VENLIGHEDENS HØJBORG

VENLIGHEDENS HØJBORG

Af Kim Henningsen.

Vallø slår ikke større brød op, end de kan bage, og de overrasker med god stemning og en bane med store udfordringer.

-Velkommen til. Har du nogen at spille med? Ellers må du meget gerne gå med os!

Golfavisens udsendte medarbejder havde dårligt nok fået pakket sine golfkøller ud af den lille, hvide Corsa på parkeringspladsen ved Vallø Golfcenter, før en venlig mand kom over og stillede mig spørgsmålet.

De fleste greens er hævet over niveau. Her den allerhøjeste på hul 13 med Vallø Kirke i baggrunden.

-Tusind tak for tilbuddet, men jeg har en aftale med Finn, lykkedes det mig lettere befippet at svare. Vildt overrasket over den venlighed, der pludselig mødte mig her, lidt syd for Køge. En bedre velkomst til en bane, man aldrig har spillet før, kan man vel dårligt ønske sig.

Venligheden fortsatte, da jeg mødte førnævnte Finn, som også hedder Vidø og er bestyrelsesmedlem i klubben, og som skulle ledsage mig rundt på banen i forbindelse med denne reportage.

-Velkommen til Vallø. Vi er en lille bonderøvsklub med en dejlig, udfordrende bane, lød det med et stort smil.

Nu er jeg selv fra det yderste Vestlolland, så for mig er bonderøv en hædersbetegnelse, og beundringen blev ikke mindre, da jeg hører at en af landets førende bonderøve, filmmanden Peter Aalbæk, har medlemsnummer 1 i klubben.

-Jeg tror ikke, at han nogensinde har spillet en runde, men han bor i nærheden og kender den tidligere ejerfamilie, så det er sgu da sjovt, at han er medlem, griner Finn Vidø.

Engagerede medlemmer
Ud over ham og Peter Aalbæk er der 730 aktive medlemmer i klubben på Vallø Golfcenter, og man mærker på andre måder end venligheden, at det er medlemmer, som holder af deres bane: Da man i vinter gerne ville plante nogle flere træer på den lidt åbne bane, blev 120 ud af 132 træer lynhurtigt sponseret af klubbens egne medlemmer og nogle få virksomheder. Det dokumenterer i hvert fald et sjældent set tilhørsforhold til en bane, som ikke er medlemsejet.

Et enkelt besøg afslører også, hvorfor medlemmerne holder af banen – og at de må have lært, at et hul ikke er ovre, før den fede dame har sunget, for de største udfordringer ligger på greens. Der er pænt meget plads på og langs de fleste fairways, men for enden ligger vanskelige afslutninger. Greens er nemlig hårde, og der skal spilles ind med akkuratesse og følelse. Da de fleste greens samtidig er hævet over niveau, kræver det virkelig sin mand m/k et få bolden tæt til pinden. Det bedste råd er faktisk at spille en anelse kort (eller skævt), og så chippe den ind til pinden.

En god hastighed
På greenen er udfordringerne heller ikke slut – herligt ondulerede og holder en god hastighed. Som bonus er greens også åbne om vinteren, hvilket tiltrækker mange gæstespillere fra naboklubberne.

”Venlighedens repræsentant”, da Golfavisen var på besøg, bestyrelsesmedlem Finn Vidø, i den hyggelige gård ved klubhus, café og omklædningsrum. Netop omklædningsfaciliteter er noget af det, der i nær fremtid får et kæmpe løft.

Og apropos venlighed: Naturligvis – fristes man til at sige – er åbningshullet en overkommelig opgave, hvis man blot går efter at spille til sit handicap. Masser af plads i begge sider, så man kan bruge de store våben på det 387/327 meter lange dogleg-højre hul, men allerede efter en lille tur over Kratvej bliver det tricky: Et par 3-hul på blot 126/106 meter, men med en lumsk sø, der sniger sig ind foran greenen fra højre og urt bagved. En par her luner gevaldigt, især da hullet er rated som banens femte sværeste.

Efter et forholdsvis kort, uskadeligt par 5-hul (437/367 meter) venter banens signaturhul. Endnu et par 5-hul i nogenlunde samme længde men et dogleg-højre med masser af vand hele vejen i venstre side og høj rough i højre. Der er en smuk udsigt fra teestedet, og undgår man fristelsen til at skære hullet for meget i højre side, er der en pæn chance for en par.

Den skal man til gengæld kæmpe for på hul 5 – 394/361 meter par 4-hul, hvor der igen kan stjæles meter ved at skære hjørnet på dogleg-højre hullet.

Tak for kaffe
Hul 8 er en lille drillepind. Bare 101/89 meter, men med en nærmest boldmagnetisk sø venstre om greenen og store problemer, hvis man går for langt. Efter et fornuftigt hul 9 ind mod klubhuset, er det imidlertid slut med venligheden i Vallø, for bag-9 trækker tænder ud!

Der er kun tre huller, hvor man kan slappe lidt af. Ellers skal der slås igennem, og der er ikke plads til skæverter.

Hvis man tror, at hul 10 med sine 384/313 meter er den største udfordring, må man tro om igen. Efter en stribe ikke specielt lange, men absolut ikke lette huller venter afslutningen fra hul 16 og hjem: Par 5-hul på 522/465 meter, par 5-hul på 451/403 meter, og som krøllen på halen et par 4-hul på 405/344 meter til en svær, højt hævet green. Tak for kaffe.

-Vi har overvejet at bytte rundt på for- og bag-9, for det er en giftig afslutning for mellemhandicappere og de lidt ældre spillere, som måske er godt trætte allerede inden, de når til hul 16. På den anden side elsker elitespillerne de tre afslutningshuller, hvor en god finish bliver belønnet. Vi har tit oplevet spillere, som var to op med tre huller tilbage, men som endte med at tabe på sidste green, fortæller Finn Vidø.

Nu tilhører Golfavisens udsendte den første gruppe, og jeg kan varmt anbefale, at man bytter rundt på sløjferne – også selv om jeg scorede udmærket på de sidste tre huller.

Familieejet bane
Vallø Golfcenter lider som så mange andre baner under eftervirkningerne af den knastørre sommer sidste år og den manglende regn i april i år. Men generelt er den i meget fin stand, og man tror dårligt, at det sker med en greenkeeperstab på bare to mand – plus Lorentz på 79 år, hvis halve liv er at passe og pleje banen.

Filmmanden Peter Aalbæk står bag de bevingede ord “pensionister skal hellere hakke roer end spille golf”. Da han sagde det, havde han nok liiiiige glemt, at han har medlemsnummer 1 i Vallø Golfcenter.

Direktør Kirsten Winther-Olsen ejer Vallø Golfcenter sammen med sin lillebror, en morbror og hjulpet af hendes far, så det var en familie, der for et år siden købte det af en anden familie.

-Det er dermed en privatejet bane som hidtil, dog med den forskel, at driftsselskab og anlæg har samme ejer. Vi har et tæt og supergodt samarbejde med klubben og oplever en flot medlemstilgang, så vi nu er godt 100 flere aktive medlemmer end for godt et år siden, fortæller Kirsten Winther-Olsen.

Vallø Golf Center ønsker meget naturligt at udvide både medlemsskaren og antallet af greenfeegæster, og midlet er øgede investeringer.

-Vi har allerede købt nye maskiner, vi vil etablere en ny sø på hul 17, som både vil gøre spillet mere udfordrende og sikre os endnu et vandreservoir, og så skal klubhuset, Elbækgården, shines op og forsynes med nyt klublokale og nye omklædnings- og badefaciliteter.

– På klubsiden satser vi i år i samarbejde med DGU på de helt unge juniorer “Hvalungerne”, så vi har et naturlig flow af medlemmer i klubben. Antallet af ungseniorer fra 19 til 30 år er mere end fordoblet på et år. Til næste år ønsker jeg som kvinde, at vi fokuserer på at tiltrække flere kvindelige golfspillere, lyder målsætningen fra Kirsten Winther-Olsen.

Og lad os så slutte, hvor vi begyndte. På parkeringspladsen, for Vallø Golfcenters venlighed strækker sig langt: Først i det øjeblik, Golfavisens udsendte havde fået køllerne tilbage i Corsa’en, begyndte det at styrtregne, for naturligvis er bonderøvene også gode venner med vejrguderne…!

Vallø Golfcenter
Køgevej 87, 4600 Køge.
Hjemmeside: http://valloe-golf.dk/

Længde: Gul: 5.777 meter. Rød: 5.027 meter.

Øvrige faciliteter: 9 hullers pay- and play-bane, drivingrange, puttinggreen, café.

Kontingent: Senior: 6.500 kr. om året.

Greenfee: Hverdage: 280 kr. Weekend: 330 kr.

Billedetekst: Afslutningshullet er noget af et monster: 405/344 meter mod en højt hævet green. Og kommer man en lille smule for langt til højre, er denne kæmpe sø pludselig også i spil.

Related posts

X