LUFTKAPTAJNENS KASKETTER

LUFTKAPTAJNENS KASKETTER

Af Jens Christensen.

Den tidligere SAS-kaptajn Torben Søndergaard styrer to danske golfklubber i Torrevieja på Costa Blanca.

Mange pensionerede danskere bor i vinterhalvåret i egen villa eller lejlighed omkring to saltsøer ved Torrevieja på Costa Blanca i Spanien, fordi det saltholdige søvand hævdes at have en helbredende virkning på både gigt, astma og psoreasis. Sammen skaber de to søer et mikroklima, som World Health Organization (WHO) har erklæret som et af de sundeste i verden at leve i.

Laguna Salada de Torrevieja og Laguna Salada de la Mata hedder søerne, som har tiltrukket danskere i stor stil siden 1980’erne, så mange, at der allerede i 1986 blev oprettet en dansk golfklub for herrer, Amigos Daneses (Danske Venner), som hver torsdag morgen i vinterhalvåret spillede på skift på tre baner tæt på Torrevieja: Villamartin, Las Ramblas og Campoamor.

Amigos Daneses lever stadig i bedste velgående og spiller fra oktober til april match hver torsdag på skift på seks forskellige baner: Villamartin, Las Ramblas, Campoamor, Lo Romero, Alenda og Font del Llop. De to sidstnævnte baner ligger tæt på Alicante ca. 45 kilometer nord for Torrevieja, og deres tilkomst i spillekalenderen skyldes, at en del danskere efterhånden har bosat sig i La Marina og Santa Pola tættere på Alicante end Torrevieja.

Kendt DGU-ansigt
Mens det var Poul Rosenbak, der startede Amigos Daneses og blev klubbens første formand, har det de seneste 12 år været den tidligere luftkaptajn i SAS, Torben Martin Søndergaard, der som formand har styret Amigos Daneses, hvor han også fungerer som matchleder.

Gennem 32 år var Torben Søndergaard luftkaptajn i SAS

75-årige Torben Søndergaard er i forvejen et kendt ansigt i den danske golfverden, idet han gennem 25 år har været kaptajn for det ene af Dansk Golf Unions to sjællandske ratingteams. Han var faktisk med på det allerførste danske ratingteam, der blev uddannet i 1992 – i Sverige af canadieren Dean Kuntz.

I 1975 begyndte Torben Søndergaard at spille i Hillerød Golf Klub, hvor han hurtigt kom i handicapudvalget og siden blev baneudvalgsformand og medlem af bestyrelsen. I 1988 indvalgtes han i DGU’s baneudvalg, og i fire år var han formand for DGU’s miljøkomite. Han var desuden med til at stifte Fredensborg Golf Club, hvor han i en årrække sad som både næstformand og baneudvalgsformand, og som han privat boede nabo til.

Ny golfbanebopæl
– Da jeg som 60-årig måtte gå på tvungen pension som luftkaptajn efter 32 år i SAS, begyndte min kone Lise og jeg lede efter et passende, varmt sted i Middelhavsområdet, hvor vi kunne tilbringe vinterhalvåret, fortæller Torben Søndergaard, da GOLFavisen besøger ham i Torrevieja.

– Valget faldt til sidst på Torrevieja-urbanisationen Villamartin med tilhørende golfbane, selvom vi faktisk havde lovet hinanden, at vi ikke igen ville bo ved en golfbane. Siden har vi været så glade for stedet, at vi som regel bor her fra 1. oktober til 15. april med undtagelse af juletiden, som vi tilbringer i Danmark.

Amigos Daneses tæller 35 mandlige medlemmer. Deltagerantallet pr. match ligger mellem 20 og 30, og efter matchen mødes spillerne til fællesspisning og præmieoverrækkelse på en lokal tapasbar.

Torben Søndergaard bærer også en kaptajnskasket i Danske Venners Klub Torrevieja, hvor han i 2014 var med til at starte en golfsektion for både damer og herrer, der spiller en match den sidste fredag i hver måned. Her ligger deltagerantallet pr. match på ca. 30, der efterfølgende fællesspiser i den pågældende golfklubs restaurant. Også i denne golfsektion er Torben Søndergaard både formand og matchleder.

Danske sponsorer
Medlemmerne af både Amigos Daneses og Danske Venners Klubs golfsektion spiller til rabat-greenfee på de forskellige baner, fordi de hver gang booker mellem fem og syv fortløbende starttider. De betaler desuden en beskeden matchfee på fem euro. Lokale – fortrinsvis danskejede – erhvervsvirksomheder sponserer hovedparten af præmierne i begge danske golfklubber, hvis medlemmer altid kan invitere danske gæster og venner til at deltage i matcherne – hvis der er plads til dem på startlisten.

Amigos Daneses-matcherne samler hver gang et pænt antal danske medlemmer og deres gæster. Her gælder det en match på Villamartin-banen.

Som noget nyt har Danske Venners Klubs golfsektion i den forløbne vinter arrangeret fællestræning med en spansk træner hver mandag eftermiddag på driving rangen i Las Ramblas Golf. Det har vist sig så populært, at maksimumantallet pr. træningstime – 10 personer – flere gange er nået.

Jo, »golfpensionisterne« i Torrevieja og omegn hygger sig gevaldigt, når det i halvdelen af året er for koldt til at spille golf i Danmark. Det skyldes ikke mindst luftkaptajnen Torben Søndergaard, som i dag styrer både Amigos Daneses og Danske Venners Klubs golfsektion   med stor entusiasme. Han er i øvrigt medlem af både en dansk og en spansk golfklub – Fredensborg og Villamartin.

Danske venners klub:
Danske Venners Klub Torrevieja blev startet i 2003 og har siden haft et medlemstal på omkring 400, idet der årligt falder ca. 30 fra og kommer lige så mange til. Formanden i dag hedder Alex Kristiansen.

Klubben arrangerer en række forskellige aktiviteter som petanque, tennis, golf, fællesgang, whist, spanskkurser, fællesspisninger og kunstudstillinger.

www.dvktorrevieja.dk

Foto: Torben Søndergaard – her med DGU-logo på poloen – bor i vinterhalvåret sammen med sin hustru i urbanisationen Villamartin med tilhørende golfbane (foto: Jens Christensen).

 

Related posts

X