Santander
ØRNEN PÅ EAGLE-JAGT

ØRNEN PÅ EAGLE-JAGT

Af Kim Henningsen.

Eks-cykelrytteren Bjarne Riis er en helt anden type på en golfbane end på den asfalterede landevej, men kodeordet er stadig perfektionisme.

Bjarne Riis har som cykelrytter besteget de højeste tinder i Alperne iført den gule førertrøje for øjnene af titusindvis af tilskuere og millioner af seere foran tv-skærmene – og været tilsyneladende helt upåvirket af alt postyret.

Men når han spiller golf for øjnene af en halv snes tilskuere under en pro-am i forbindelse med Made in Denmark og modtager klapsalver efter et vellykket slag, virker han forlegen og smiler nærmest genert.

Det er helt utroligt, at det er den samme Bjarne Riis. Han er godt nok blevet lidt ældre og en smule rundere – også mentalt – men golfbaner er blevet hans fristed, hvor han ikke konstant bliver konfronteret med sin status som Danmarks ubetinget største cykelnavn gennem tiderne. Her er han bare en golfspiller blandt mange.

På et punkt er der dog en tydelig linje fra cykelrytteren Bjarne Riis via holdejeren og forretningsmanden til golfspilleren Bjarne Riis: Perfektionismen. Alt skal være forberedt ned til mindste detalje, og derfor tager han sig god tid, rigtig god tid, før hvert eneste slag eller putt. Hvis det ikke lykkes efter planen, er det i hvert fald ikke fordi, han ukalkuleret tager en chance.

Det perfekte liv med golf
Men Bjarne Riis er ikke færdig med at overraske – læs bare følgende udsagn fra Ørnen fra Herning, som nu jagter eagler på de grønne plæner:

-Hvis jeg havde pengene og skulle leve det perfekte liv, ville jeg droppe alt omkring cykelsporten og i stedet bare rejse verden rundt og spille den ene fantastiske golfbane efter den anden. Og følge de store golfstjerner live, især spillerne på den amerikanske tour. Det er nogle vildt fokuserede sportsfolk, lyder det fuld af beundring fra det danske cykelikon.

Det er tydeligt, at Bjarne Riis hygger sig i godt selskab på golfbanen, men han foretrækker faktisk at spille alene (foto: Per Pedersen).

Elskerne af cykelsport behøver dog ikke at frygte Bjarne Riis’ farvel til deres sportsgren. Et liv i og omkring golf er en drøm, der nok ikke bliver levet ud.

-Vi har jo alle lov til at drømme, og jeg er virkelig dybt fascineret af golfsporten og ikke mindst de store stjerner. Jeg kommer fra en sport, hvor man også skal være fokuseret, men jeg fornemmer, at golf på topniveau kræver endnu mere fokusering. At de er i stand til at lukke alt andet ude. Den slags imponerer mig dybt, siger Bjarne Riis.

Som så mange andre begyndte han at spille golf ved en tilfældighed – og lige som mange andre får han slet ikke spillet så meget, han gerne ville.

-Jeg var holdt op med at cykle på topniveau, og mange andre i min omgangskreds begyndte at spille golf, så det måtte jeg da også. Jeg blev straks grebet af det, primært på grund af kravet om perfektion. Jeg har fået træning både i Vejle, hvor jeg er medlem, og i Lugano, hvor jeg bor det meste af tiden, og jeg har slået et hav af bolde på driving range i jagten på det perfekte sving. Jeg må erkende, at jeg i dag slet ikke får trænet nok, og i denne sæson er det kun blevet til tre runder, lyder det fra en i den sammenhæng lidt trist Bjarne Riis.

Elsker at spille alene
Han har tilbragt i tusindvis af timer mutters alene på sin racercykel, når der skulle trænes til den kommende sæson, og hvis man møder Bjarne Riis på en golfbane, vil han med stor sandsynlighed også være alene.

-Jeg elsker freden og roen. Naturen og årstidernes skiften, og når jeg går alene, kan jeg slå en ekstra bold, hvis jeg ikke rammer den første, som jeg gerne vil. På den måde forsøger jeg hele tiden at blive bedre. Ellers spiller jeg meget gerne med mine sønner, den ene er helt nede i handicap syv-otte stykker, og det er jo en fornøjelse at se som far, erkender Bjarne Riis.

Han tilbringer langt flere timer foran skærmen som golf-seer end på banen. Det er især den amerikanske tour, han følger tæt, og igen er det fascinationen, der trækker ham.

Respekten for Woods
-De bedste spillere er under et enorm pres. Og det, Tiger Woods udsættes for, er jo nærmest umenneskeligt. At han kan være fokuseret på sit spil, når han konstant er omringet af tusindvis af tilskuere, imponerer mig dybt, ligesom det næsten er ufatteligt, at han mentalt er kommet tilbage, efter alt det, han har været igennem. Hos en tidligere elitesportsudøver som mig aftvinger det en kæmpe respekt, understreger Bjarne Riis.

Tilbage til Made in Denmark, hvor Bjarne Riis gik i bold med bokseren Brian Nielsen, håndboldspilleren Lars Christiansen og pro’en Joachim B. Hansen. Efter en lidt famlende start fik Bjarne Riis gang i scoringen og stod for suverænt flest point i bolden. Reaktion efter runden og de mange lykønskninger: Et forlegent og beskedent skævt smil – og en knyttet næve, for nu var presset ovre.

Bjarne Riis:
Alder: 54 år
Profession: Tidligere professionel cykelrytter, nu direktør for cykelholdet Team Virtu Cycling.
Hjemmeklub: Vejle
Handicap: 22

Billedetekst: Dyb koncentration kendetegner Bjarne Riis på golfbanen. Jagten på det perfekte slag er hans motivation (foto Per Pedersen).

Relaterede artikler

X
---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Retargeting" ----------------------------------------------------------------------------------------------