SMØRHULLET SOTOGRANDE

SMØRHULLET SOTOGRANDE

Af Jørgen Schultz.

Ganske få golfområder rundt i Europa har et så stort antal af kvalitetsbaner, som det er tilfældet i Sotogrande på Costa del Sol.

Sotogrande er en af de mindre byer kystbyer på Costa del Sol. Omkring 3.000 indbyggere udgør den lokale befolkning i området, som kun ligger 25 kilometer øst for Gibraltar.

– Læs mere: Årets Klub og Ildsjæl

Men Sotogrande har gennem de sidste snart seks årtier udviklet sig til et eksklusivt ferieområde med masser af pragtvillaer samt hoteller. Der er tale om et indhegnet område, hvor der ikke er adgang for fremmede. Sotogrande er et turistmæssigt mekka – og er blevet kendt for sin marina, lystbådene, luksusvillaer, poloområder og den luksuriøse middelhavsstil.

Mens store gitterlåger afskærer uvedkommende fra at skaffe sig adgang til boligområderne samt til lystbådehavnen, så er der anderledes adgang for fremmede, når det til gengæld handler om det væld af fantastiske golfbaner, som Sotogrande har at byde på. Men der skal gribes til lommerne.

Kronjuvelen Valderrama
Med undtagelse af Skotland er der vel næppe et sted i Europa, hvor nogle af de ypperste golfbaner ligger så tæt, som det er tilfældet som ved Sotogrande. Nærmest side om side ligger kvalitetsbanerne som perler på en snor. Almenara Golf Club, San Roque-banerne, La Cañada, La Reserva, Real Club de Golf – og så selvfølgelig kronjuvelen Valderrama.

Der er lidt Venedig over marinaen i Puerto Sotogrande. Lystbådene kan anløbe kaj-områderne ganske tæt ved eksklusive ferieboliger.

Sidstnævnte behøver ingen yderligere præsentation – men er mange gange kåret som den bedste bane på det europæiske kontinent med dens fantastiske historie som værtsbane for Ryder Cup’en tilbage i 1997. Med danske Thomas Bjørn på det vindende mandskab.

Ryder Cup-stemning er der også på San Roque i det imposante klubhus. Der hænger endnu skilte ind til de lokaler, hvor europæerne holdt til, og hvor modstanderne fra USA opholdt sig. I forbindelse med San Roque er der et hotel, og det var her, at spillere og deres familier var indkvarteret, samtidig med, at træningen til dels foregik på San Roque. På dørene ind til lejlighederne står fortsat navnene på begge holds spillere – inklusiv Thomas Bjørn.

Ingen kan tage Ryder Cup-historien fra Valderrama og San Roque. Men ganske mange golfere betragter La Reserva-banen som en bane, som med årene ganske enkelt bliver bedre og bedre. Det er en typisk parkbane med masser af pinje-, kork-, ege- og eucalyptustræer. Banen er designet af navnkundige Cabell B. Robinson og drives i dag af Troon Golf.

Det begyndte i 1962
Historien om den eksklusive urbanisering går tilbage til 1962, da ideen til ferieområdet bliver skabt af parret Joseph og Mercedes McMicking fra Filippinerne. På deres rejser langs de idylliske kyststrækninger fik de øje på Sotogrande, hvor der var plads til at skabe et område med byggeri af ferieboliger.

De ledte – i øvrigt med en motorcykel som transportmiddel – efter et område, der kunne udvikles til et turistområde med boliger, hoteller samt aktiviteter på land og til vands. Det fandt de i området Finca Paniagua ved San Roque. Siden har området udviklet sig til at være et af de dyreste privatejede ferieområder i Europa, når det gælder om at erhverve villaer.

Gennem årtier røg byggeriet og infrastrukturen nærmest ud af kontrol flere steder på Solkysten. Men i modsætning til områderne ved eksempelvis Torremolinos, Fuengirola, Marbella og Mijas, hvor byggeriet en over gang gik helt i selvsving, så har Sotogrande holdt fast i sin historie og sin arkitektur.

Sotogrande er velkendt som et arkitektonisk udstillingsvindue på Costa del Sol med stilarter, der varierer fra det traditionelle andalusiske, usædvanlige mauriske byggerier til det 21. århundredes moderne design.

Sotogrande er på mange måder et regulært smørhul.

Billedetekst: La Reserva-banen, som er designet af Cabell B. Robinson, er blot én af flere kvalitetsbaner i Sotogrande-området.

Relaterede artikler

X