BJØRNENS JUBILÆUM

BJØRNENS JUBILÆUM

Af Frits Christensen

Timingen er perfekt for den danske veteran, Thomas Bjørn, der under Made in Denmark runder turnering nummer 500 på European Tour – som den anden dansker efter Søren Kjeldsen i 2015

Det var en lille tilsnigelse, da nordjyden Søren Kjeldsen for to år siden under Made in Denmark efter alle kunstens regler lod sig hylde af publikum for turnering nummer 500 på European Tour – som den første dansker i øvrigt.

Danskeren havde naturligvis ikke selv bedt om hyldesten på hul 16 – Himmerland Hill – der var arrangeret af Made in Denmark-organisationen, skønt nummer 500 rent faktisk blev spillet kort forinden i USA.

I tilfældet Thomas Bjørn bliver der ingen slinger i jubilæumsvalsen. Turneringsmæssigt er han af mange årsager ikke så langt fremme som den meget flittige, men fire år yngre Søren Kjeldsen.

Til gengæld er Thomas Bjørn langt foran med 15 mod fire til Søren Kjeldsen, når det gælder antallet af sejre på European Tour – med den første triumf til en dansker helt tilbage i 1996.

Som en ekstra krølle på historien, kan den 46-årige Bjørn lade sig hylde for de 500 turneringer, mens han Europa rundt tituleres som den første skandinaviske Ryder Cup-kaptajn i historien.

Tidligere hjemmebane

-Jeg har ikke bevidst tilstræbt, at årets Made in Denmark skulle blive min turnering nummer 500 på touren, men når det nu var så tæt på, ville det jo værre skørt af mig at spille den som nummer 499, siger Thomas Bjørn, da Golfavisen møder ham efter finalen på Green Eagles-banen i Hamburg.

Det var tre uger før Made in Denmark, og Thomas Bjørns plan var at spille sæsonens fjerde major, US PGA Championship, som turnering nummer 499 før ankomsten til Himmerland & Spa Resort, der i øvrigt også har været Thomas Bjørns hjemmebane i en periode i 1990’erne.

Den ”rigtige” hjemmebane fra barndomsårene er Silkeborg Ry Golfklub, hvor Made in Denmark spilles i 2018-sæsonen, som den sidste turnering, før kaptajn Bjørn udtager sit endelige europæiskje Ryder Cup-hold til matchen mod USA på Le Golf National i Paris.

Opgaven med Ryder Cup er så omfattende, at Thomas Bjørn ikke har de store forventninger til at blive den første dansker, der vinder Made in Denmark – hverken i 2017 eller 2018.

Fokus på Ryder Cup

-Mit fokus ligger foreløbig på en masse ting om, hvordan Ryder Cup-afviklingen skal forløbe. Der er rigtig mange praktiske ting, der skal tages hensyn til. Før starten på kvalifikationen til efteråret ved jeg ikke, om jeg kommer til at stå med et hold, hvor næsten alle har prøvet at spille Ryder Cup eller et hold med en masse rookies, siger Thomas Bjørn, der holder godt øje med Ryder Cup-kandidaterne i European Tour-turneringerne.

-Nogle gange vælger arrangørerne at sætte mig sammen med formodede Ryder Cup-kandidater, og så ser jeg måske på dem med lidt andre øjne end tidligere, selv om kvalifikationen endnu ikke er startet. For det meste ved jeg, hvad den enkelte spiller står for spillemæssigt. Men jeg er også meget fokuseret på, hvordan spilleren håndterer modgang, for i medgang er spillet jo ikke svært. Alle på det niveau kan spille golf, men det er reaktionen i modgang, der er interessant at følge, siger Thomas Bjørn, der spillemæssigt har fået sæsonen ødelagt på grund af langvarige skadespauser.

Tre år med succes

Efter tre succesrige år med Made in Denmark på Himmerland Golf & Spa Resort tøver Thomas Bjørn ikke med at kalde den danske afdeling af European Tour for en succes – også selv om 2017-udgaven bliver den foreløbig sidste, før den i 2018 flyttes til Silkeborg Ry Golfklubs bane i Resenbro.

-Man skal virkelig huske at give kredit til de mennesker, der fortjener det. Her tænker jeg i første omgang på Lars Larsen. Jeg har dog aldrig tvivlet på, at han kunne gennemføre projektet. Nogle gange kan han være svær at overtale, men går han først ind i noget, så gør han det med fuld dedikation, siger Thomas Bjørn, der også glæder sig over, at turneringen er blevet så godt modtaget blandt kollegerne på touren.

-Det er ikke den største turnering på European Tour, men blandt spillerne lever den et liv som en meget interessant turnering, hvilket måske er den største overraskelse for mig. Med det store publikum og den fantastiske stemning på Himmerland Hill (hul 16) har Made in Denmark skilt sig positivt ud i sammenligning med de fleste andre på touren, siger Thomas Bjørn.

Helt surrealistisk

Og da vi konfronterer ham med rygtet om, at han i planlægningen af den første Made in Denmark-udgave i Himmerland havde givet sin fulde støtte til Lars Larsen med den tilføjelse, at han så skulle love, at også barndomsklubben i Silkeborg på et tidspunkt ville få chancen som værtsklub for en European Tour, svarer han lidt undvigende, men med et skævt smil om munden:

-Det husker jeg ikke så godt, men hvis jeg har sagt det, er det uden tanke for eller tro på, at det ville være realistisk. Da jeg begyndte at spille golf i barndomsårene, ville det være stort, hvis vi bare kunne få en eliteturnering til klubben. At vi nu skal have en Made in Denmark-turnering i 2018 i min barndomsklub samtidig med, at jeg som Ryder Cup-kaptajn skal udtage det europæiske hold i ugen efter, finder jeg helt surrealistisk, siger Thomas Bjørn.

-Vi kender alle Lars Larsens forhold til Himmerland Golf & Spa Resort, men Silkeborg er jo på mange måder også hans hjemby, hvor han i forvejen har involveret sig stærkt og har taget socialt ansvar med støtte til sporten og kulturen, siger Thomas Bjørn.

VIP-Glamping

Made in Denmark-arrangørerne har i år skabt nye tiltag og forbedringer i Made in Denmark Village med både festivalpladsen og det store campingområde i nærheden.

I teltbyen kan både udstillerne og festivalgæsterne glæde sig over en ny overdækning, der vil være populær i tilfælde af regnvejr.

I Made in Denmark Camp er der en spændende nyskabelse i form af det engelske superluksus koncept kaldet Glamping, der kommer fra udtrykket glamourøs camping.

Hele området kaldes for VIP Glamping og består af 50 super kvalitetstelte med håndlavede luksusmadrasser og kvalitetssengetøj. I teltet er der gulvunderlag, bord med stole, lampe i loftet og et 220 V-stik. Området byder foruden toilet- og badpavilloner også på et særligt grillområde.

Store festival-navne

Andet sted her i Golfavisen fortæller vi om amerikaneren John Daly og rocksangeren Johnny Madsen som det helt store trækplaster under Made in Denmark Festival i samspil med Lune Carlsen torsdag aften, der også byder på Langhoff & Dohn.

Fredag spiller bl.a. Zididada og Sko & Torp, mens Sanne Salomonsen og Peter AG udgør de største navne lørdag aften.

FAKTABOKS
Made in Denmark, European Tour, Himmerland Golf og Spa Resort: 24.-27. august 2017:

Tidligere vindere: 2014: Marc Warren, Skotland. 2015: David Horsey, England. 2016: Thomas Pieters, Belgien.

 

Thomas Bjørn:

Alder: 46 år

Sejre på European Tour: 15. Antal turneringer: 499

Ryder Cup-deltagelse som spiller: 3

Ryder Cup som vice-kaptajn: 3

Ryder Cup-kaptajn: 2018 på Le Golf National i Paris.

 

Made in Denmark Festival:

Torsdag 24. august:

20.00: Lune Carlsen Band med John Daly og Johnny Madsen.

22.00: Langhoff & Dohn

Fredag 25. august:

20.00: Hit Orchestra

20.30: Zididada

21.30: Sko & Torp

22.30: Anne Dorthe & Maria

Lørdag:

20.00: Hit Orchestra

20.30: Ida Corr

21.30: Sanne Salomonsen

22.30: Peter AG Gnags

23.00: Hit Orchestra

 

 

 

 

 

Relaterede artikler

X