SVENSK VERDENSKLASSE

SVENSK VERDENSKLASSE

Af Peter Nielsen.

Lige på den anden siden af Øresunds-broen findes et hav af gode svenske golfbaner. På en weekendtur besøgte Golfavisen et par af banerne og fik en oplevelse, der ikke lige går i glemmebogen.

Blot 30 kilometer fra Øresundsbroen kom det første stop på Golfavisens weekendtur. Her havde vi booket en overnatning på Hotel Dannegården i Trelleborg, der skulle være base for den første golfoplevelse. Hotellet har 26 flotte værelser, som alle bærer et navn fra en europæisk hovedstad.

Ifølge Golfsverige.dk er golfbanen i fokus, når golfrejsen eller weekendturen skal planlægges. Det er dog også yderst vigtigt, at hotellet er godt, at der er god service og der så at sige er ”value for money.”

Hotel Dannegården bærer præg af en hyggelig familiær atmosfære, byder på et virkelig lækkert italiensk køkken og har en udendørs jacuzzi og sauna, der vil være ideel efter en tur på golfbanen. Særligt køkkenet er en oplevelse i særklasse. Der er ikke et hav af valgmuligheder, men de få ting på menukortet er virkelig gode. Priserne er også rimelige og service i top. 

Hotel Dannegården ligger centralt placeret i Trelleborg og med flere golfbaner tæt placeret.

Der findes en del golfbaner i rimelig afstand fra hotellet, hvilket også er vigtigt for mange, når valg af hotel træffes. Golfavisens valg faldt på Ljunghusens Golfklub, der er en af Sveriges ældste golfbaner fra 1932. På vej dertil, en køretur på 15 minutter, køres forbi Trelleborg Golfklub, der også ser forrygende ud, men det må blive næste gang, at den skal udfordres.

I det hele taget kan man nemt gøre et længere ophold i det sydlige Sverige, da der virkelig findes nogle fantastiske golfbaner.

Ljunghusens Golfklub
På vej til golfbanen kører man igennem et sommerhusområde, og det kan godt være svært at forestille sig, at der ligger en golfbane på de kanter. Men bedst som man tror, at man er kørt forkert, dukker et lækkert klubhus op.

Ljunghusens Golfklub pryder sig af at have en af Sveriges få ægte linksbaner. De, der har spillet ægte linksgolf, vil nok kalde det en tilsnigelse, men med lidt god vilje, kan man sagtens få øje på, hvad der menes.

Landskabet er bestemt unikt og en oplevelse og består af 27 gode golfhuller. Banen er forholdsvis flad og bygget på et fundament af sand, hvor der tidligere var havbund. Fra flere af hullerne er der udsigt til Østersøen og på en blæsende dag er banen noget af en udfordring for ikke at sige meget svær.

Mesterskabsbanen
Hullerne 1-18 betragtes som mesterskabsbanen og noget af det sværeste, Sverige har at byde på. På store dele af banen er der lyng, hvilket vil være fornuftig at undgå, hvis en nogenlunde score skal opnås.

Der startes blødt ud med et par 4-hul på blot 290 meter. Hullet doglegger en smule mod højre, hvor greenen er godt pakket ind i træer og bunkers. En par på hullet er bestemt muligt for de fleste, og på denne bane er det med at samle alle de point, man kan få.

Ljunghusens Golf Klubb råder over en flot klubhus, hvor der fra restauranten er panoramaudsigt til træningsområdet og ikke mindst 1. tee. (Foto: Staffan Andersson)

På det efterfølgende hul får man den første smag af linksgolf, da der skal drives udover lyng og uspoleret golfbane for at komme på fairway. Sådan er det på flere af hullerne og ikke ret meget på banen er ligetil. Det gør det både sjov og udfordrende at spille. Afslutningen på hullet er svær med vand i spil både i venstre og højre side.

Forni er i det hele taget svær, da banen flere steder er smal. De første ni huller er ikke specielt lange og måler kun 2.589 meter fra gul tee. Banen er designet med omtanke og med naturlige udfordringer, hvor et banekendskab er en fordel. Til det findes en glimrende bane og videoguide på klubbens hjemmeside, som med fordel kan studeres, inden runden skydes i gang.

Van(d)vittig afslutning
Der er vand i spil på rigtig mange af hullerne på bagni, der måler 2.820 meter fra gul tee. Afslutningen er direkte modbydelig med hullerne 17 og 18 direkte til Østersøen. Dog modbydelig på den fede måde, da hvert slag skal spilles med 100 procent koncentration.

Runden afsluttes med et par 5-hul på knap 500 meter. I drivet skal der holdes til venstre, da bolden ellers ryger i Østersøen. Der er flere udfordringer på hullet med lyng, rough og vandhuller. Greenen er placeret til højre fra fairway, og det kan faktisk være noget af en udfordring at komme ind til den. Slås der for meget til højre ender bolden i vandet og til venstre i lyng. Klart det sværeste hul på banen.

Efter sådan en hæsblæsende oplevelse, der bestemt kan anbefales, er det godt med en lækker italiensk middag, en tur i jacuzzien og en god nats søvn på Hotel Dannegården, inden weekendturen går videre til et andet golfanlæg i særklasse.

Verdensklasse-golf
En lille times kørsel fra Hotel Dannegården ligger Barsebäck Golf & Country Club, der skulle være vært for vores næste golfoplevelse. Forventningerne var tårnhøje, da bilen trillede ind på et gigantisk golfresort med hele to 18 hullers golfbaner, feriehuse, hotel, restauranter og alt, hvad der findes af golflækkerier lige på den anden side af Øresund. Derudover er der en del privatejede huse på resortet, der nærmest får det til at ligne en lille landsby. Et yderst tiltalende og indbydende sted.

Par 3-hullet 8 er noget af en golfperle, hvor man slår ned mod green og har udsigt til København. En oplevelse der skal nydes.

Når Europa-touren kommer forbi, hvilket den har gjort en del gange efterhånden, er det Masters Course, der spilles. De fleste medlemmer spiller dog klubbens anden bane, Donald Steele Course, der er lidt kortere end mesterskabsbanen. Begge baner er i verdensklasse, men Golfavisens fokus var på Masters Course.

Legenden i klubhuset
Når man træder ind i klubhuset, oser det af klasse og det er svært at bevare begge golfben på jorden. Væggene er fyldt med billeder fra Europa-tourens besøg gennem årene, men særligt én golfspiller fylder mere af alle andre. Henrik Stenson er kongen af Barsebäck, og den populære svenske golfspiller har da også hjemmebane her.

Stensons sejr i The Open i 2016 ses tydeligt overalt, og der er ingen tvivl om, at de er stolte af deres svenske stjernespiller i Barsebäck. Stenson har et hus i nærheden af klubben, og når han kommer på besøg er det nærmest med den røde løber rullet ud.

Det var ikke helt tilfældet under Golfavisens besøg, men mindre kunne også gøre det. Barsebäck havde sørget for forrygende solskin og en toptunet golfbane.

Masters Course
De første ni huller på banen blev lavet i 1969, og året efter kom yderligere ni til. Banen fik navnet Old Course. I 1989 åbnede Donald Steele Course, som i første omgang blev døbt New Course. Banen er designet af Donald Steele, deraf navnet.

I 1992 kom Europa-touren for første gang på besøg. Dengang i form af Scandinavian Masters, som først og fremmest blev spillet på Old Course, men også på huller fra New Course. Det blev hurtigt en populær turnering. I 2003 blev turneringsbanen omdøbt Masters Course, der er kendetegnet ved nogle flotte seasidehuller mod Øresund, parkhuller og lækre huller i skoven.

Vildt anlæg
Træningsfaciliteterne er i top i Barsebäck, og udover de to 18 hullers baner, byder klubben på en ni hullers begynderbane med udsigt til København. Det er slet ikke tosset at få de korte slag på plads, inden det rigtig går løs.

Banen er yderst varieret, hvor der både spilles som parkbane, seaside og i skoven.

På den enorme driving range kan de lange slag trænes, og det er nødvendigt på den 6.250 meter lange Masters Course, der ikke hører til i den korte ende.

De første syv-otte huller bærer præg af, at der spilles på en kombineret park og skovbane. Hullerne er varierede og i helt utrolig flot stand. Det er en super oplevelse, hvilket ikke bliver mindre, når man kommer til hul 8, et kort par 3-hul.

Det er måske banens flotteste hul med et højt beliggende teested med udsigt over Øresund. Hullet måler 130 meter fra gul tee, og der er en sø foran green, hvor der sandsynligvis er endt en del golfbolde. Sikke en perle.

Seasidegolf
Hul 9 er et langt par 5-hul på knap 500 meter, der spilles langs Øresund. En barsk men smuk oplevelse efter, at man lige har været beskyttet af træer på de foregående huller.

Herefter følger banens sværeste hul 10. Det kan godt være lidt svært at få øje på, hvorfor lige netop dette hul er det sværeste. Klubbens direktør, Per Lindroth, forklarer, at det er på grund af vinden, der stort set altid er i spil, hullets hældninger og svære afslutning.

Det er ikke helt nok til at overbevise os, for med sine 360 meter, par 4, og yderst brede fairway virker det umiddelbart ikke som det sværeste hul.

Helt i skoven
Resten af runden foregår i skoven med det ene fantastiske hul efter det andet. Her føler man sig helt isoleret fra resten af verden, og det er ikke mange golfspillere, man løber ind i. Banen er ellers flittigt besøgt af greenfeespillere og navnligt danskere, der bare kommer igen og igen. Det mærkes dog ikke på afslutningshullerne, hvor man nærmest går rundt i en lille osteklokke af golfglæde. Det er nogle rigtig flotte og veldesignede golfhuller, man bliver forkælet med.

Afslutningshullet kender rigtig mange fra golf i fjernsynet. Italienske Renato Paratore havnede i trænerne i drivet, og stod med et svært andetslag ind til green, da sejren skulle køres hjem i 2017, hvor Europa-touren senest var på besøg.

Hullet doglegger mod højre, men er ikke noget særligt svært afslutningshul med sine 350 meter par 4. Paratore fik sin første sejr i land og kunne juble. De fleste bør juble efter at have spillet denne fremragende bane, for det er noget af en oplevelse.

Det er ikke sidste gang, at turen går til Sverige og Barsebäck. Man skylder sig selv at spille ikke mindst Masters Course, men bestemt også Donald Steele. Masters Course må være en af verdens bedste golfbaner.

På Golfsverige.dk kan man finde oplysninger om alle golfbaner i Sverige og det anerkendte firma kan skræddersy golfturen efter den enkeltes behov.

Barsebäck Golf & Country Club
Klubbhusvägen 5, 24655 Löddeköpinge
Tel: 046-776230
www.barsebackresort.se

Faciliteter:
To 18-hullers golfbaner (Masters Course og Donald Steele)
Masters Course:par 73. 6.250 meter (gul), 5.460 meter (rød)
9 hullers short game course (Litorina Course), driving range, indspilsområde, puttinggreen, fittingcenter, proshop, restauranter, hotel og feriehuse.

Greenfee:
Masters Course: 950 SEK
Donald Steele: 800 SEK
Litorina Course: 200 SEK.
Se www.golfsverige.dk for diverse golfpakker og overnatningsmuligheder. 

Ljunghusens Golfklubb
Kinells väg, 23642 Höllviken
Tel: 040-458000
www.ljgk.se

Faciliteter:
27 huller (1-18 er mesterskabsbanen), driving range, indspilsområde, puttinggreen, proshop, restaurant. Mesterskabsbane: 5.587 (hvid), 5.409 (gul), 4.828 (blå), 4.664 (rød)

Greenfee:
1/6-31/8 er greenfee 800 SEK. (Varierer efter sæson ligesom der findes greenfee aftaler også med et par danske klubber)
Se mere på www.golfsverige.dk for diverse golfpakker. 

Hotel Dannegården
Strandgaten 32
23162 Trelleborg
www.dannegarden.se

Har flere forskellige golfpakker.
Se ligeledes www.golfsverige.dk for aktuelle tilbud.

Related posts

X