Primo Tours
header abonnemnt teaser
DEN STORE KØLLEMAGER

DEN STORE KØLLEMAGER

Af Jimmy Bak.

Bob Vokey var et kæmpe scoop, da Titleist holdt seminar i Himmerland for en stor del af pro’erne i de danske proshops.

Titleist havde slået deres seminar stort op i år, og stod klar med hele staben fra både Danmark, Sverige og det store udland. Formålet var at klæde de danske proshop-ejere rigtig godt på og give dem al nødvendig viden omkring fitting og det nye udstyr, så de bedst muligt kan rådgive golfspillere i klubben ved køb af nyt.

Bob Vokey illustrerer, hvordan han gav en wedge til Adam Scott

Arrangementet blev afholdt på Himmerland Golf & Spa Resort, hvor Titleist i forvejen har et stort fittingcenter. Omkring driving range var der opsat seks stationer opdelt i køller, jern, wedges, putters, bolde og sko. Så kunne man gå fra den ene til den anden og suge en masse viden til sig og prøve det nye udstyr.

Men udover pro’erne var der også brand-fans til stede. De havde nemlig vundet i en konkurrence om at komme til Himmerland og deltage i et lille eksklusivt foredrag om wedges af en af de største køllemagere i golfhistorien.

Fitting ikke kun udstyr
Vigtigheden af at få lavet en fitting og få skræddersyet sit udstyr er gået op for langt de fleste golfspillere i dag. Og det er også helt naturligt, når man tænker på hvor mange penge, man ofrer på sit udstyr, og hvor mange slag man slår med det. Men det halter stadig med at forstå, at det også gælder tilbehør som bolde, handsker og især sko.

Mange finder et par sko, de synes om, og køber dem i den størrelse de normalt bruger. Men allerede her går det galt. For en golfsko skal sidde rigtig tæt på foden uden at klemme, og det kræver en præcis opmåling af begge fødder, da de færreste har to ens af slagsen.

En opmåling af foden hos Titleist har fire parametre, der sikrer den bedste størrelse til hver fod, og de er: Længden, bredden, højden ved vristen og svangen under foden. Og langt de fleste vil opleve at de rent faktisk går rundt i for store sko. Den optimale skostørrelse er ofte et nummer mindre, end man regner med, og når man tænker på, at skoen er den eneste kontakt til underlaget, så skal den også sidde perfekt. Man kan cirka øge kraften i sit sving med op til 21 pct. ved at spille i den rigtige størrelse, hvor skoen sidder rigtigt på foden. Tænk på hvor stor en indflydelse, det har på ens golfspil.

Mr. Wedge himself
Bob Vokey er nok den største legende inden for sit fag som køllemager, og den mest respekterede blandt de professionelle tourspillere. Han er samtidig den førende specialist, når det gælder wedges, men det var lidt af en tilfældighed, at det faldt på udstyr til det korte spil.

Bob Vokeys store passion i de unge dage var baseball og han syntes at golf var noget for kvinder og gamle mænd. Men i en alder af 25 flyttede han fra Montreal i Canada til Californien og begyndte så småt at spille golf. Men han fandt hurtigt ud af, at talentet mere var i at reparere og designe udstyr end ude på banen.

Det justerbare skinnesystem til opmåling af foden

Det gjorde, at han i 1976 åbnede sin egen butik, hvor han hurtigt fik kunder i form af nogle af de største stjerner i professionel golf. 10 år senere blev han en del af TaylorMade og blev ven med stifteren Gary Adams.

Fem år efter blev TaylorMade solgt til franske Salomon, der er mest kendt for deres ski, og Bob Vokey blev sammen med Gary Adams en del af Founders Club, der specialiserede sig i køllehoveder i metal. Noget som Bob Vokey tidligere havde sagt aldrig ville slå igennem og bestemt ikke ville erstatte de gamle i træ.

Founders Club blev aldrig den store succes, og i 1996 startede Bob Vokey hos Titleist, hvor han var med til at udvikle den populære Titleist Titanium 975D driver, der hurtigt blev den mest benyttede på diverse tours. Men Titleist ville også ind på wedge-markedet, og da de samtidig tilbød at stille alle ressourcer til rådighed, så sagde han ja med det samme.

Det første Bob Vokey gjorde, var at få lavet nogle prototyper med hans ideer, som han var kommet frem til ved at tale med de professionelle spillere for at forstå deres behov i det korte spil. Den første tourspiller, der havde en Vokey-wedge i bag’en, var Andy Bean i 1997. Andy Bean havde sin storhedstid i firserne, hvor han var tæt på at vinde en major med en andenplads i The Open og to i PGA Championship.

Vinder med Vokey wedge
Bob Vokey stødte på Adam Scott i 2013, der stod og øvede bunkerslag og havde lidt udfordringer med sit sandjern. Adam Scott spurgte, om ikke Bob Vokey havde en wedge, der kunne hjælpe, og det havde han selvfølgelig. Men wedgen havde en bredere sål, end Adam Scott brød sig om, og derfor rakte Bob Vokey ham den på en måde, så det var umuligt at se.

Bob Vokey bad Adam Scott om at slå med wedgen uden at kigge på designet i bunden. Det gjorde han og slog nogle fantastiske slag, og det samme gentog sig fra roughen ved siden af bunkeren. Til sidst fik Adam Scott lov til at kigge nærmere på bunden af wedgen og udbrød helt som forventet ”no way.”

Adam Scott kom dog kort tid efter og spurgte, om han ikke kunne få den alligevel bare med en lille ændring i bounce. Det gjorde han og tog den med til Masters, hvor han endte med at stå som vinder i den grønne jakke. Men det er ikke det Bob Vokey vil huskes for – en legende, men for at være ”a good guy,” der lyttede og forstod behovet for det korte spil fra tourspilleren til den almindelige golfspiller. Bob Vokey fylder 80 i år, men elsker stadig sit job og har ingen planer om at stoppe.

Bob Vokey:
Født: Canada 1939 (80 år)
Specialist i design af golfkøller

Titleist-fitting:
På hjemmesiden kan man under ”Fitting” se, hvornår der er en repræsentant i nærheden, så man kan få den perfekte golfsko eller prøve det nye udstyr fra Titleist, Vokey-wedges og Scotty Cameron-putters.

Billedetekst: Wedge-stationen med Bob Vokey, der iført hue underviser deltagerne på Himmerland Golf & Spa.

Relaterede artikler

X
---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Retargeting" ----------------------------------------------------------------------------------------------