HÅRDE TIDER FOR KVINDEGOLF

HÅRDE TIDER FOR KVINDEGOLF

Af Henrik Knudsen

Midt i en sportssommer, hvor Caroline Wozniacki og de andre kvindelige spillere ved Wimbledon får næsten lige så meget opmærksomhed – og belønning – som deres mandlige kollegaer og hvor selv kvindefodbold finder vej til de nationale kanaler, er det næsten trist at tænke på vilkårene for de professionelle kvindelige golfspillere.

Ladies European Tour ser ud til at være i dyb krise. En af de største turneringer – Ladies European Masters i Tyskland, som skulle være spillet i september – er netop blevet aflyst. Dermed kommer den på listen sammen med The Turkish Ladies open, The Czech Open og the Buick Championship, som alle er blevet strøget fra programmet – medens en anden turnering i Italien også måtte opgives.

Et magert program

Der har kun været fem turneringer på årets program – indtil videre. Det ser lidt bedre ud fra august og frem, men rygterne svirrer i en sådan grad, at LET’s ledelse måtte sende en pressemeddelelse ud, der benægtede at touren skulle være ved at opgive helt. De forsikrede om, at de gør alt, hvad de kan for at forbedre situationen. Men en spiller med et LET-kort kan kun spille på deltid. Mange af de nye må have et job ved siden af.

Så de bedste spillere søger mod LPGA-touren i USA – og det inkluderer de bedste danskere. Og LPGA ekspanderer. De har nu ikke kun turneringer i Asien, men også co-sanctionerede turneringer i Europa – foruden Nordamerika naturligvis.

Også i USA står kvindegolf dog noget i skyggen af herrerne. The Golf Channel, som næsten er den eneste kanal, der viser noget fra LPGA, rykker meget ofte rundt på starttiderne, så de ikke karambolerer med herrernes PGA Tour. Det betyder, at damerne ofte må spille på ydertidspunkterne for at blive vist på tv – hvilket selvfølgelig ikke er så publikumsvenligt. Ellers sendes det forskudt.

To store problemer

Fra min stol at se er der to store problemer. Der er nok flere. Mange mener f.eks. at ledelsen ikke er professionelle nok, men det kan jeg ikke vurdere. Jeg holder mig til tv-situationen og de dermed afledte sponsorproblemer.

Især fra LET er tv-produktionen ganske enkelt ikke god nok. Lige nu er der mig bekendt ingen tv-stationer i Skandinavien (som er et af de største markeder for kvindegolf), der viser LET. Hvis der var en bedre produktion, ville tv-stationer som Viasat Golf nok gerne vise turneringerne.

Der ville i starten næppe være nogen større konkurrence om rettighederne, så det vil ikke indbringe touren meget, men det vil selvfølgelig gøre det væsentligt mere attraktivt at være sponsor, hvis turneringerne blev vist på tv.

Det er selvfølgelig et hønen-eller-ægget-problem. For at komme på tv – og få flere sponsorer – må man investere i en bedre produktion. Og for at skaffe penge til en bedre produktion, må man have flere sponsorer. Som det er nu, er det i hvert fald uinteressant for tv-selskaberne. Selv dækningen fra LPGA er meget mangelfuld, og der investeres ikke i en såkaldt world feed – kun den amerikanske produktion med alle dens afbrydelser.

Bedre produktion

Det andet problem er – og her gælder det også USA – at alt for få mennesker ser damegolf i tv. Nogle vil nok mene, at hvis produktionen blev bedre, så ville seerne komme til. Men fakta – indtil videre – er desværre, at kun en meget lille brøkdel af golfseerne bruger tid på at se kvindernes turneringer. Mange siger, at de gerne vil se mere damegolf, men når det kommer til stykket, så er seertallene ikke attraktive for kommercielle kanaler.

Og hvad skal de så gøre ved det? Mange forslag bliver bragt til torvs, og den nye Commisioner for LPGA, Mike Whan, ser ud til at have en række gode idéer – medens det kniber gevaldigt på denne side af Atlanten.

Jeg tror, at man skal gøre noget mere for at forbedre tv-produktionen. Og så tror jeg, at man skal dyrke sine stjerner noget mere.

Jeg kan se, at vore kollegaer i Norge er meget mere begejstrede for at sende kvindegolf end herregolf. Det skyldes naturligvis, at medens der ingen norske spillere er på herrernes store tours, så har de en af verdens bedste kvindelige spillere. Og de norske seere tager til takke med det tv-produkt, som de kan få – bare de kan følge Tutte, som de kalder Susan Pettersen.

Talentfulde danskere

Det er jo åbenlyst, at vi i Danmark har nogle potentielle Pettersen’er – eller Wozniacki’er om man vil – på vej. Og hvis de bliver eksponeret bedre, så vil det gavne interessen voldsomt. Både når det gælder tv-seere og sponsorer.

Og endelig, så skal man måske kigge lidt på, hvorfor de kvindelige tennisspillere har fået så meget bedre forhold. Det kan meget vel skyldes samarbejdet – eller sameksistensen – med mændene. Ved de fire Grand Slams spiller de side om side og deles om både tv-seerne og publikums gunst. Arrangører som The All England Club i Wimbledon har forstået at kombinere herrer og damer, og derved har vi tv-seere over hele verden fået øjnene op for, at det er både interessant og underholdende at se begge dele.

Om herrernes forskellige tours så er villige til at dele rampelys og sponsorer er selvfølgelig en helt anden sag.

Knudsens Klumme fra GOLFavisens juliudgave

Relaterede artikler

X