BALLADEN OM BJERREGAARD

BALLADEN OM BJERREGAARD

Et godt initiativ med lokal opbakning til stortalentet Lucas Bjerregaard har udviklet sig til en økonomisk konflikt, der måske skal afgøres i retssalen. Golfavisen har oprullet det dramatiske forløb.

Det hele begyndte så godt med den lokale opbakning til et af Danmarks største golftalenter, den tidligere europamester Lucas Justra Bjerregaard, med rødder i Frederikshavn.

Amatørkarrierens topresultater var så lovende, at der aldrig herskede tvivl om Lucas Bjerregaards potentiale og mulige gennembrud som professionel på højeste niveau på European Tour. I en stor del af sin amatørkarriere havde stortalentet fået sponsorstøtte fra lokale virksomheder, bl.a. i forbindelse med rejser til turneringer og træningsophold i USA.

Da Lucas Bjerregaard besluttede sig for at turne pro i 2011, henvendte han sig til en af disse sponsorer, Jørgen Clausen, direktør og medejer af virksomheden Bjerrefisk A/S, for at få hjælp til finansieringen af en professionel karriere. Jørgen Clausen fik samlet en gruppe golfinteresserede erhvervsfolk, der var villige til at tage en større risiko for at bakke op omkring Lucas Bjerregaard.

Sammen dannede de fire personer investorgruppen LB Golf ApS, der lavede en kontraktlig aftale med Lucas Bjerregaard om at finansiere de første år af hans karriere frem til udgangen af 2015 mod at få en andel af de indtjente pengepræmier frem til 2026.Lucas Bjerregaard-pokal

Aftale gik i fisk

Af kontrakten fremgik det, at investorerne som modydelse skulle indkassere 20 pct. af Lucas Bjerregaards indtjening frem til 2021 og herefter 10 pct. frem til 2026.

Ifølge Jørgen Clausens oplysninger til Golfavisen skulde investorgruppen betale Lucas Bjerregaard 180.000 kr. om året plus alle golfrelaterede udgifter (rejse- og ophold, kørselsgodtgørelse, turneringsfee, træningsophold, caddie, track-man m.m.) med det resultat, at engagementet fra 2011 til udgangen af 2013 havde kostet LB Golf ApS rundt regnet en million kroner.

Herefter begyndte det hele at gå i fisk, som de siger på de kanter. I januar 2014 meddelte Lucas Bjerregaard investorgruppen, at han ville bryde kontrakten. I juni 2014 modtog investorgruppen et udkast til ophør af den kontraktlige aftale med virkning fra 1. januar 2014 mod en kompensation til investorerne.

Kontrakten opsagt

Opsigelsen af den kontraktlige aftale kom fra Lucas Bjerregaards advokat, Karsten Madsen fra firmaet HjulmandKaptain, og kom meget bag på investorerne, der for første gang havde udsigt til et år med positivt  afkast efterhånden som Lucas Bjerregaard i 2014 var igang med sin hidtil bedste sæson på European Tour med tre top 10-placeringer.

I sommeren 2014 blev kontraktstriden et offentligt debatemne på et for Lucas Bjerregaard meget uheldigt tidspunkt, da flere medier omtalte striden to dage før Made in Denmark-turneringen på Himmerland Golf & Spa.

Måske var det sagens alvor, der påvirkede spilleren. Under alle omstændigheder var det en skuffelse, at det ikke lykkedes for Lucas Bjerregaard at klare cuttet til den første Europatour-turnering på hjemmebane i Nordjylland.

Lucas Bjerregaard måtte op til turneringen stå model til en række spørgsmål fra medierne, og i Kanal Frederikshavn blev spilleren bl. a. citeret for følgende:

-Retten må vurdere, dels om aftalen er indgået på fair vilkår, dels hvorvidt den kan opsiges. Vi vil også bede retten tage stilling til, om det har nogen betydning, at jeg ikke havde professionel bistand i forbindelse med, at aftalen blev indgået. Jeg fik oplyst, at dette ikke var nødvendigt. Såfremt retten vurderer, at aftalen er fair og afbalanceret, vil jeg naturligvis overholde aftalen.

Offentlig debatLucas-Bjerregaard-møde (12)

Efter flere måneders tavshed i medierne opstod for nylig en hed debat på Golf.dk, der generelt var både underlødig og fyldt med udokumenterede påstande. Det fik Jørgen Clausen til at tage til genmæle i debatten med følgende ordlyd:

-Det er mig magtpåliggende at understrege, at jeg ikke er identisk med ”En tidligere sponsor,” der har startet tråden. Jeg kan godt forstå, at nogen har fået den opfattelse, idet jeg er personen, der tilvejebragte det økonomiske fundament til Lucas, så han kunne udleve sin drøm om en golfmæssig karriere, både som amatør og professionel, skrev Jørgen Clausen, der ikke ønskede at blive associeret med trådstarterens nedladende udtryk om Lucas Bjerregaard.

-Personerne bag investorgruppen var også sponsorer for Lucas som amatør. Vi har alle haft hjertet med i dette projekt, og uden vores økonomiske engagement havde Lucas ikke haft mulighed for at udleve sin drøm. Man kan ikke betale regninger med talent.

-Når vi er ude af vores forpligtelser ved udgangen af 2015, kan jeg på investorgruppens vegne garantere, at vi aldrig nogensinde mere vil involvere os økonomisk i en ny Lucas. Vi betragter os alle som seriøse forretningsfolk, der ikke ønsker at blive miskrediteret for at hjælpe andre, skrev Jørgen Clausen.

Gamle forhandlinger

Efterfølgende har Golfavisen talt med Jørgen Clausen, der kan bekræfte, at den seneste direkte kontakt mellem parterne går tilbage til september 2014.

-Her blev vi på et møde med advokat Karsten Madsen enige om at ændre aftalen, hvorefter Lucas Bjerregaard skulle tilbagebetale vores investering via en afdragsordning samt betale en mindre procentandel af sine præmieindtægter i syv år fra 1. januar 2014. Karsten Madsen lovede at fremsende et udkast, men vi modtog aldrig noget fra ham. Derfor må vi gå ud fra, at den oprindelige aftale stadig er gældende, siger Jørgen Clausen.

Forelagt den udlægning af sagen siger advokat Karsten Madsen, at Lucas Bjerregaard stadig håber, at der kan indgås et forlig med investorerne.

-Vi har en igangværende dialog med investorernes advokat, og så må vi se, om det fører til en forligsmæssig løsning. Der har været et behov for at få afdækket nogle faktuelle forhold om indbetalinger, og det har der været anvendt tid på, siger Karsten Madsen.

Stadig i kontakt

-Vi har også sendt fuldt dokumentation for indtægter. Og vi har bedt om en bekræftelse på, at man er enig. Det er jo ikke en hemmelighed, hvad Lucas Bjerregaard deltager i, og hvad han opnår af præmier. Derfor burde man ret hurtigt kunne blive enige om et ret så simpelt punkt, men det har vist sig at være vanskeligt, siger Karsten Madsen.

-Selv om det kan synes urimeligt, mener vi ikke, at det er rimeligt, at Lucas Bjerregaard skal være bundet til at betale en væsentlig del af sin indtægt til investorerne i den lange periode, der var lagt op til i managementaftalen. Men vi synes selvfølgelig også, at det er fair, at investorerne skal have en vis tilbagebetaling, og dette ligger også fortsat i de drøftelser, vi har med investorernes advokat.

-På det generelle plan er det min opfattelse, at det er betænkeligt, at et ret ungt menneske uden professionel rådgivning fra forbund eller egen professionel rådgiver indgår en kontrakt med erhvervspersoner, der oven i købet har haft en advokat til at bistå med udarbejdelsen af kontrakten. Som følge af afhængigheden af at få tilført likviditet til at fuldføre sine drømme kan det være vanskeligt på den korte bane at overskue rækkevidden af en sådan aftale, siger advokaten med denne slutbemærkning:

-Jeg synes, det er helt fint og i virkeligheden flot, at investorerne træder til for at hjælpe et ungt talent frem til et punkt, hvor vedkommende kan klare sig selv. Det skal blot ske via afbalancerede forhandlinger, som fører til en afbalanceret aftale.

På vej i retten?Lucas Bjerregaard5

Golfavisen har også været i kontakt med Lucas Bjerregaard, der ikke selv har ønsket at kommentere sagen, men har overladt den del til sin advokat.

De videre forhandlinger mellem parternes advokater bliver afgørende for, om den nordjyske golfstrid ender i et kompromis eller skal afgøres i en retssal. Under alle omstændigheder har sagen så vidt næppe haft positiv indflydelse på spillerens præstationer på banen.

Den talentfulde nordjyde, der nu stiller op for Himmerland Golf & Spa, havde sin bedste sæson på European Tour i 2014 med en præmieindtjening på 291.549 euro. Den samlede indtjening i perioden 2012-2015 beløber sig til 325.972 euro, hvilket svarer til rundt regnet 2,5 mio. kr.

Den flotte 2014-sæson indbragte tre top 10-placeringer i Australien, Hong Kong og Sydafrika, mens 2015-sæsonen hidtil kun har resulteret i tre klarede cuts i ni starter og en samlet indtjening på 26.323 euro.

FAKTA

Lucas Justra Bjerregaard:

Indtjening på European Tour 2012-2015: 2.5 mio. kr.

Tre top 10-placeringer: ISPS Handa Perth International (4), Hong Kong Open (5) og Africa Open (9).

Placering på Race to Dubai 2015: 161

Placering på verdensranglisten 2015: 342

Related posts

X