Himmerland golfophold
TALENTFABRIKKEN

TALENTFABRIKKEN

Af Frits Christensen.

I Gyttegaard Golf Klub ved Billund forstår man at forene det brede klubarbejde med udviklingen af højtflyvende talenter gennem godt arbejde for eliten.

Greenfeespillere fra store dele af landet skal formentlig aktivere GPS’en eller søge på Google Maps, hvis de skal finde Gyttegaard Golf Klub, der ikke kan prale af eget postnummer. For hvad er Gyttegaard, og hvor præcist ligger den klub, der på det seneste har været så meget i medierne – bl.a. på grund af de talentfulde tvillingebrødre Rasmus og Nicolai Højgaard? Som en servicemeddelelse kan vi lægge ud med at fortælle, at postnummeret er 7250 Hejnsvig, hvilket golfgæster fra andre egne af landet formentlig ikke bliver meget klogere af.

Mere mening giver det måske med oplysningen om, at der fra golfklubben kun er fem kilometer til Billund og otte kilometer til Grindsted. Det er da også disse to byer, der er det primære befolkningsgrundlag for de næsten 1.000 medlemmer i golfklubben beliggende ved Gyttegaard Plantage og klitområdet Grene Sande. I sin 44-årige levetid har klubben da også heddet både Grindsted-Billund Golfklub og Sydjysk Golfklub (inspireret af væddeløbsbanen i Billund), før man enedes om det mere neutrale Gyttegaard Golf Klub.

Med støtte fra LEGO
Det hele begyndte med en stiftende generalforsamling den 31. oktober 1974 på Filskov Kro. Siden 1970 havde et initiativudvalg arbejdet med forskellige planer på forskellige lokaliteter, men i vinteren 1975 kom Gyttegaard i spil med den første træningsbane, og i april 1976 kunne man gå i gang med anlægsarbejdet for et budget på 258.000 kr. plus 73.480 kr. til en maskinpark.

Både Grindsted og Billund kommuner valgte at støtte med 50.000 kr. plus 25.000 kr. fra Ole Kirks Fond, der blev oprettet i 1964 til erindring om Ole Kirk Kristiansen, der grundlagde Lego-koncernen i Billund i 1932. Det er ikke første gang, at Gyttegaard Golf Klub har haft stor nytte af tilknytningen til egnens verdensomspændende virksomhed. Op igennem de økonomisk vanskelige første år i 1980’erne var den daværende Lego-ejer, Gotfred Kirk Christiansen, et flittigt og skattet medlem af klubben, hvor den almindelige procedure var en ni hullers runde med hustruen Edith, en frokost med en dram til – og herefter de sidste ni huller.

Allerede fra 4-års alderen er de små i Gyttegaard i gang med mikrogolf som en væsentlig del af talentudviklingen og elitearbejdet.

En anekdote fortæller, at Gotfred Kirk Christiansen en dag over en øl i klubhuset henvendte sig til en lille gruppe medlemmer for at spørge, om der var et eller andet, som klubben kunne bruge nogle penge til. Gavmildheden resulterede i, at klubben i 1989 kunne tage en helt ny par 3-bane i brug – og senere samme år også tage Plantørgården i brug som klubhus. Tidligere havde man brugt to gamle skolebarakker købt af Grindsted Kommune for 10.000 kr.

Samme Gotfred Kirk Christiansen skabte lidt nervøsitet i geledderne, da han nogen tid efter meddelte, at han så sig nødsaget til at ændre i det donerede beløb. Nervøsiteten fortog sig dog efter den medfølgende bemærkning:

-Jeg har tilladt mig at føje 10.000 kr. til beløbet, så vi også kan få en bænk stillet op på par 3-banen, for hvor skal Alfred og jeg ellers sidde og hygge os, når vi er heroppe.

Og bænken står der vist endnu.

Bevidst elitesatsning
Som allerede antydet i indledningen ser man ofte Gyttegaard Golf Klub forbundet med elitegolf med udviklingen af store talenter, der har formået at drive det så vidt, at klubben har spillet sig i Santander-divisionen, der er dansk golfs superliga.

På det nuværende hold, der kandiderer til det danske holdmesterskab, spiller bl.a. tvillingebrødrene Rasmus og Nicolai Højgaard, der har en række internationale triumfer bag sig hos både juniorer og seniorer. Som officiel EGA-europamester i denne sæson lykkedes det Nicolai Højgaard at spille sig til en billet i majorturneringen The Open, der blev spillet på Carnoustie-banen.

-Man kan vist godt sige, at det ligger i klubbens DNA, at vi er en breddeklub, der også ofrer kræfter på elitearbejdet – vel at mærke med opbakning fra klubbens medlemmer, siger forretningsføreren gennem de seneste syv år, Jens Elvang-Gøransson.

-Det er sat så meget i system, at vi satser på udviklingsarbejdet helt nede fra mikrogolf som 4-årige med vore to trænere, Fredrik Johnsson og Jon Boserup, som de ansvarlige for spillernes udvikling.

-Mange af vore medlemmer følger med som tilskuere, når divisionsholdet spiller, og i forbindelse med hjemmekampene inviterer vi kommunalrådsmedlemmerne ud til matcherne, siger Jens Elvang-Gøransson.

Hulomlægning på vej
Klubben har netop skaffet midler til en større omlægning af hulforløbet, mens man også er ved at etablere overdækkede pladser på driving rangen gennem frivillig og ulønnet arbejdskraft. Til budgettet på en mio. kr. er der skaffet støtte fra kommunen og en lokal fond.

Skal man kategorisere Gyttegaard-banen må det blive noget i retning af en åben parkbane, hvor der især på nogle af de første huller er nogle korridoragtige udslag med træer, der trænger sig på, mens hovedparten af de sidste ni huller ligger i meget åbent terræn – ofte udsat for kraftig vind.

Efter et forholdsvist let hul 1 par 4 på 330 meter overrasker det lidt, at par 4-hullet 2 på 362 meter har handicapnøgle 1. Men det må skyldes den smalle korridor i drivet.

Der er ofte mange tilskuere på klubhusets terrasse – her bag 18. green – til at følge divisionsholdets matcher i Santander-divisionen.

Et smalt udslag er der også på det 138 meter lange par 3-hul 3 godt gemt inde i skovtykningen. Et fint lille hul, der efterfølges af et betydeligt sværere par 3-hul 4 på 167 meter – ofte med en giftig pindplacering i øret bag bunkeren.

Det 440 meter lange par 5-hul 5 er et af banens bedste huller, der kan spilles på flere måder afhængig af længde og handicap. Fra teestedet er der 220 meter til en bunker, men omkring 250 meter, hvis man vil helt ud i doglegget venstre for at få adgang til green.

Par 3-hullet 7 på 160 meter er et af banens mest tricky huller, hvor bolden vil trille til venstre mod en greenbunker, hvis man ikke lander den helt fremme ved green. Men der er også en bunker i højre side at tage vare på.

På skovtur til hul 11
Efter hullerne otte og ni i det meget åbne terræn følger par 4-hullet 10 på kun 291 meter med udsigt til Gyttegaards hovedbygning og klubhuset. Efter ændringen af hulforløbet vil det – mere logisk – være hul 9.

Efter en længere spadseretur gennem skoven omkring klubhuset når man frem til det nuværende hul 11, der ændres til hul 10. Det spilles ofte direkte op i vestenvinden og føles på den måde længere end de 357 meter.

Det meget åbne terræn er generelt kendetegnende for de efterfølgende huller, hvor især par 3-hullet 15 godt kan snyde en gæstespiller, fordi gengivelsen af bunkeren foran green i baneguiden ikke er helt retvisende.

Det afsluttende par 5-hul på 463 meter må kæmpe med par 5-hullet 5 om betegnelsen som banens signaturhul. Fra gul tee er der 227 meter ud i et venstre dogleg, hvor der i øvrigt er et forstyrrende træ midt i fairway.

Fra venstresvinget er der over 200 meter ind til green, der beskyttes godt af en tværgående hazard lige før green. Bolden skal med andre ord flyve hele vejen, og højre side er no go på grund af skoven.

Gyttegaard Golf Klub:
Billundvej 43, 7250 Hejnsvig
www.gyttegaardgolfklub.dk

Faciliteter:
18 hullersbane par 70, 5.510 meter (gul), 4.851 m. (rød) og 3.524 m. (blå). Klubben stiftet 1974. Klubhus, restaurant, driving range, puttinggreen, par 3-bane.

Kontingent: 5.700 kr. (Senior).
Greenfee: 350 kr. og 400 kr. (Weekend).

Billedtekst: Udsigt over Gyttegaards 18. green med indspil fra venstre og første teested i baggrunden.

Related posts

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Gå ikke glip af de seneste nyheder fra golfens verden, nye konkurrencer og meget mere - og vi lover at 

Tak for din tilmelding!

X