BARNDOMMENS BANER

BARNDOMMENS BANER

Af Erik Weir.

Forfatteren Erik Weir indvier her læserne i nogle delvist ukendte steder i Skotland, hvor han selv voksede op og siden har spillet de fleste af banerne.

Kære golfer – næste gang du lander i lufthavnen i Edinburgh, så smid vanetænkningen ud. Tænk ud af boksen og undlad at drøne direkte ud på den smukke Firth of Forth-bro og nordpå op mod golfens Mekka – the Kingdom of Fife og hovedstaden Saint Andrews bare en lille time borte.

– Læs mere: Årets Klub og Ildsjæl

I stedet siger du/I til jer selv. Jeg vil sgu prøve noget andet. Skotland råder over næsten 600 golfbaner, landet er dobbelt så stort som Danmark, tag mig derhen hvor greenfeen er det halve, oplevelserne lige så store og ventetid på første tee en by i Rusland, eller hvor de nu opbevarer sligt?

Tag i stedet din lejebil og sæt gps’en sydover ned til dejlige Dumfries and Galloway i det sydvestlige hjørne af Skotland. Det kan gøres på to måder Men her får du kun den smukke tur med masser af skotsk sjæl. Ram ringvejen rundt om Edinburgh og find A7, der kører ned til the Scottish borders. Lige så snart du er på A7, giver det hele sig selv, tempoet ryger ned, du er i et smukt landska, og det fortsætter en god times tid ned mod Selkirk. I Selkirk drejer du af og finder landevej A708 – og så kører du den fascinerende og direkte bagvej ind til Moffat. Nu kan det alternative golfeventyr tage sin begyndelse. Velkommen til Dumfries & Galloway.

Moffat’s gamle og herlige golfbane er, hvad jeg vil betegne som: hilly, inlands links. Men den golfbane eksisterer jo ikke, siger du skeptisk.”Jo den gør, siger jeg, men du skal til Moffat for at se den i fuldt flor”. Hullerne er en god gang skotsk anarki anlagt på en bakketop med en pragtfuld udsigt over lidt af Dumfries and Galloway – det hedder regionen – og det bliver her, du skal slå dine folder den næste uges tid. Banen er kun fra 1905 – så i skotsk regi er det jo en næsten ny bane med bare 115 år på bagen. Fik jeg nævnt at greenfee er 20 pund!

De fæle englændere
Videre til Powfoot Golf Club og nye oplevelser. Her skal du spille ud til the Solway Firth, den store fjord med masser af tidevand, der adskiller Skotland fra de ”fæle” englændere. En fin lille bane, hvor du kombinerer park og links med det, som alle golfspillere hader nemlig gorse. Denne smukke busk, som ser så nydelig og gul ud, men på en dårlig dag er i stand til at drage alle dine slag til sig og gøre det næste til en slags mission impossible. Men skulle du slå en enkelt skævert, så kig sydpå og giv de stakkels englændere skylden, vinden kommer sikkert også dernede fra. Banen spiller små 6.000 yards, men gorse, lyng, smalle fairways og tricky greens er alt sammen med i prisen på bare 40 pund på hverdage.

Næste udfordring hedder Southerness og er placeret en 20 kilometers penge syd for Dumfries direkte ud til the Solway Firth. En super golfbane, der blev anlagt tilbage i 1946 af Major Oswald – og altså en ren vårunge målt med skotske alen. Her får du chanpionship links og rul og vind med mulighed for at slå alle de punchslag, som du alligevel ikke behersker. Kæmpe bunkers ude på banen, majestætiske greens og en udfordring for alle. Og igen lige ud til vandet. Det fås ikke meget bedre. Her skal du dog slippe 60 devaluerede, Brexit-pund for herlighederne. Det er hver en penny værd!

Lidt væk fra alfarvej
Videre går det ud vestpå til Portpatrick – sidste stop før du havner i Nordirland. Spil den lokale Dunskey par 70-bane. Med en enestående udsigt over the North Channel – strædet mellem Skotland og Nordirland. Her får du links, når det er allerbedst. En bane, som du altid vil huske – og igen koster festen kun 40 pund.

Festen slutter du enten på Wightownshire Golf Clubs herlige links bane – igen lige ud til the Solway Firth – skøn bane med højt til loftet – gode udfordringer og vind og vand. En runde koster bare 33 pund. Eller du napper Stranraer Golf Club, hvor selveste James Braid har været arkitekt på herlighederne. Herlig kombination af park og vand – ud til den fjord, hvor Stranraer er placeret i bunden. Dejlig golfbane anlagt i 1905 – en lille perle skjult i det sydvestlige Skotland, hvor du slipper med 35 pund for en runde.

Og jeg kunne blive ved med at fortælle om dette område af Skotland, hvor jeg selv voksede op som barn. Det er herlig golf – lidt væk fra alfarvej. Men når du først har fundet derned, så er jeg sikker på, at du kommer igen. Rigtig god fornøjelse. Men lad være med at slæbe hele Danmark med!

Billedetekst: Dumfries and Galloway i det sydvestlige hjørne af Skotland har masser af spændende golfbaner.

Relaterede artikler

X