SUPERTALENTS SVÆRE VALG

SUPERTALENTS SVÆRE VALG

Af Frits Christensen

Den 19-årige Sorø-spiller John Axelsen er en af verdens bedste amatører, men har valgt at følge studentereksamen op med et collegeophold i USA i stedet for en professionel karriere

Det ligner den klassiske historie om fars køller i garagen, som den nysgerrige knægt på fem år absolut skulle udforske.

Og heldigvis for det, for i dag er den 19-årige John Axelsen et af Danmarks største golftalenter – måske endda det største siden en vis Thomas Bjørn dukkede op på stjernehimlem i midten af 1990’erne.

Indtil for ganske nylig var den unge Sorø-spiller inde i top 20 på amatørernes verdensrangliste, men er faldet en smule tilbage efter en halvsæson, hvor studierne på gymnasiet var vigtigere, fordi de skulle sikre studenterhuen, før John Axelsen i august drager til USA og et fire-årigt college-ophold på University of Florida, hvor det i høj grad også kommer til at dreje sig om golfspillet for universitetsholdet The Gators.

Studentereksamen vigtig

-Der er nogle regler på Florida-universitetet, der siger, at man skal have et vist niveau på den danske studentereksamen for at komme ind, så jeg så mig nødsaget til at give studierne en ekstra skalle efter de første to år i gymnasiet, hvor jeg ikke var så fokuseret på skolen, siger John Axelsen.

Golfavisen møder det unge stortalent under Danish International Amateur Championship (DIAC) i Silkeborg, som han vandt i en alder af kun 16 år i 2014.

Måske er det for at gøre plads til studenterhuen, men i hvert fald har John Axelsen ladet nogle af de karakteristiske lange krøller falde, så han er næsten ukendelig fra tidligere fotos, der viser ham i sejrherrens sted.

Efter en rolle som sikker mand på alle landshold op gennem ungdomskarrieren inklusiv det nuværende amatørlandshold har John Axelsen skullet tage den vigtige beslutning, om han skulle turne professionel op gennem Ecco-touren, Challenge-touren til European Tour, eller han skal fortsætte som amatør, mens han spiller collegegolf i Florida.

En stor fremtid

At der ligger en stor golffremtid foran John Axelsen, hvis han bevarer motivationen og ambitionerne, kan der næppe herske tvivl om. Med et hancicap på +6,1 har han det laveste handicap, der er registreret hos en dansk spiller, siden Morten Ørum Madsen turnede professionel med et handicap på +5,8, hvilket svarede til den spanske Masters-vinder, Sergio Garcias, handicap, da han blev professionel.

-Man skal nok ikke lægge så meget i det med handicappet, for det er ikke i alle lande, man opererer med det samme handicapsystem – og slet ikke i USA, siger John Axelsen, der gerne erkender, at det var en svær beslutning at skulle tage, specielt efter at have snuset til den professionelle tilværelse i European Tour-turneringen Made in Denmark på et wild card.

Valgte det sikre

-Selvfølgelig var det fristende at blive professionel, men jeg valgte det lidt mere sikre med collegegolf i USA. Jeg tror, det kan være meget svært at begå sig som professionel i så ung en alder, hvor man er overladt til sig selv, siger John Axelsen, der tidligt på forårssæsonen skrev kontrakt med University of Florida – efter mange tilbud fra USA at vælge imellem.

-Jeg var nu aldrig i tvivl om, at det skulle være University of Florida. Stedet har de bedste træningsfaciliteter, jeg har set, og så har de to meget dygtige unge trænere i J. C. Deacon og John Handrigan, der ikke som de fleste kun går efter resultater, men også satser meget på udvikling af spillerne, og det tiltaler mig meget, fordi det falder fint i tråd med den udvikling, jeg har gang i sammen med min egen landstræner i DGU, Thomas Larsson, siger John Axelsen.

Ambitiøst program

-The Gators golfprogram er meget ambitiøst, og allerede nu har de et af de stærkeste hold i USA, som kan blive endnu bedre i de kommende år, hvor de har indgået aftaler med nogle af verdens bedste unge spillere. Det giver også muligheder for at komme til at spille om mesterskaber, så det er en god grund til at vælge The Gators, siger John Axelsen.

University of Florida ligger i byen Gainesville i det nordlige Florida og er en del større end Københavns Universitet. Det er tilknyttet NCAA’s 1. division i South Eastern Conference og råder historisk set over et af de bedste collegehold i USA.

Universitetet har fostret mange verdensklassespillere, ikke bare inden for golf, men også en række andre sportsgrene med olympisk potentiale. Siden 1968 har atleter tilknyttet universitetet vundet ikke færre end 126 OL-medaljer. I Rio de Janeiro blev det til otte guld, tre sølv og to bronzemedaljer.

Store forventninger

-Vi er meget begejstrede for, at John Axelsen har valgt at blive en del af vort team på universitetet i Florida, siger træneren J. C. Deacon.

-Det danske stortalent er allerede en verdensklassespiller, der straks kan gå ind og få positiv indflydelse på vores program. Han kommer ikke kun som en spiller rangeret højt på verdensranglisten, men også som en meget moden spiller og et lederskab, der vil hjælpe vores team i de kommende år, så vi er heldige med, at han har valgt at spille for os, siger den amerikanske træner.

Som antydet af den amerikanske træner er det en internationalt rutineret dansker, der kommer til Florida, trods den unge alder. John Axelsen har i flere år domineret de europæiske juniorranglister og skabt en række meriterende resultater. Desuden har han erfaring fra to gange deltagelse i

Junior Invitational i Sage Valley, USA, lige som han i 2014 som den første dansker nogen sinde har været udtaget til Junior Ryder Cup.

 

Storesøster i USA

John Axelsen er født i Tølløse af Anne og Michael Axelsen. Faderen er selvstændig inden for IT-branchen og boede nogle år i Australien, hvor storesøsteren Elisa blev født, før familien rejste hjem til Danmark og bosatte sig i Tølløse – der i øvrigt også er kendt som fødeby for ”Kyllingen,” cykelrytteren Michael Rasmussen. Lillesøsteren Johanna er kun 11 år, mens den 22-årige storesøster spille collegegolf i South Alabama, USA.

-Min far spillede ikke golf, da jeg fandt hans gamle køller i garagen og blev nysgerrig. Jeg prøvede at komme ind i Skjoldnæsholm, men var ikke gammel nok. Så blev det i stedet Holbæk Golfklub et kvarters kørsel fra Tølløse, men skiftede til Sorø Golfklub for fem år siden, siger John Axelsen, hvis far ikke for alvor er kommet igang med at spille igen.

-Han har travlt i sin virksomhed, men følger godt med i min karriere og slår da også nogle bolde engang imellem, når han følger mig og mine søskende på golfbanen, siger John Axelsen

FAKTABOKS
John Axelsen:

Alder: 19 år

Fødested og bopæl: Tølløse

Student 2017 fra Stenhus Gymnasium i Holbæk

Klub: Sorø Golfklub

Handicap: +6,1

Fra august 2017: College-ophold på University of Florida

Debut på A-landsholdet som 16-årig.

Verdensranglisten juli 2017: 24

Bedste resultater: Har ligget nummer 1 på alle europæiske ungdomsranglister. Sejre i bl.a.  English Boys (McGregor Trophy) og Danish International Amateur Championship.

Blev som første danske drengespiller udtaget til den prestigefyldte Junior Ryder Cup 2014 og 2016, men måtte melde fra sidstnævnte på grund af VM i Mexcico.

Deltog både i 2015 og 2016 i Junior Invitational i Sage Valley.

Deltog i European Tour-turneringen Made in Denmark (pro) i både 2015 og 2016.

 

Relaterede artikler

X