Santander
header abonnemnt teaser
VINTERGOLF PÅ SOMMERGREENS

VINTERGOLF PÅ SOMMERGREENS

Af Jens Christensen.

GOLFavisen udpeger to baner fra hver af de fem danske regioner med sommerforhold om vinteren.

Mange danske golfspillere sætter golfkøllerne væk fra november til april, fordi de ikke gider at spille vinterbaner uden sommergreens. De snyder sig selv for at holde sig i form, idet det faktisk er muligt at spille »sommergolf« om vinteren på mange danske baner – nogle steder ovenikøbet til reducerede greenfeepriser. 

GOLFavisen har i hvert fald ikke haft besvær med at finde to baner med sommergreens i hver af de fem danske regioner og dermed afdække 10 gode muligheder for at putte på »rigtige« greens, medmindre sne eller is direkte forhindrer det.

I Region Nordjylland fandt vi f.eks. Blokhus Golfcenter ved Pandrup og Volstrup Golfcenter ved Hobro. I Region Midtjylland: Stensballegaard ved Horsens og Holmsland Klit Golf ved Søndervig. I region Syddanmark: Royal Oak Golf Club i Jels og H. C. Andersen Golf i Bogense. I Region Sjælland: Møn Golfcenter ved Stege og Skjoldenæsholm Golfcenter ved Jystrup. I Region Hovedstaden: Simon’s Golf Club i Kvistgård og Royal Golf Club på Amager.

For disse 10 baner gælder, at de enten ligger på sandjord, som dræner sig selv, eller at de har etableret velfungerende dræning af de mest våde steder, og derfor mener de, at deres teesteder, fairways og greens ikke tager skader af at blive spillet på om vinteren:

REGION NORDJYLLAND:
Blokhus Golfcenter – som efter Proark-koncernens konkurs blev overtaget af PGA-proerne Dan Stage, Casper Bruun og Morten Jacobsen – ligger i en fyrretræsplantage i Blokhus-forstaden Hune så tæt på Vesterhavet, at man i vestenvind kan høre bølgernes brusen.

Streng frost eller store snemængder oplever man sjældent langs vestkysten, og derfor kan der som regel spilles på banens sommergreens det meste af vinteren.

Driving rangen – med 10 overdækkede udslagssteder – er åben sammen med banen, mens cafeen kun har weekend-åbent. Centeret har også en 9 hullers-bane med normal længde og en 9 hullers par 3-bane for pay & play-spillere. Endelig findes der 10 ferielejligheder med fire sengepladser og udsigt over pay & play-banen.

Blokhus Golfcenter
Hunetorpvej 105
9490 Pandrup
www.blokhusgolfcenter.dk

Vintergreenfee:
Hverdage, 18 huller: 300 kr.
Weekend, 18 huller: 350 kr.
Pay & play, 18 huller: 150 kr.
Tlf. 98 20 95 00

Foto Jens Morten

Volstrup Golfcenter – golfhjemmebane for Danmarks bedste racerkører Tom Kristensen – finder man ved Volstrup syv kilometer nord for Hobro, tæt ved motorvejen E45. Den er tilsået med rødsvingelgræs, som er særlig modstandsdygtig over det fugtige danske vinterklima. Det kan dog ske, at sne eller frost lukker 18 hullers-banens greens, men 9 hullers-play&pay-banen (par 31) har til gengæld aldrig vintergreens.

Som nabo til klubhuset ligger et indendørs golfcenter på 1100 kvadratmeter. Det kan opvarmes til 18 grader, og udover udslagssteder, chipping- og puttinggreen rummer det fire golfsimulatorer. Vintergæster serviceres fra centeret, der i øvrigt også tilbyder syv ferielejligheder til udlejning og en fiskepark mod betaling.

Volstrup Golfcenter
Rosbjergvej 5
9500 Hobro
www.volstrupgolf.dk
Tlf. 98 55 18 44

Vintergreenfee:
Alle dage, 18 huller: 150 kr.
Pay & play, 9 huller: 100 kr.

REGION MIDTJYLLAND:
Stensballegaard Golf – i Horsens-forstaden Stensballe med udsigt til Horsens Fjord – har sommergreens på to af sine tre 9 hullers-sløfjer,

Guldbjerg og Brakør, hele vinteren. Det er muligt, fordi både fairways og greens er bygget på sandbund, så det ikke opstår vådområder af betydning. Et ekstremt vådt efterår kan dog medføre, at kun ni huller i perioder vil være spilbare.

Driving rangen og klubhuset vil være tilgængelig hele vinteren, mens klubhusrestauranten kun har åbent torsdag-fredag-lørdag.

Til Stensballegaard Golf hører også en seks hullers par 3-bane – der i øvrigt tilbyder et særskilt pitch & putt-medlemskab – samt en 800 kvadratmeter stor, opvarmet træningshal med seks udslagssteder og en puttinggreen på 200 kvadratmeter.

Stensballegaard Golf
Bygaden 70
8700 Horsens
www.stensballegaard Golf
Tlf. 75 65 80 18

Vintergreenfee, 18 huller:
Alle dage, 18 huller: 250 kr.
Par 3-bane, 18 huller: 150 kr.

Holmsland Klit Golf – beliggende på et åbent, fladt areal umiddelbart indenfor første klitrække lidt nord for sommerferiebyen Søndervig – har på grund af det milde vinterklima ved Vesterhavet haft sommergreens om vinteren i årevis. Dét betyder masser af greenfeegæster fra november til april samt en årlig januar-match, som ejeren af banen, forretningsmanden Jens Knud Lind (stifteren af Buksesnedkeren og H2O) inviterer sine venner og kolleger til. 

Baneanlægget består af tre 9 hullers-sløjfer, men den nyeste af dem, rød sløjfe, lukkes om vinteren for at spare arbejdskraft. Der er vinteråbent på træningsbanen, hvor man selv skal opsamle det antal gratis bolde, man har slået ud. En 9 hullers par 3-bane er altid åben.

Klubhusrestauranten holder lukket hele vinterhalvåret.

Holmsland Klit Golf
Klevevej 19
6950 Ringkøbing
www.holmslandklitgolf.dk
Tlf. 97 33 88 00

Vintergreenfee:
Alle dage,18 huller: 350 kr.
Alle dage: 9 huller: 200 kr.
Par 3-banen, 3 timer: 115 kr.

REGION SYDDANMARK:
Royal Oak Golf Club – ved den sønderjyske by Jels med kun ca. 2000 indbyggere – har haft sommergreens i vinterhalvåret, siden banen blev åbnet i 1992. Dét skyldes primært, at der blev etableret effektiv dræning under samtlige greens og fairways i anlægsfasen, som Danmarks største greenkeeperekspert, Per Gundtoft, havde ansvaret for. Kun streng morgenfrost lukker greens, indtil de tør op igen ved middagstid.

Klubben har kun 400 medlemmer, og det betyder masser af plads til greenfeegæster, der i øvrigt får gratis træningsbolde, som frivillige medlemmer samler op. En 9 hullers par 3-pay&play-bane har også sommergreens. Klubhusrestauranten holder kun weekendåbent.

Royal Oak Golf Club
Golfvej 3, Jels
6630 Rødding
www.royaloak.dk
Tlf. 74 55 32 94

Vintergreenfee:
Alle dage, 18 huller: 550 kr.
Par 3-banen: 150 kr. pr. dag.

  1. C. Andersen Golf (tidligere Gyldensteen Golf) i den østlige udkant af Bogense har stort set aldrig vintergreens, fordi både 18 hullers-banen og 9 hullers play & pay-banen ligger tæt ved Kattegat, hvor kyststrækningen sjældent oplever frost og sne, der forhindrer golfspil.

De hurtige sommergreens er opbygget og behandles, så vand siver hurtigt igennem dem. Det samme gælder for fairways på de sandede, flade og åbne fairways, der ligesom greens er tilsået med den særligt hårdføre græstype rødsvingel.

I Gyldensteen-tiden blev der spillet fra kunstgræs-måtter på fairway, men det har ejeren af HCA Golf, Finn Gramvad, droppet. Klubhusrestauranten i den gamle funktionærbolig til Gyldensteen Slot, Kristianslund, holder kun åbent i vinterweekender med godt vejr.

  1. C. Andersen Golf
    Kristianslundvej 15
    5400 Bogense
    www.hcagolf.dk
    Tlf. 63 43 30 30

Vintergreenfee:
Alle dage, 18 huller: 275 kr.
Pay & play: 130 kr. pr. dag

REGION SJÆLLAND:
Møn Golf Center hører til Danmarks smukkeste beliggende, idet hullerne ligger på hver sin side af Stege Nor – nogle lavt og tæt på vandet, andre højt og med udsigt over vandet. Siden banen blev åbnet i 1992, har man kunnet spille på sommergreens om vinteren, fordi den havde et velfungerende dræningssystem fra åbningsdagen. Det skal dog bemærkes, at alle banens par 3-huller spilles fra midlertidige teesteder – ved siden af de normale, der således skånes for vinterslid og -skader. En 9 hullers play & play-bane har stort også sommergreens hele året.

I vinterhalvåret tilbydes fra en automat på driving rangen både medlemmer og greenfee-gæster en spand træningsbolde til halv pris, 10 kr. Klubhuset holder åbent hele vinteren, men cafeen har lukket.

Møn Golf Center
Klintevej 118, Keldby
4780 Stege
www.moengolfcenter.dk
Tlf. 55 81 32 60

Vintergreenfee:
Hverdage, 18 huller: 290 kr.
Weekend, 18 huller: 400 kr.
Par 3-banen, alle dage: 100 kr.

Skjoldenæsholm Golf Center ved Jystrup holder for første gang nogensinde sommergreens åbent hele vinteren på Old Course med den unikke placering i skovbrynet ved Skjoldenæsholm Gods. Det sker, fordi chefgreenkeeper Henning Lund mener, at de gamle greens ikke vil tage nogen skade af det. Det er tilmed tilladt at bruge trolley på banen.

Den store driving range med de mange overdækkede udslagspladser fra kunstgræsmåtter vil ligeledes være åben hele vinterhalvåret, og det samme gælder med hensyn til klubhuset og restauranten. Trent Jones Jr. Course lukker til gengæld ned for hele vinterhalvåret, fordi man skønner, at der simpelthen at være behov for at have 36 huller i spil mellem november og april.

Skjoldenæsholm Golfcenter
Skjoldenæsvej 106
4174 Jystrup
www.golfers.dk
Tlf. 57 53 87 50

Vintergreenfee:
Alle dage, 18 huller: 200 kr.

REGION HOVEDSTADEN:
Simon’s Golf Club i Kvistgård har en årelang tradition for at holde sommergreens på alle 27 huller åbne gennem hele vinterhalvåret. Det er muligt, fordi et avanceret dræningssystem blev nedlagt samtidig med, at banen blev etableret i begyndelsen af 1990’erne med den berømte engelske arkitekt Martin Hawtree som designer.

Bortset fra Restaurant Lakeside i klubhuset fungerer tingene ens sommer og vinter. Det vil f.eks. også sige, at driving rangen kan benyttes i fuld udstrækning. Restauranten holder i princippet kun weekendåbent, hvis vejret er så godt, at der kan ventes mange medlemmer og greenfeegæster på banen. Større grupper kan dog også blive serviceret af køkkenet på hverdage. Hotel Nybogaard tilbyder golfpakker med overnatning, halvpension og golf.

Simon’s Golf Club
Nybovej 5
3490 Kvistgaard
www. simonsgolf.dk
Tlf. 49 19 14 78

Vintergreenfee:
Hverdage, 27 huller: 850 kr.
Hverdage, 18 huller: 650 kr.
Weekend, 27 huller.: 1150 kr.
Weekend, 18 huller: 850 kr.

Royal Golf Club på Amager tilbyder sommerforhold på greens gennem hele vinteren – både på Championship Course og City Course. Det vil sige, at bolden løber lige så hurtigt i januar-februar, som den gør om sommeren! Forklaringen ligger i, at banens greens er etableret efter USGA-normer, så end ikke et skybrud kan gøre dem uspillelige.

Den overdækkede driving range fungerer med varme hele dagen og desuden med projektørlys mellem kl. 19 til 22. Også klubhuset og restauranten fungerer som i sommertiden, og derfor opererer man med samme greenfee-takster hele året  – bortset fra et særtilbud på en pakke frem til årsskiftet med greenfee, frie træningsbolde og 150 kroner til brug i restauranten.

Royal Golf Club
Center Boulevard 4
2300 København S
www.royalgolf.dk
Tlf. 72 40 60 00

Vintergreenfee:
Alle dage, Championship Course, 18 huller: 990 kr.
Alle dage, City Course, 9 huller: 290 kr.

 

Relaterede artikler

X
---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Retargeting" ----------------------------------------------------------------------------------------------