FRA KILO TIL CASH

FRA KILO TIL CASH

Af Henrik Knudsen (kommentator V Sport Golf).

Styrketræning og proteiner har sendt Bryson DeChambeau på kurs mod toppen af verdensranglisten.

Der er ingen tvivl om, hvem der er den bedste spiller lige nu. Der er stort set kun spillet på PGA Tour, og her har én spiller i den grad domineret overskrifterne den seneste måned.

Bryson DeChambeau – version 2.0 – vandt Omega Dubai Dessert Classic lige inden corona-afbrydelsen, og da spillet blev genoptaget i USA, indledte han med tre top-10 placeringer og en sejr. Han er i skrivende stund fremme på en 7. plads på verdensranglisten – og alt tyder på, at sensommeren og efteråret vil blive en jagt på toppen.

Den nu 26-årige amerikaner fra Modesto i Californien besluttede tilbage sidste efterår at prøve at blive stærkere for at få noget mere længde. Da han efter vinterpausen kom til Mellemøsten, havde han taget ca. 10 kilo på – det meste i rene muskler – og han var begyndt at slå længere.

Så kom den ufrivillige pause, og han besluttede sig for at arbejde videre i vægttræningslokalet. Masser af proteiner, masser af mad, og fire timers daglig træning. Da han stillede op på Colonial i juni, var han næsten 20 kilo tungere end sidste efterår, og hvad der måske var endnu vigtigere – han slog væsentligt længere. Han gjorde simpelthen den gamle teori om, at større muskler ikke giver mere længde til skamme.

Flere kilo gav længde
Sidste år lå hans gennemsnitsdrive på PGA Tour på 302,5 yards (276,6 meter). I denne sæson hedder dette tal 321,3 yards (293,8 meter) – altså godt 17 meter mere. Ifølge hans tidligere træner har han øget sin svinghastighed med 20 miles-per-hour (fra 109 mph i college til nu 130 mph).

Da DeChambeau vandt i Detroit for nylig, bad han i finalerunden sin medspiller om at slå ud først på det 365 meter lange 13. hul. Han ville nemlig vente til green var fri. Det hører med til historien, at han ikke ramte green, men signalet var klart. På 17. hul, et 530 meter par-5 hul, slog han driver og 8-jern, og han sluttede med et 336 meter langt drive på 18. hul. Ikke kun vandt han titlen og de 1,35 millioner dollars – han toppede både driving-statistikken OG puttestatistikken – helt uhørt (nogen, der vil have en protein-shake?).

Bookmakerne har nu gjort DeChambeau til favorit til efterårets tre majors, og der tales om, at han måske er i gang med at ændre måden mange tænker på. Alt fra det faktum, at han bruger samme længde skaft i alle jern, til det pendulagtige puttesving, til hans træningsmetoder og spillestrategi, er nøje gennemtænkt og udregnet. Han blev i starten kendt som ’den gale professor’. Han fortalte, hvordan han brugte bogen ’The Golfing Machine’ som sin lærebog, og han påstod, at han regnede luftens tæthed og fugtighed med, når han skulle vælge hvilken kølle han skulle slå. Der er ingen tvivl om, at han på det niveau har bedre evner end de fleste.

Det sociale aspekt
På det menneskelige niveau er der dog flere, der har lidt problemer med den nye stjerne. Det er ikke usædvanligt, at folk, der har sjældne evner på det faglige niveau, nogle gange mangler lidt af det, som amerikanerne kalder ’social skills’.

DeChambeau kan nogle gange virke lidt fjern, når det gælder andre end ham selv. På 7. hul i tredje runde af Rocket Mortgage i Detroit fik han slået et bunkerslag, der ikke helt blev som ønsket. Hans frustration over dette resulterede i et par Garcia-agtige angreb på sandet, og en kameramand i nærheden zoomede ind og fulgte ham nogle skridt i forsøget på at fange noget af denne frustration. Det fik DeChambeau til at lade frustrationerne gå ud over kameramanden, som han mente fulgte ham unødigt og i øvrigt ødelagde hans ’brand’.

Scenen blev ikke vist (producerens valg), men den blev iagttaget af et par journalister, og senere måtte DeChambeau så forholde sig til situationen. Han forklarede, at han mente, at man burde beskytte spillernes image, og at de burde have lidt privatliv, når tingene ikke rigtigt ville gå deres vej.

– Og det kommer fra en spiller, der under corona-pausen offentliggjorde en 15 minutter lang forfængelighedsvideo om sig selv, kom det straks fra en amerikansk journalist.

Da DeChambeau senere forsøgte at forklare sig og sagde, at ’jeg er egentlig en rigtig rar fyr’, kom det tørt fra en engelsk journalist: -Problemet er, at når man føler trang til at sige den slags, så er det som oftest ikke tilfældet.

Det bliver interessant at følge fortsættelsen.

Bryson James Aldrich DeChambeau
Født: 16. september i Modesto, Californien
Bopæl: Dallas, Texas
Sejre: PGA Tour 6, European Tour 1, Korn Ferry Tour 1

Billedetekst: Efter sejren i Detroit er Bryson DeChambeau for alvor på vej mod toppen af verdensranglisten.

 

Relaterede artikler

X