Golfhæftet
Bolig udland
Sportspark Blaavandshuk
Primo Tours
Santander
Nordic Golfers
header abonnemnt teaser
KAMPEN FOR LIVET

KAMPEN FOR LIVET

Af Frits Christensen.

Den 52-årige aalborgenser Jes Høgh spillede både VM og EM for Danmark og var godt begyndt på en ny karriere som tv-ekspert, da han for 11 år siden blev ramt af en blodprop i hjernen. I dag spiller golf en vigtig rolle i hans tilværelse.

Det første man som medspiller lægger mærke til i en golfrunde med Jes Høgh er den imponerende koncentration, der præger ham før hvert eneste slag eller put.

Den 52-årige tidligere danske landsholdsstjerne med en imponerende klubkarriere, der sluttede i engelske Chelsea for 17 år siden, ved med sig selv, at den fulde koncentration er en absolut nødvendighed, hvis han vil have noget ud af sit golfspil.

Men de ekstra sekunders betænkningstid er godt investeret, for med et smukt teknisk sving sender Jes Høgh gang på gang bolden afsted med driveren 180 meter ud i fairway som trukket efter en snor.

Usynlig lammelse
For medspilleren er det helt umuligt at se, at Jes Høghs fulde koncentration skyldes en delvis lammelse i højre side af kroppen med det resultat, at højre arm kun er til en beskeden støtte for de enorme kræfter og den smidighed, der ligger i venstre arm.

Trods de manglende kræfter i højre arm har Jes Høgh et smukt golfsving og driver 180 meter snorlige.

-Jeg slår og putter ganske vist som en højrehåndet, men reelt er jeg jo blevet venstrehåndsspiller, siger nordjyden, der ikke sjældent finder humoren frem, når han skal beskrive sin egen situation 11 år efter, at han blev ramt af en alvorlig blodprop i hjernen.

-Før jeg blev syg, kunne jeg sende et drive ud på 270 meter. I dag er afstanden reduceret til 180 meter – og mit golfhandicap er gået fra 4,2 til 14,4, siger Jes Høgh, hvis mange besøg på golfbanen er stærkt medvirkende til at holde sygdommen i skak – både fysisk og mentalt.

Golfavisens medarbejder spiller en runde med Jes Høgh i forbindelse med den årlige Stjernegolf-turnering på Himmerland Golf & Spa Resort arrangeret af børnehjælpsorganisationen KidsAid.

For Jes Høgh er den årlige Stjernegolf-turnering et af årets højdepunkter. Dels fordi han elsker at spille golf, dels fordi han her kan møde en række af de gamle landsholdskolleger og andre topidrætsfolk, der hvert år er med til at skaffe millioner af kroner til støtte for syge børn på landets hospitaler.

En verden kollapsede
Fodboldstjernen Jes Høgh fik selv brug for hjælp og støtte fra det danske hospitalsvæsen, da hans verden ramlede delvist sammen en januar-aften på Hotel Scandic i København.

Efter en lang og flot fodboldkarriere fra Aalborg Chang over AaB, Brøndby, tyrkiske Fenerbache og engelske Chelsea måtte Jes Høgh afbryde karrieren som 34-årig på grund af en alvorlig skade, der også forhindrede ham i at spille de tre indledende kampe ved EM i Holland/Belgien, hvor han ellers var udtaget til landstræner Bo Johanssons trup.

Ikke uventet var der straks bud efter den elegante forsvarsspiller med de analytiske evner fra danske tv-stationer, der nærmest stod i kø for at engagere Jes Høgh som ekspertkommentator.

Det gode boldøje tjener Jes Høgh godt i vanskelige situationer. Og den sort-gule bold har naturligvis fodboldmønster.

I 2002 var han med DR til VM-slutrunden i Japan og Sydkorea og blev året efter hyret af Canal Plus, for hvem han arbejdede frem til den skæbnesvangre aften i 2007, da blodproppen ændrede hans liv både arbejdsmæssigt, socialt og familiemæssigt.

Hård genoptræning
Jes Høgh mistede med blodproppen både førligheden og talegaverne, men absolut ikke livsviljen og styrken, der var med til at hjælpe ham tilbage, selv om han de første år efter den pludselige sygdom havde svært ved at være den optimale far for sine to drenge, William og Oliver på fire og syv år.

-Det var selvfølgelig en hård skæbne, men det kunne såmænd være endt meget værre. Jeg var indlagt på hospitalet i fem-seks måneder, og de efterfølgende to et halvt år gik jeg til talepædagog. Højre side af ansigtet, armen og benet var lammet, og der gik to måneder, før jeg fik følelsen tilbage i kroppen, siger Jes Høgh, der var 40 år, da ulykken indtraf.

-I det første år kunne jeg stort set kun sove og spise, men den fysiske genoptræning hjalp mig tilbage til en tålelig tilværelse. Nogle gange har jeg bare troet, at jeg var midt i en ond drøm for så at vågne op til den barske virkelighed, siger Jes Høgh, der også fik problemer i privatlivet.

Den 52-årige Jes Høgh har fundet lykken igen sammen med sin vietnamesiske hustru Nhung, der her følger ham på golfbanen.

To år efter blodproppen blev han skilt fra Kamilla, der er mor til sønnerne William og Oliver, der i dag er 15 og 18 år. Desuden har Jes Høgh to piger, Sabina på 29 og Charlotte på 27 år fra første ægteskab.

Situationen status quo
Efter mange års hård genoptræning er Jes Høgh nået så langt, som det er fysisk muligt ifølge lægerne, der ikke kan love ham den fulde førlighed tilbage. Han er stadig mærket af det fysiske handicap, som for andre er usynlige, hvis han ikke selv gør opmærksom på det. Til gengæld er det en daglig kamp for at bevare helbredet.

Jes Høgh i Stjernegolf-matchen mellem sin faste makker Thomas Hauge (tv) fra ProGolf Scandinavia og Golfavisens Jens Christensen.

-Jeg kæmper med fysisk træning i fitnesscenter hver eneste dag, men jeg må se i øjnene, at det kun er vedligeholdelse af min fysiske tilstand, for jeg kan ikke opnå flere fremskridt, end jeg allerede har gjort. Og det er vigtigt, at jeg passer min træning, for hvis jeg bare springer over i to-tre uger, så kan jeg mærke klar tilbagegang, siger Jes Høgh, der i øvrigt har fået glæden tilbage i privatlivet, hvor han er gift med vietnamesiske Nhung, der kom til Danmark for mange år siden.

Hos Dansk Golf Unions handicapudvalg har man også haft bud efter Jes Høgh, der trods sin manglende styrke i højre arm har sit fantastiske boldøje og sin gode teknik fra tidligere intakt.

-Jeg har enkelte gange optrådt på handicaplandsholdet og har da også ambitioner om flere matcher på det niveau, siger Jes Høgh, der for det meste kører golfbanen rundt i buggy.

-Jeg kan godt gå en 18 hullers runde og gør det også på hjemmebanen i Aalborg. Men trætheden melder sig ofte efter 12-13 huller, siger Jes Høgh, der udstråler ny mod på livet i det gode selskab med hustruen Nhung.

JES HØGH:
Født: 7. maj 1966 i Aalborg.

Fodboldkarriere:
Aalborg Chang, AaB, Brøndby, AaB, Fenerbache (Tyrkiet) og Chelsea (England). 57 landskampe for Danmark og deltagelse ved EM i England 1996, VM 1998 i Frankrig og EM i 2000, hvor han var skadet.

Golfklub: Aalborg Golf Klub. Hcp: 14,4.

Foto: Den tidligere landsholdsspiller Jes Høgh har kæmpet sig tilbage efter en blodprop, der lammede store dele af kroppen. Golf er en stor del af hans tilværelse, og han er fast gæst i den årlige Stjernegolf-turnering.

Relaterede artikler

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

X