SKOTSK KULTUR PÅ FANØ

SKOTSK KULTUR PÅ FANØ

Af Jens Christensen.

Robert MacMillan fra Skotland vil genskabe den gamle golfkultur på Fanø Golf Links og måske udvikle en ny Thomas Bjørn.

For tredje gang i sin 101-årige historie har Fanø Golf Links fået en skotsk golftræner – i skikkelse af 54-årige Robert MacMillan, som håber, at han kan være med til at genskabe de gode, gamle dage i Fanø Vesterhavsbad Golfklub, hjælpe med at markedsføre banen internationalt, bidrage til det sociale klubliv og tiltrække både flere juniorer og voksne spillere.

Al MacMillan – Roberts far – spillede i en årrække på Pro Golf Tour, forløberen for European Tour og senere på den amerikanske seniortour.

Klubbens medlemstal er faldet støt i de senere år- ja, for juniorafdelingens vedkommende så katastrofalt, at klubben i sæsonen 2012 kun havde én registreret juniorspiller!

Robert MacMillan kom sidste år til Fanø Golf Links fra Skotland, fordi han vidste, at Danmarks kun havde én linksbane og ønskede at spille den. Den dag mødte han den tyske pige Claudia Odenbach, som han straks blev forelsket i. Hun har mange år boet og arbejdet på Fanø, hvor hun som barn holdt sommerferie hvert år sammen med sine forældre, og hvor hendes far faktisk slog sine første golfslag.

I efteråret 2018 kontaktede Robert MacMillan bestyrelsen for Fanø Vesterhavsbads Golfklub og foreslog, at klubben ansatte ham som træner.

-Mit forslag faldt i god jord, og siden har klubben støttet mig så godt, at jeg allerede føler mig hjemme her, fortæller Robert MacMillan.

Det taler også til hans fordel, at han har været træner i Tyskland i mere end 25 år – med Golfclub St. Dionys ved Hamburg, en tysk Top10-bane, som sin seneste arbejdsplads, hvor han stod for junior- og holdtræningen. Han taler flydende tysk, så han kan kommunikere med de forholdsvis mange tyske greenfeegæster, der hver sommer frekventerer den privatejede Fanø Golf Links, hvor golfklubben lejer sig ind.

Old Tom Morris-bane

Robert MacMillan kan desuden bedre end nogen dansk golftræner undervise både danskere og tyskere i, hvordan man spiller linksgolf, fordi han bogstaveligt talt voksede op på en vindblæst, skotsk linksbane, Machrihanish, for foden af bjerget Mull ved Campbeltown på halvøen Kintyre på den skotske vestkyst med udsigt over Det Irske Hav til øerne Islay, Jura, Ghiga og – i klart vejr – også helt til Irland.

Juniorafdelingen i Fanø Vesterhavsbads Golfklub er vokset fra én til 20 spillere siden Robert MacMillans ankomst. Her underviser han 8-årige Cecilie Høstgaard Andersen (foto: Jens Christensen).

-Han slog sine første slag på Machrihanish-banen som 9-årig sammen med sin far, Al MacMillan, der i en alder af bare14 år blev skotsk juniormester og senere playing pro. I 1960’erne spillede han på Pro Golf Tour – forløberen for European Tour – inden han sluttede karrieren på den amerikanske senior-tour, blev teaching-pro igen og begyndte at læse intruktionsbogen »The Target Swing« sammen med mig, min broder og min søster.

-Min far var både min læremester og min ven, og han lærte mig alt om at spille linksgolf, når vi gik runder sammen på Machrihanish-banen, en ægte linksklassiker, som blev designet helt tilbage i 1876 af legendariske Old Tom Morris, fortæller Robert MacMillan, der dog aldrig selv blev playing pro ligesom som sin far og sin søster, men teaching pro ligesom sin broder.

Hans hjemby, Mull of Kintyre, var indtil 1966 mest kendt for den historiske Macrihanish-bane, der af Old Tom Morris ved åbningen for snart 150 år siden blev beskrevet som et gudeskønt sted at spille golf, og som så sent som i 2015 blev rangeret som nr. 57 blandt verdens bedste 100 golfbaner af det amerikanske golfmagasin Golf Digest. Banens 1. hul, par 4, er kåret som det sværeste åbningshul i Skotland, fordi drivet skal krydse et hjørne af Atlanterhavet og være meget langt for at nå frem til fairway – som regel i modvind.

Berømt hyldestsang

Da forsangeren i rockbandet Wings, Paul McCartney, i 1966 købte High Farm Park på Mull of Kintyre, blev halvøen med én sang også kendt blandt ikke-golfspillere. Det første, han gjorde på sin feriefarm, var nemlig at skrive sangen »Mull of Kintyre« – en hyldest til halvøen, som blev Wings’ største hit i Storbritannien og den første britiske singleplade, der blev solgt i over to millioner eksemplarer. På en speciel juleudgave af sangen, der blev indspillet i 1977, hvor McCartney blev akkompagneret af Campbeltown Pipes & Drums, hvor Al MacMillan spillede sækkepibe. Robert og hans broder spillede dengang i bandets juniorgruppe og derfor stadig i læretiden.

Paul McCartney, hvis fortsatte karriere med The Beatles og som solist vist ikke behøver nærmere præsentation, ejer stadig High Park Farm. Robert MacMillan har også arvet sin faders musiktalent, idet han spiller guitar, synger og skriver sine egne skotske sange, som han gerne optræder med på Fanøs musiksteder.

En ny Thomas Bjørn?

-Men først og fremmest er det genoplivningen af gamle dages golfkultur på Fanø, jeg koncentrerer mig om, lyder det med stor entusiasme fra Robert MacMillan, som hver torsdag tilbyder piger og drenge to timers gratis træning i golfklubben, og som også gerne spiller med i den faste lørdagsmatch for voksne, ’Slabbadaskerne.’

Robert MacMillan er havnet på Fanø, fordi han mødte tyske Claudia Odenbach den samme dag, han skulle spille Fanø Golf Links.

Han tilbyder golftræning og svinganalyse for folk i alle aldre og på alle niveauer – både individuelt og i grupper. »The Target Swing« kalder han den metode, han underviser efter. Det må siges at være et passende navn for en træner på Fanø Golf Links, hvor der spilles ægte linksgolf i klitterne, som da spillet blev opfundet i Skotland for århundreder siden.

Da Fanø Golf Links åbnede i 1898, var det lige så passende med en skotte, Robert Dunlop, som både banearkitekt og træner. Mange år senere – i 1970’erne – fik banen igen en skotsk træner, Bill Keppie, og nu har Robert MacMillan altså genoptaget det skotske tilhørsforhold til Fanø Golf Links.

Foreløbig har hans ankomst resulteret i, at klubbens juniorafdeling er vokset til 20 drenge og piger – bl.a. fordi han, en uvurderlig god hjælp fra golfklubben, inviterer elever fra den lokale skole til sin juniortræning.

-Min store drøm her på Fanø er at inspirere flere mennesker til at spille golf, hjælpe medlemmer til at spille bedre golf og måske finde et talent, jeg kan udvikle til en ny Thomas Bjørn, lyder den optimistiske slutmelding fra Robert MacMillan, der naturligvis har hørt om, at netop Thomas Bjørn som dreng lærte at spille ægte linksgolf på Fanø, hvor han hver sommer ferierede med sine forældre og sin storebroder.

I de kommende udgaver af GOLFavisen demonstrerer Robert MacMillan, hvordan han underviser sine elever i »The Target Golf. «

MacMillan Golf
www.macmillan.golf
www.fanoe-golf-links.dk
www.fanoe-golfklub.dk

Billedetekst: Robert MacMillan føler sig allerede hjemme på Fanø Golf Links, hvor han startede i foråret som træner (foto: Jens Christensen).

Related posts

X