LISSABONS GULDKYST

LISSABONS GULDKYST

Af Frits Christensen

Med Lissabon som det centrale udgangspunkt byder den lange kyststrækning ud til Atlanterhavet på et væld af forskellige golfoplevelser fra Troia i syd til Praia d’El Rey i nord.

Med Lissabon som det centrale udgangspunkt byder den lange kyststrækning ud til Atlanterhavet på et væld af forskellige golfoplevelser fra Troia i syd til Praia d’El Rey i nord. Det er her, golf bliver til guld for både turister og værtsbaner.

Golfturismen i Portugal yder sit store bidrag til bruttonationalproduktet, selv om kun en meget lille del af den portugisiske befolkning kender til spillet set fra en udøvers rolle.

Til gengæld betyder det lune Atlanterhavs-klima, at Portugal såvel i den sydlige Algarve-region som ved Lissabon-kysten i landets nordlige del er en attraktiv destination for skandinaviske golfturister – året rundt vel at mærke.

Med hele 24 baner på Lisboa Golf Coast over en strækning på over 200 kilometer vil det i sagens natur være umuligt at overkomme mere end en lille håndfuld baner på en golfekskurtion over få dage.

Oitavos Dunes

På denne rundtur tæt på Lissabon aflagde Golfavisen besøg på banerne Oitavos Dunes, Quinta da Marinha, Belas Clube de Campo og Lisbon Sports Club. Tre meget forskellige baner i både alder og layouts.

Som den nyeste af de fire er Oitavos Dunes så ubetinget også den mest interessante, placeret som den er i den fredede naturpark i området mellem Sintra og Cascais, der er præget af fyrretræs-beplantning bag det store klitområde helt ud til Atlanterhavet.

Baggrunden for det moderne Oitavos Dunes-resort fra 2001 går næsten 100 år tilbage til forretningsmanden Carlos Montez Champalimaud, der forelskede sig i Quinta da Marinha-området i 1908, hvor han bl.a. sørgede for beplantning af fyrretræer til at holde på klitsandet. Bagtanken var dannelsen af en kombination af et naturreservat og et ferieparadis.Portugal-Oitavos-hole18

Først et halvt hundrede år senere i 1950’erne og 1960’erne lykkedes det hans søn, Carlos Sommer Champalimaud, at få indhentet de nødvendige tilladelser, så han kunne bygge de første veje og dermed også danne basis for de første bebyggelser i Quinta da Marinha-området, hvor det for både turister og det bedre borgerskab blev populært at dyrke sportsgrene som ridning og tennis.

I dag er det tredje og fjerde generation efter Carlos Montez Champalimaud, der står bag udviklingen af Oitavos Dunes-resortet, der er skabt af barnebarnet Miguel Champalimaud. Han går som ejer så meget op i stedets udvikling og kvalitetsbevaring, at han i dag kalder sig selv for stedets greenkeeper (!), mens et par af hans sønner i familiedynastiet beklæder posterne som direktører.

Med beliggenheden i klitterne ud til Atlanterhavet var det oplagt for Miguel Champalimaud at satse på en linkslignende seaside-bane, da han i 2001 endelig fik tilladelsen til at etablere en golfbane og bygge et tilhørende hotel.

Der blev sendt bud efter amerikaneren Arthur Hills, der er tidligere præsident for American Society of Golf Course Architects. Han har løst opgaven at skabe en god golfbane med et fantastisk layout i klitterne uden at gøre vold på naturen.

Fra flere af hullerne er der en fantastisk udsigt – ikke kun over Atlanten, men også det flotte sceneri med Sintra-bjergene og Cabo da Roca-klippen, der er det kontinentale Europas vestligste punkt.

En af tre linksbaner

Oitavos Dunes er en ud af kun tre golfbaner i Portugal, der kan gøre krav på betegnelsen linksbane – omend britiske golfspillere formentlig vil begrænse sig til at acceptere begrebet semilinks. De to andre er den mere nordlige Praia d’El Rey og Troia-banen på halvøen af samme navn, hvor danske Jeppe Huldahl i øvrigt er indehaver af banerekorden med en runde i 67 slag.

Oitavos Dunes er af Top 100 Golf rangeret som nummer 56 i verden og har fem gange været værtsbane for Portugal Open på European Tour (2005-2009) og én gang vært for Ladies European Tour 2006. Også Europa-tourens seniorer har lagt turen forbi fire gange, og indehaver af banerekorden er franskmanden Gregory Bourdy med en runde i 63 slag.

Set ud fra et dansk synspunkt er det bemærkelsesværdigt, at det er lykkedes Champalimaud-familien at skaffe tilladelse til byggeriet af et resorthotel på toppen af de højeste klitter med udsigt over hul 18.

Hotellet fra 2010 med 142 værelser er mere futuristisk og minimalistisk i arkitekturen end just kønt, så det er absolut til diskussion, om det ikke kunne gøres lidt mere elegant – den eksklusive beliggenhed taget i betragtning.

Men attraktivt for en golfspiller er det da at kunne trække sig tilbage til hotellet midt i klitterne og slappe af i den udendørs swimmingpool med udsigt over banen og den smukke natur.

Høje hotelpriser

Helt billigt er hotellet ikke med værelsespriser i mange kategorier svingende fra 155 euro (1.150 kr.) for de billigste til Oitavos-suite for 1.095 euro (8.000 kr.)

Spillemæssigt er banen ikke meget anderledes end en almindelig linksbane, hvor det som oftest er en tur med ni huller ud og ni huller hjem langs med kysten.

-Det er et dejligt layout, og banen har potentiale til at blive en af Europas aller bedste, sagde den irske Ryder Cup-kaptajn, Paul McGinley, første gang, han spillede banen.

Med 6.372 meter fra backtee har linksbanen længde til prædikatet mesterskabsbane – også selv om de linksagtige forhold giver en masse ekstra rul på de forholdsvis tørre og tætklippede fairways.

Som det er tilfældet på mange andre svære baner er det vigtigt, at man vælger det rigtige teested for at få den optimale golfoplevelse, og med fem af slagsen helt ned til 4.488 meter er der alle muligheder for at ramme rigtigt.

Banens sidste halvdel er både den sjoveste og smukkeste med den yderste beliggenhed mod havet og med tre par 3-huller af hvilke hul 14 på 167 meter fra backtee er at regne som banens signaturhul, mens udsigten er optimal fra teestedet på det korte par 4-hul 11, hvor de længstslående kan gå efter at drive green 321 meter fremme.

Quinta da Marinha

Tidspunktet for at spille Quinta da Marinha-banen i 2016 er ikke det optimale på grund af en række omlægninger, der indbefatter et nyt klubhusbyggeri tæt ved den nuværende driving range og det store resorthotel af samme navn.

Indtil klubhuset står færdigt og klar til ibrugtagning i løbet af 2017 spilles banen meget anderledes end normalt med det normale hul 11 som banens første hul afsluttende med det normale hul 10 som det nuværende hul 18 umiddelbart foran hotellet.Portugal-Quinta da Marinha Golf-18- 3

Overordnet set kunne banen godt have været i teknisk bedre stand, men de mangler vil vi i nogen grad tilskrive de igangværende omlægninger, hvor der nogle steder også arbejdes på ændringer af teesteder og greens.

Kontrasten til Oitavos’ linksbane er stor med denne parkbane omgivet af store fyrretræer – ofte tæt på fairways – og enkelte steder også resorthuse. Trods visse tekniske mangler er specielt greens dog gode og hurtige – og i tilfældet hul 1 (normalt 11) også meget højt beliggende i forhold til fairway.

Banens signaturhul 3 (normalt 13) har fået betegnelsen Atlantic Ocean, hvilket giver mening, når man står på fairway og skal slå ind til en green med udsigt til Atlanterhavet i baggrunden. Det er dog et af banens letteste huller (hcp 8).

Par 3-hullet umiddelbart efter på 130 metere fra gult teested er til gengæld giftigt på grund af en dyb, bred og uspillelig ravine, der da også har navngivet hullet. Her er det primært vindstyrke og vindretning, der afgør sværhedsgraden.

Generelt er par 3-hullerne også banens bedste, eksempelvis hul 10 (normalt 2) på 122 meter med vand hele vejen i venstre og navnet Good Luck. Kort efter følger The Bridge med 140 meter, hvor bolden skal carry en stor del af vejen over søen til en højt beliggende green med en dyb bunker på højre side.

Ind imellem disse to korte huller ligger hul 12 (normalt 4) som et af banens sværeste på grund af den meget smalle fairway mellem de næsten allé-agtige træer og en meget indeklemt green.

Det nuværende hul 18 (normalt 10) foran resorthotellet med navnet The Lakes har potentiale til et godt afslutningshul, omend det er lidt overdreven med de to store vandhazards på begge sider af fairway. Her skal der zigzagges med præcision og god længde, hvis man skal nå tørskoet frem til en godt beskyttet green i tre slag.

Belas Club de Campo

Mindre end en halv times kørsel fra down town Lissabon kan man i Belas Club de Campo spille en helt anden bane, der i layout og natur igen adskiller sig fra både Oitavos og Quinta da Marinha.

Det er bestemt ikke overdrevet, at klubben beskriver arkitekten William Roquemores bane som værende et helt ekstraordinært layout med mange af hullerne placeret i dybe, langstrakte dale, så det bliver til en helt ekstraordnær naturoplevelse at spille denne smukt beliggende bane godt gemt væk fra alfarvej.

Det er meget svært at gendrive påstanden om, at dette er en bane med et af Portugals bedst konstruerede layouts, og heldigvis er de værste sygdomme fra tidligere med ujævne og nøgne områder omkring greens blevet afhjulpet.

Banens mest spektakulære hul dukker op allerede på andet teested, hvor der skal et godt drive og et godt og præcist transpportslag til, hvis man skal forcere den tværgående hazard i approachslaget og lande sikkert på green, der dog er tilgivende stor.

Banens største force er det smukke layout i bakker og dale, der gør hullerne meget varierede at spille.

Lisbon Sports Club

Denne korte, gamle parkbane (par 69 på 5.309 meter), der i 1966 blev designet af Hawtree & Sons, er nærmeste nabo til Belas-banen 15 kilometers kørsel fra Lissabon down town, men smukt beliggende med udsigt til Sintra-bjergene.

Lisbon Sports Club er dog betydeligt ældre end banen. Den blev nemlig grundlagt af briterne helt tilbage i 1922 med flere sportsgrene på programmet. De mange forskellige træsorter, der omgiver banen, har været fremmende for et rigt dyreliv, der ofte byder på flere agerhøns og kaniner end golfbolde på fairways.Portugal-Lisbon_Sport_Club (5)

Hvad banen måske savner i længde og topkvalitet opvejes af den gode stemning og atmosfære i klubhuset, hvor både swimmingpool, sauna og en god restaurant kan være med til at forsøde tilværelsen efter en naturskøn golfrunde.

Spændende hoteller

Er man på golfferie i det smukke og i dag eksklusive område omkring de gamle fiskerbyer Estoril og Cascais, er det værd at overveje nøje, hvor man vil tilbringe natten, hvis man ikke just er på en pakkerejse med hotel inklusiv.

Hotellet på Oitavos Dunes er allerede nævnt, men vil man lidt tættere på byen, er det gamle 5-stjernede Estoril Palacio absolut en overvejelse værd med masser af kvalitet og atmosfære, der peger i retning af britisk dominans gennem tiderne.

Endnu mere eksklusivt er det at aflægge den Unesco-bevarede bjergby Sintra et besøg – måske med overnatning på Palacio de Seteais Sintra, et forrygende anderledes 5-stjernet hotel i det gamle slot fra det 18. århundrede med egen citronplantage.

Blandt hotellets gæster gennem tiderne tælles stjernenavne som Richard Nixon, Agathe Christie, Maria Callas, Brad Pitt, Catherine Deneuve, Johnny Depp, David Bowie, Kylie Minogue, Mel Gibson og Mick Jagger.

FAKTA

Oitavos Dunes Resort:

www.oitavosdunes.pt

Faciliteter:

18 hullersbane par 71, 6.372 meter (sort), 5.967 meter (hvid), 5.605 meter (gul), 5.180 meter (blå) og 4.488 meter (rød). Banearkitekt: Arthur Hills (2001). Driving range, puttinggreen, shippingområde, proshop, restaurant plus hotel med swimmingpool, sauna, bar og health club.

Quianta da Marinha Resort:

www.quintadamarinha.pt

Faciliteter:

18 hullersbane par 71, 5.870 meter (hvid), 5.595 meter (gul), 5.127 meter (blå) og 4.758 meter (rød). Banearkitekt: Robert Trent Jones Senior (1984). Driving range, puttinggreen, shippingområde, proshop, restaurant og hotel med swimmingpools, sauna, tyrkisk bad, træningsrum og massage.

Belas Clube de Campo:

www.belasclubedecampo.pt

Faciliteter:

18 hullersbane par 72, 6.380 meter (backtee), 6.065 meter (mænd) og 4.995 meter (kvinder). Banearkitekt: William Roquemore (1997/98). Driving range, puttinggreen, short game-område, proshop, restaurant, møderum, træningsrum, tennis, fodboldbane.

Lisbon Sports Club:

www.lisbonsportsclub.pt

Faciliteter:

18 hullersbane par 69, 5.309 meter (backtee), 5.029 meter (mænd) og 4.658 meter (kvinder). Banearkitekt: Hawtree & Sons (1966). Driving range, proshop, restaurant, swimmingpool og sauna.

Lissabon Golf-Kysten (24 baner):

Belas Club de Campo, Oitavos Dunes, Pestana Beloura Golf, Golfe do Estoril, Penha Longa Atlantic, Quinta Da Marinha, Lisbon Sports Club, Troia Golf Championship, Clube de Golfe Quinta do Peru, Clube de Golfe do Montado, Ribagolfe I, Ribagolfe II, Santo Estavao Golfe, Clube de Campo Aroeira I, Clube de Campo Aroeira II, Prai d’el Rey Golfe, Clube de Golfe Golden Eagle, Westin Campo Real, Campo de Golfe do Bom Suceso, Clube de Golfe do Botado, Golfe do Vimeiro, Aldeia dos Capuchos, Campo de Golfe da Belavista, Clube de Golfe Paco do Lumiar.

 

Related posts

X