mens antallet af golfbaner i samme periode steg med fire (1 pct.).

Den positive vinkel på historien er imidlertid, at nedturen for golfsporten internt i Spanien synes stoppet, mens golfturismen igen er på vej frem efter nogle år med nedgang og stagnation.

De politiske omvæltninger i Mellemøsten og Nordafrika har ganske givet haft stor positiv betydning for udviklingen i Spanien, der i nogle år var presset af lande som Tyrkiet, Egypten, Tunesien, Emiraterne og Marokko.

De pågældende lande kunne (og kan delvist stadig) sælge golfophold betydeligt billigere end lande som Spanien og Portugal, men rejsebureauer rundt omkring i Europa har mærket, at frygten for terrorismen i de muslimske lande har fået golfturisterne til at genopdage Spanien og Portugal.

Internt i Spanien viser tallene, at faldet i interessen for golf delvist er stoppet. I 2017 var det registrerede antal af golfspillere på 270.463 et meget begrænset fald fra 271.865 i 2016.

De golfspillende medlemmer i det spanske forbund er overvejende af hankøn med 169.923 medlemmer mod 66.345 kvindelige medlemmer og 34.195 juniorer.

KPMG har også optalt, at 221 (63 pct.) af de 349 golfbaner er 18 hullersbaner, mens 24 pct. kun har ni huller og 13 pct. har 27 huller.

Golf i skolen
Som det er tilfældet i en række andre lande har man i Spanien haft store problemer med at tiltrække medlemmer i aldersgruppen 16 til 30-35 år, mens det i nogen grad er lykkedes at få fat i de helt unge i skolealderen, hvilket Gonzaga Escairiaza, der er præsident for det nationale golfforbund, har en god forklaring på.

-Vort program med ”golf i skolen” er landsdækkende og støttes af alle lokale golfregioner. Det har en dobbelt effekt. For det første lærer alle børn golf at kende som en del af den fysiske undervisning. For det andet får de interesserede mulighed for en gratis indslusning i klubberne, hvis de ønsker at fortsætte med golfspillet, siger præsidenten, der også nævner et andet tiltag for de unge.

-Under navnet Friends Cup promoverer forbundet også et åben dag-arrangement, hvor alle aktive golfspillere kan invitere en ven og ikke-golfspiller til at spille med. Mere end 20 pct. af dem, der her stifter bekendtskab med spillet, fortsætter som medlemmer.

Historisk udvikling
Golfturismen i Spanien tog for alvor fart for snart 50 år siden, da nogle af verdens bedste golfbanedesignere og arkitekter blev engageret af driftige erhvervsfolk til at bygge ikke bare enkeltstående golfbaner, men i udpræget grad også de store golfresorts med flere baner, hvor mange golfturister fra især Storbritannien, Frankrig og Tyskland, men også de skandinaviske lande har opkøbt huse på resortet eller lejet sig ind i lejligheder og på hoteller.

Tal fra den almindelige turisme i Spanien viser, at hovedparten af turisterne kommer fra England – 16,9 mio. (31 pct.) alene i 2016 – mens Frankrig og Tyskland følger efter på de næste pladser med hver 10,7 mio. (20 pct.).

Valderrama-banen ved San Roque er Spaniens mest berømte golfbane.

Ifølge KPMG-rapporten skønnes det, at 1,2 pct. af englænderne er potentielle golfturister, hvilket svarer til 205.230 engelske golfturister hvert år. For Tysklands vedkommende er estimatet 83.790 golfturister og 67.834 for Frankrigs vedkommende.

Med tilsammen 356.790 golfturister tegner de tre lande sig for 71 pct. af det samlede tal, hvor også skandinaviske turister tæller godt med i omkring 500.000 golfturister i Spanien hvert år.

Turismen generelt i Spanien bidrager hvert år med mere end 150 milliarder euro til bruttonationalproduktet. Det giver Spanien en placering som nummer ni i verden. Spanien overgås i Europa dog af både Tyskland (3), Storbritannien (5), Frankrig (6) og Italien (8). Gennemsnittet i EU er 51 mia., mens verdensgennemsnittet ligger på 48,7 mia.

-Golftindustrien går hånd i hånd med turismen generelt både nationalt og internationalt. Og selv om vi i Spanien ligger godt til med golfturismen, er vi parate til at byde endnu flere golfturister velkommen, men vi skal sørge for, at produktet også lever op til den forventede standard, siger præsident Gonzaga Escauriaza fra det spanske golfforbund.

Stort trækplaster
Af de spanske regioner er Andalusien langt den største golfmæssigt med Costa del Sol som det helt store trækplaster med ikke færre end 69 golfbaner.

Næststørste regioner er Balearerne (Mallorca), Canaria-øerne, Catalonien, Valenciana-kysten, Madrid og Castilla og Leo-regionerne med 21 til 50 golfbaner.

I Vasco, Cantabrien, Asturien, Galicien, Murcia og Castilla-La Mancha er der 11-20 golfbaner, mens de tyndest besatte regioner med nul til 10 baner er Ceuta, Melilla, Navarre, La Rioja, Extremadura og Aragon.

Med de 69 baner repræsenterer Solkysten – populært også kaldet Costa del Golf – en af Europas største og mest attraktive golfregioner, hvor det fordelagtige klima gør det muligt at spille golf året rundt.

Den største koncentration af golfbaner findes i Marbella-området med 15 baner, mens Mijas er næststørst med 12 baner og San Roque i vest mod Gibraltar med ni baner.

Over 50 pct. af golfklubberne er semi-private, mens godt 30 pct. er medlemsklubber med begrænsede teetimes for golfturister. De resterende 17 pct. opereres af golfhoteller.

Greenfee-priserne
KPMG-rapporten har også undersøgt de gennemsnitlige greenfeepriser på Costa del Golf og har fundet ud af, at greenfee på de semi-private baner er 89 euro i højsæsonen (februar-maj og oktober-november) og 65 euro i lavsæsonen (juni-september og december-januar).

I næsten alle medlemsklubberne opererer man med en helårlig greenfeepris, der i gennemsnit ligger på 244 euro i højsæsonen og 233 euro i lavsæsonen.

For Lynn Mitchell, der har den lange titel af business development director vacational for Leisure, Golf & Culture, er Costa del Sol en ledende golfdestination i Europa.

-Hele vores strategi er koncentreret omkring markederne i Storbritannien, Tyskland, Skandinavien, Frankrig, Irland, Belgien, Holland og Schweiz. Dertil kommer så den mere eksklusive del af golfturister fra USA og Mellemøsten, siger Lynn Mitchell, der også er parat til at sætte tal på golfturismens betydning for Spanien og Costa del Sol.

-Den direkte indtægt er 760 mio. euro (5,7 mia. kr.) og den indirekte er på andre 660 mio. euro (4,9 mia. kr.). Og så taler vi om beskæftigelse til 7.700 mennesker direkte eller indirekte, siger Lynn Mitchell, der også er tilfreds med golfturisternes forbrug på en golfferie.

-Næsten 90 pct. af dem, vi kalder for højintense golfturister, tilbringer i gennemsnit 12 dage på en golfferie og har et dagligt forbrug på 150 euro (1.125 kr.), hvilket er betydeligt højere end den almindelige gennemsnitsturist.

-Vores største udfordring er, at vi er markedsledende. Det forpligter os til hele tiden at produktudvikle og fortsætte bestræbelserne på at forbedre os til glæde for de mange golfturister.

KPMG Country Snapshot – Spanien 2017:
Antal golfbaner: 349
Største region: Andalusien (Costa del Sol): 69 baner
Antal spillere: 270.463
Antal golfturister om året: 507.000. Nationalitet: England 205.230, Frankrig 67.834 og Tyskland 83.726.

Related posts

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra golfens verden, nye konkurrencer og meget mere - og vi lover at 

Tak for din tilmelding!

X